KOVYAS (BEREKET BUĞDAYI) - TU BİŞVAT TATLISI

Genç Mutfak
25 Ocak 2021 Pazartesi

Orli Güner

Sevgili anneannem her sene Tu Bişvat bayramını kutlamak adına, aşure benzeri bir tatlı pişirir. Kendisinin, annesinden öğrenerek bizlere de aktardığı bu yiyecek, Çanakkale Yahudi geleneğinde yer alır ve “kovyas” adıyla anılır. Kovyas, buğdayın su ile haşlandıktan sonra toz şeker, tarçın ve ceviz ile servis edilmesiyle hazırlanır. Benim için anlamı büyük olan ve çok severek yediğim diğer bir ismiyle “bereket buğdayı” tatlısını, çeşitli meyve ve yemişler kullanarak yeniden yorumladım. Tarifin malzemelerini ve yapılışını aşağıda bulabilirsiniz.  Ağız tadıyla geçireceğiniz, sağlıklı bayramlar diliyorum.

 

Kovyas (Bereket buğdayı) için malzemeler;

2 su bardağı buğday (Pişirmek için; 7 su bardağı kaynar su)

1,5 su bardağı şeker

2 adet portakal

1 adet elma

2 su bardağı kaynar su

1/2 su bardağı kuru üzüm

1 tatlı kaşığı tarçın

 

  Üzeri için;

Kuru incir

Hurma

Ceviz

Nar taneleri

 

 *Buğdayı bir gece suda bekleterek pişim süresini kısaltabilirsiniz.

*Kuru incir, kuru üzüm ve hurma gibi yemişleri ise birkaç kez sıcak su ile yıkamanız, koyu renklerinden arınmalarını sağlayacaktır.

 

Yapılışı:

Buğday, belirtilen miktarda su ile haşlanır.

İyice yumuşadıktan sonra şeker, küp kesilmiş meyveler (elma, portakal) ve portakal kabuğu rendesi ilave edilir.

Malzemelerde verilen 2 bardak su eklenir. (Daha sıvı bir kıvam için miktarı arttırabilirsiniz.)

Tatlı, pişip yoğunlaşana kadar bir taşım kaynatılır.

Ateşten alındıktan sonra, tarçın ve kuru üzüm katılır. Karıştırılır.

Kaselere paylaştırılarak soğumaya bırakılır.

Doğranmış olan kuru incir, hurma, ceviz ve nar taneleri ile süslenir.

 

Ben, Tu Bişvat sederinde yer alan ögelerin birçoğunu kullanmaya özen gösterdim. Sizler isterseniz farklı malzemelerle deneyebilir, içeriğini kendi damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Herkese afiyet olsun...

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün