Doğal olarak kabul ettiğimiz ve her gün tekrarlanan mucizeler için farkındalığımızı ve şükür duygularımızı canlandıran Ağaçlar Bayramı Tu Bişvat bu yıl 27 Ocak Çarşamba akşamı ve 28 Ocak Perşembe günü kutlanıyor.
Ağaçlar bayramı, meyvelerin bayramı olarak da bilinen Tu Bişvat Bayramı bize bir an durup etrafımızda her an tekrarlanan mucizeleri takdir etmeyi, bunların arkasındaki El’i düşünmeyi ve şükürde kalmayı hatırlatır. Tu Bişvat masasındaki meyveleri yemeden onlara ait beraha-duayı dile getirirken bir tohumun toprağa atıldığı andan tabağımıza gelene kadarki yolculuğunu, bunun gerçekleşmesi için gereken güneşi, yağmuru, rüzgârı kimin tam zamanında sağladığını düşünür ve şükrederiz.
Tanrı’nın insan için yarattığı dünyaya olan sorumluluklarımızı, görevimizi sorgularız, içimizde ‘bana emanet edilen dünyayı daha iyi hale getirmek için ne yapabilirim’ düşüncesini yeşertiriz.
Buna ek olarak Tora’daki insan-ağaç benzetmesinden yola çıkarak ağaçlardan alabileceğimiz ve hem kendimizi hem etrafımızı daha güzelleştirecek hayat mesajları üzerine düşünebiliriz.
Kısa kısa TU BİŞVAT
İsmi: Şevat Ayı’nın 15’i anlamına gelir.
Çıkış yeri: Kutsal Kitap, İsrael topraklarındaki ağaçların, ekildiği ilk üç yıl içinde meyvelerinin yenmesini yasaklar. Dördüncü yılın meyvesinden Bet Amikdaş’a sunu getirilir. Beşinci yıldan itibaren ağacın meyvesi serbestçe yenebilir. Çiftçilerin başlangıç yılını hesaplayabilmeleri için Rabiler 15 Şevat’ı, gerçekten ekildikleri tarihe bakmaksızın tüm ağaçlar için genel bir doğum günü olarak sabitlemişlerdi.
Nerede bahsedilir? Tora’da sözü edilmeyen Tu Bişvat Bayramı, sözlü Yahudi kanunlarının derlemesi olan Mişna’da karşımıza çıkar.
Neden 15 Şevat? Kabul görülen İllel görüşüne göre, yağmurların toprağı ve ağaçları suya doyurması, ağaçların artık topraktan su almayı bırakıp, kendi öz suları ile beslenmeye başlamaları, 15 Şevat tarihinde başlar.
Günümüzdeki anlamı: Meyve ağaçlarının; Tanrı’nın sınırsız Cömertliğinin, İyiliğinin ve Lütfunun göstergesi olması, ‘yemek’ gibi fiziksel bir olayın, söylenen berahalarla (Tanrı’ya şükür duaları) kutsal bir hale getirilmesi, bu şekilde fiziksellik ile spiritüelliğin birleştirilmesi… Bunun yanında insanın doğayı koruma sorumluluğu ve bu konuda harekete geçme bilinci. Ayrıca Tora’da bahsedilen insan-ağaç benzetmesinden yola çıkarak ağaçlardan alabileceklerimizin sadece meyveleri değil, kendi hayatımız için hayat dersleri de olabileceğinin farkındalığı.
Ne yapılmaz? Tu Bişvat bir bayram günü olduğundan, dualarda Tahanunim (Yakarışlar) bölümü okunmaz, bu günde (28 Ocak Perşembe) oruç tutulmaz.
Ne yapılır? 27 Ocak Çarşamba akşamı masada özellikle Erets Yisrael’in mübarek kılındığı meyvelerin; buğday, zeytin, hurma, üzüm, incir, nar bulundurulmasına özen gösterilir. Ayrıca ağaçta yetişen ve toprakta yetişen meyveler, kaşer şarap ve bunların dışındaki kategorideki yiyecekler (ağaçta veya toprakta yetişmeyen ürünler, şarap dışındaki içecekler, çikolata, şeker, tatlılar vb), berahaları söylenerek yenilir, o sezon henüz tadılmamış bir meyve ilk defa yenilerek Şeeheyanu berahası söylenir. Ayrıca Tu Bişvat’ta geleneksel olarak ağaç dikilir.
Tu Bişvat Masasındaki Yiyecekler ve Duaları: http://www.sevivon.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1374:tu-bisvat-sederi&catid=37:tu-bisvat-nedir&Itemid=218