Orli Güner
Gastronomi, popülaritesi artmış bir sanat ve bilim dalı olmakla birlikte, günümüzde birçok yeme içme trendinin de ortaya çıkmasını sağlamıştır. Son yıllarda glutensiz, laktozsuz ve rafine şekersiz beslenmenin insan sağlığı için daha uygun bulunduğu, doktorlar arasında büyük bir araştırma konusu olmuş, aynı zamanda halk arasında büyük bir merak uyandırmıştır. Buğdayın genetiğinin değiştirilmesi, insan yapısının laktaz enzimini yeterli düzeyde üretmemesi ve insülin dengesizliği gibi sebeplerden oluşan hassasiyetler metabolizmamızın işleyişini değiştirmektedir. Böyle durumlarda rahatsızlık verici sağlık problemleri baş göstermektedir. Son zamanlarda ise, bu reaksiyonları engelleyebilmek adına şeker, süt ve gluten içeren ürünlere alternatif seçimler yapılmakta ve gıda sektörüne yenilikler kazandırılmaktadır. Bugün sizlere kahvaltı ve çay saati öğünlerinizi lezzetlendirecek ev yapımı doğal ve pratik iki tarif paylaşacağım. Üstelik parve olacaklarından saat, öğün gözetmeksizin gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Ev yapımı fıstık ezmesi
200 g tuzlu yer fıstığı
3-4 yemek kaşığı fındık veya ayçiçek yağı
2 tatlı kaşığı bal
2 tatlı kaşığı dut pekmezi
Soyulmuş yer fıstıkları bir kaşık yağ ile kavrulur. Renk aldıktan sonra robotta iyice çekilmesi sağlanır. Bal ve pekmez ilave edilir. Harcın kıvamı kalan yağ ile açılarak ayarlanır. İstenilen dokuya geldiği zaman servis kabına alınarak sunuma hazır hale getirilir. Kahvaltı öğünlerinizde ve kek, krep gibi tariflerin içerisinde de kullanabilirsiniz.
Glutensiz, rafine şekersiz fit kurabiye
150 g (6 yemek kaşığı) şekersiz fıstık ezmesi
1 adet yumurta
4 adet büyük boy hurma
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı mısır nişastası
1 tatlı kaşığı kakao
(Ön hazırlık için hurmalar sıcak suda bekletilmelidir. Bu esnada dilerseniz yukarıda belirtmiş olduğum ev yapımı fıstık ezmesi tarifini uygulayabilir ya da ambalajlı ürünlerden tercih edebilirsiniz.)
Yumurta, kabartma tozu, vanilya, ezilmiş hurma ve fıstık ezmesi karıştırılır. Ardından yavaşça nişasta eklenir ve hamur haline getirilir. Yarısı ayrılarak içerisine kakao ilave edilir. İki hamur da eşit ölçülerde açılıp üst üste konulur. Kalıpla kesilerek, şekil verilir. Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir, 180 derece fırında 10 dakika pişirilir. Kurabiyeleri soğutmak için tel üzerine alabilirsiniz.
Bu tariften boyutlarına göre 30-35 adet kurabiye elde edebilirsiniz. Afiyet olsun...