Purim Devriâlem: Farklı yörelerden birbirinden leziz tarifler sizlerle…
Orli Güner
Purim'in en büyük özelliğidir, neşeli bir bayram olması... Yahudilerin, Pers Kralı Ahaşveroş’un Veziri Aman’dan kurtuluşu, her sene değişik kostümler giyilerek festival tadında kutlanır. Bu dönemde yiyecek sepetleri hazırlayarak çevredeki insanlarla paylaşmak, sadaka vermek ve hediyeler dağıtmak gelenek haline gelmiştir. Bayramın ilk günü peynir ağırlıklı yemekler tercih edilirken, ikinci akşam geleneksel sofraların kurulduğu bilinmektedir. Purim için hazırlanan hamur işleri genellikle çikolata, karamel, haşhaş tohumu ve ezmesi, meyve şekerlemeleri ya da peynirli içeriklerle doldurulur. En çok tüketilen lezzetlerden biri ise, Aman'ın kulaklarına ve şapkasına benzetilen üçgen şeklindeki Hamentashen adlı tatlı kurabiyelerdir. Bu yazımızda farklı ülkelerde yapılmakta olan, yöresel Purim yiyeceklerini sizler için derledik. Keyifli bayramlar...
1. Aman’ın Kulakları “Hamentashen” (Orta Avrupa Ülkeleri)
Malzemeler:
3 adet büyük boy yumurta
1 su bardağı toz şeker
¾ su bardağı sıvı yağ
1 adet limonun suyu ve rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
500 g un
İçi için; Marmelat veya haşhaş ezmesi
Hamur unlanmış tezgâha alınır ve merdane yardımı ile açılır. Bardak ya da kalıp kullanılarak yuvarlaklar kesilir. Ortasına bir tatlı kaşığı marmelat doldurulduktan sonra, üç tarafından katlanarak üçgen şekli verilir. Tepsiye dizilen kurabiyeler 175 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirilir. Soğuduktan sonra pudra şekeri ile servis edilir
2. Munn Cookie (Orta Avrupa Ülkeleri)
Görsel: www.rachelcooks.com
Malzemeler:
2 adet büyük boy yumurta
1 su bardağı şeker
½ su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un (elenmiş)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 pinçik tuz
3 yemek kaşığı haşhaş
3. Rugelach (Polonya)
Malzemeler:
Hamuru için;
450 g un
75 g şeker
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tuz
2 adet yumurta
80 ml sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
İçi için; Kakaolu fındık kreması
Üzeri için; 1 adet çırpılmış yumurta
Şurup için;
½ su bardağı şeker
½ su bardağı su
Süslemek için; Susam
4. Deblas (Tunus)
Görsel: www.196flavors.com
Malzemeler:
Hamuru için;
450 g un
4 adet yumurta (çırpılmış)
4 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı su
4 yemek kaşığı limon suyu
4 yemek kaşığı gül suyu
2 pinçik tuz
Şurubu için;
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1/2 limonun suyu
2 yemek kaşığı gül suyu
5. Persian Halvah (İran)
Görsel: www.kosher.com
Malzemeler:
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı un
Şerbeti için;
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1 çay kaşığı safran (1 çay bardağı ılık suda bekletilecek.)
3 yemek kaşığı gül suyu
6. Aman’ın Parmakları (Yunanistan/Türkiye
Görsel: www.myjewishlearning.com
Malzemeler:
Baklava yufkası
50 g Antep fıstığı
50 g badem
50 g ceviz veya fındık
Portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı bal
Eritilmiş margarin ya da tereyağı
7. Aman’ın Gözleri (Fas)
Folares de Purim (Türkiye-Çanakkale)
Malzemeler:
Az haşlanmış yumurta
500 g un
20 g maya
150 ml ılık su
1 su bardağı şeker
½ su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya
8. Şamliyas (Türkiye-İzmir)
Malzemeler:
Hamuru için;
4 adet yumurta
1 çay kaşığı limon suyu
1 kahve fincanı su
2 su bardağı un
Kızarmak için; Sıvı yağ
Üzeri için;
1 çay bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın
Kaynakça
https://www.jewishbakingcenter.com/Blog/Gearing-up-for-your-Purim-bake
(Şamliyas - Purim Tatlısı) Ermeni, Musevi, Rum Evlerinde Pişen Yemekler/ Gülhan Kaya