Tel Aviv Üniversitesi´ndeki bilim insanları tarafından yönetilen bir araştırma ekibi, gelecekte tamamen yeni bir kanser ilacı ve tedavi yöntemleri geliştirilmesine yol açabilecek kanser hücrelerinin zayıf noktasına rastlamış olabileceklerini belirtti.
Araştırmayı yöneten Tel Aviv Üniversitesi Sackler Tıp Fakültesi'nden Dr. Uri Ben-David haber ajansı The Media Line'a, bilim insanlarının bir yüzyıldan fazla süredir kötü huylu hücrelerin anormal sayıda kromozoma sahip olduğunu bildiklerini açıkladı. İnsanlarda 46 kromozom var (23'lü iki set) ancak kanserde bu sayı değişir. Çünkü hücre bölünmesi sırasında ‘anöplodi’ adı verilen kromozom ayrımı gerçekleşir.
Anöplodi, yalnızca yaygın genetik bozukluklara neden olmakla kalmaz, aynı zamanda kanser hücrelerinin ayırt edici özelliğidir. Tüm kanserler anöploidi göstermez, ancak katı tümörlerin kabaca yüzde 90'ı ve kan kanserlerinin yüzde 75'i belli bir dereceye kadar gösterir.
Dr. Ben-David'e göre bulgular, tıbbi araştırmalar için tamamen yeni bir yol açıyor.
Ben-David, "Yıllardır anöplodinin kanserde neden olduğunu tümör oluşumuna ve ilerlemesine nasıl katkıda bulunduğunu anlamaya çalışıyoruz. Kanser hücrelerini seçici bir şekilde öldürmek için kanser hücreleri ile normal hücreler arasındaki bu oldukça benzersiz farktan yararlanıp yararlanamayacağımızı görmeye çalışıyoruz’’ dedi.
Nature dergisinde yayınlanan ve bulguları çarşamba günü açıklanan çalışma, Ben-David’in Tel Aviv Üniversitesi'ndeki laboratuvarında ve ABD, Almanya, Hollanda ve İtalya’daki altı laboratuvarla işbirliği içinde gerçekleştirildi.