27 Ocak akşamı Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü nedeniyle, İtalyan Kültür Merkezi ve İtalyan Musevi Cemaati, İstanbul İtalya Başkonsolosluğu himayesinde düzenlenen bir etkinlikle bir araya geldi.
1800’lerde İstanbul İtalyan Musevi Cemaati tarafından inşa edilen Tarihi İtalyan Sinagogundan canlı gerçekleşen performansın başlığı ‘Unutmamak İçin’di. Konser öncesinde İtalya İstanbul Başkonsolosu Elena Sgarbi, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Direktörü Salvatore Schirmo ve İstanbul İtalyan Musevi Cemaati adına Hahambaşı Rav İsak Haleva izleyenlerle mesajlarını paylaştılar.
Hahambaşı Rav Haleva, “Anma günü dolayısı ile İtalyan Sinagogunun İtalyan Kültür Merkezi ile düzenlediği konseri takdirle karşılıyorum. İnsanlık tarihinin belki de en acımasız, en adaletsiz, acı dolu dönemiyle yüzleşmek yararlı, hatta gereklidir. Unutmamak ve unutturmamak için Holokost anlatılmalı ve öğretilmelidir. Her nesil, tarihten hesap sormak adına değil, geçmişin hatalarından sonraki nesillerin evrensel doğruları bilmesi adına ortam hazırlama sorumluluğunu taşımaktadır. Holokost kavramı insanoğlunun beşeri olmanın ötesine geçerek insan olabilme sınavı niteliğindedir” dedi. Rav Haleva Holokost’un unutulmaması için müzik sanatı ile uluslararası çaba harcayan sanatçımız Renan Koen’e de teşekkür etti.
İtalyan Musevi Cemaati Başkanı Rifat Behar, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo’nun mesajını aktardı: “Tarihi İtalyan Musevi Sinagogunda tertiplenen Anma Günü Konseri’nin İtalya Başkonsolosluğu ve İtalyan Kültür Enstitüsü himayesinde yapılması ve sinagog yönetimi ile bu işbirliğini sürdürmek bizim için büyük bir gurur vesilesidir.
İstanbul Opera Korosu Müdürü ve orkestrası şefi, müzisyen Paolo Villa
ve soprano piyanist Renan Koen, toplama kamplarındaki şarkılar ve müziklerden düzenlenen bazı parçaları seslendirecekler. Hafızayı canlı tutmak ve Şoa’nın trajedisini açıklamak bizim için gerçekten çok önemlidir ve unutulmaması gerekmektedir.”
İtalyan Konsolosu Elena Sgrabi ise konuşmasında şunlara değindi: “BM Genel Kurulu 2005 yılında, 27 Ocak’ı Uluslararası Holokost Anma Günü olarak belirledi. İtalyan Devleti 2000 yılında, insanlığın en büyük trajedisinin kurbanlarını anma kararı aldı. Şoa, insanlığın her an tekrarlayabileceği bir kötülüğün sembolüdür. Ve maalesef son yıllarda dünyanın her yerinde antisemitizm, ırkçılık ve nefret olaylarında büyük artış görülmekte. Unutturmamak ve hatırlatmak, daha iyi, daha adil ve daha insani bir toplum yaratmak başlıca sebep haline gelmiştir. Anma günü sadece yaşatılması gereken anılar için önemli değildir, aynı zamanda çağrıda bulunmaktır. Tüm dünyayı saran pandemiyi izleyen böylesine zor bir yılda, İtalyan Kültür Merkezi, İtalyan Sinagogu ve İtalya Başkonsolosluğu, topluluğumuzun temel bir geleneğini tekrarlamakta. Bu etkinliğin mesajı her zamanki gibi çok önemli ve her zaman aynıdır. Hep birlikte, geçmişin kurbanlarını anmaktır. Gelecekte Holokost’un tekrarlanmaması için çalışalım ve unutturmayalım.”
Konuşmaların ardından yönetmenliğini ve çekimleri Alberto Modiano’nun yaptığı konser gerçekleşti. Renan Koen ve Paolo Villa, Holokost kurbanı bestecilerin eserlerinden oluşturdukları anlamlı bir müzikal program sundular.