Kış mevsimini yaşadığımız bu günlerde, soğuk havaların en çok tercih edilen üç içeceğini sizlere sunuyoruz. İster televizyon karşısında ister battaniyenizin altında dizi veya film izlerken, isterseniz de kitap okurken tüketebileceğiniz içecekler;
Orli Güner & Klodya Şaboy
Kış mevsimini yaşadığımız bu günlerde, soğuk havaların en çok tercih edilen üç içeceğini sizlere sunuyoruz. İster televizyon karşısında ister battaniyenizin altında dizi veya film izlerken, isterseniz de kitap okurken tüketebileceğiniz içecekler;
Salep
Dondurmanın ana malzemesi olan salep, Osmanlı saraylarında da yapılmış, padişahlara servis edilmiştir. Orchidaceae ailesinden doğmuştur. Pahalı bir bitki olduğu için toz almak yerine marketlerde satılan hazır hali daha fazla tercih edilir. Dışarıda herhangi bir yere giderseniz menülerinde salep bulabilirsiniz. İşte evde denemeniz için tarifi:
Malzemeler:
5 su bardağı soğuk süt
1 yemek kaşığı toz salep
1 çay bardağı toz şeker
Tarçın
Yapılışı:
1 yemek kaşığı toz salebi, 5 su bardağı sütü ve toz şekeri bir tencereye koyun. Orta ateşte, sürekli karıştırarak sütü kaynatın. Süt kıvam aldığında ve salep kokusu çıktığında tencereyi ocaktan alın ve bardaklara paylaştırın. Salebin olmazsa olmazı toz tarçını da bardakların üzerine serperek servis edin.
Boza
Leblebinin en yakın arkadaşıdır boza. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Kışın kapınızdan geçen şu sesi kesinlikle hatırlıyorsunuzdur “Taze boza, bozacı”. Bizim sitemizde her akşam olmasa da arada duyuyoruz hatta şu anda yazarken sokağımızdan geçiyorlar. Belki de evde yapması zordur ama neden olmasın dedik ve malzemeleriyle yapılışını aşağıda yazdık.
Malzemeler:
2 su bardağı kalın bulgur
6 su bardağı su
½ su bardağı pirinç
Maya karışımı için:
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı yaş maya
Kıvamını ayarlamak için:
1 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
Yapılışı:
Bol suda önceden yıkadığınız kalın bulgur ve pirinci derin bir tencereye aktarın. Ardından suyu ekleyin ve iyice yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın. Püre haline gelen bulgurlu pirinç karışımının suyunu süzün ve süzgeçten geçirin. Posa kısmını kullanmayacağınız için atabilirsiniz. Süzgeçten geçirdiğiniz lapayı tamamen soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Bozanın ekşimesini sağlayan maya karışımı için yaş maya, toz şeker ve ılık sütü bir kapta karıştırın. Soğuyan lapa karışını bir tencereye aktarın, maya karışımını ekleyin karıştırın ve 24 saat güneş görmeyen bir ortamda bekleyin. 1 gün sonra bozaya toz şeker ve azar azar su katın. Biraz daha kıvam alması ve soğuması için buzdolabında bekletin. Servis ederken üstüne kavrulmuş leblebi ve tarçın ilave etmeyi unutmayın.
Sıcak çikolata
Şüphesiz ki 7’den 70’e herkesin sevdiği bir içecek diyebiliriz. Çikolataya kim hayır diyebilir ki? Çikolata tüketmeyenleri bu durumun dışında tutuyoruz tabii ki. Kış demek; battaniye, sıcak çikolata, kitap ve kar yağdığı zaman kardan adam yapmak demektir. Şalom ArtıOnsekiz ekibi olarak bu hafta sizler için, sıcak çikolata yapımını paylaşıyoruz. İşte, pratik sıcak çikolata tarifi:
Malzemeler:
300 ml süt
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı toz şeker
50 gram bitter çikolata
Yapılışı:
Kakao, toz şeker ve sütü bir cezveye aktarın. Topak kalmayacak şekilde, karıştırarak pişirin. Kaynayınca altını kapatın ve bitter çikolatayı ilave edin. Eridikten sonra fincanlara paylaştırabilirsiniz. Dilerseniz üstüne; krema, kakao, toz tarçın ekleyerek de servis edebilirsiniz.
Sıcak çikolata yapılış videomuzu aşağıda linkte bulabilirsiniz: