Irak´a ayak basan ilk Papa olan Francis, COVID-19 ve güvenlik risklerinin gölgesinde dört gün süren ziyaretinde önemli temaslarda bulunup barış ve kardeşlik mesajları verdi.
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis, dört günlük tarihi ziyaret için Roma'dan Bağdat'a İsrail üzerinden geçerken İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin'e bir mesaj gönderdi.
Papa'nın uçağının Irak'a ulaşmak için İsrail hava sahasından geçmesine izin verildi. İsrail'in kuzeyindeki trafik kontrol istasyonları, Francis tarafından Rivlin için kaydedilen mesajı iletti. Papa Francis, ‘‘İsrail Devleti Başkanı Ekselansları Reuven Rivlin, Irak yolculuğumda İsrail hava sahasından geçerken, size ve ulusunuza selamlar gönderiyorum" dedi.
Papa Francis, pandemi döneminde ilk uluslararası ziyaretini Irak'a düzenledi. Tarihte Irak'ı ziyaret eden ilk Papa olan Francis'i, kırmızı halı serilen Bağdat Havaalanı'nda Başbakan Mustafa el Kazımi karşıladı.
Papa, Bağdat’taki konuşmasında "Irak’a hac için geldim" dedi.
Papa Francis, Irak'ın Zikar vilayetindeki antik Ur kentinde birlik ve beraberlik mesajı verdi, "Kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz" dedi. Papa Francis, Ur kentinde Müslüman ve Hristiyan din adamları tarafından karşılandı. Papa’nın gelişi sırasında yerel folklor ezgileri ve ilahiler çalındı. Papa, burada Kur'an-ı Kerim dinledi.
Buradaki konuşmasına Ur kentinin İbrahim Peygamber ile ilişkisinden söz ederek başlayan Papa, “Birlik, beraberlik ve iman Ur’dan başladı. Biz, İbrahim’in torunlarıyız. Birbirimizi sevmeliyiz. Birbirimizden ayrı çalışmamalıyız. Bu toprakları birlikte ihya edebiliriz” ifadelerini kullandı.
Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'in Irak'taki temasları nedeniyle 6 Mart'ı Ulusal Hoşgörü ve Birlikte Yaşama Günü ilan etti.
Papa Francis, Irak ziyaretine, Erbil kentinde devam etti. Havalimanında Barzani ile görüşmesinin ardından Papa, helikopterle Musul'a geçti.
Papa Francis, Irak'a tarihi ziyaretinin üçüncü gününde IŞİD'in yükselişinin simgesi olan Musul'un ve Iraklı Hıristiyanların en büyük kenti Karakuş'un acılarına kulak verdi.
Papa, 2014 yazında IŞİD işgalinin doruğundayken, kendisini halife ilan eden örgüt lideri Ebubekir el Bağdadi'nin ilk kez kamuoyu önüne çıkıp tarihi El Nuri Camii'nde cuma hutbesi okumasına ve tüm Müslümanları halifeliğine biat etmeye çağırmasına sahne olan Musul'un yıkıntılarında dolaştı. 2017'deki kurtarma harekâtı sırasında korkunç bombardımanla enkaza dönen eski şehrin yıkıntıları arasında duygulandığı gözlenen Papa, şehrin verdiği tüm kurbanlar için dua ettiğini belirtti.
Musul'dan sonra Erbil'e dönen Papa, Franso Hariri Stadyumu'nda ayin gerçekleştirdi. Yaklaşık 10 bin kişinin toplandığı stadyumda, buluşma törenine gelenleri selamlayan Papa için ilahiler seslendirildi.
Ayinde konuşan Papa, Irak'ta savaş ve şiddetin birçok kişi üzerinde etki yarattığına dikkati çekerek, Hristiyanları kardeşlik, hizmet ve merhamet içinde yaşamaya çağırdı. Irak'ın yeniden inşasına destek olan yerel kilise ve vakıflara teşekkürlerini ileten Katolik lider, intikam alma isteğinin şiddet sarmalına sürüklenmeye neden olduğuna işaret etti.
Papa törende ayrıca, mültecilerin yaşadığı dramın sembolü haline gelen Aylan Kurdi'nin babası Abdullah Kurdi ile görüştü. Kurdi, Papa’nın ziyaretinden önce aldığı e-posta yoluyla Papa Francis'in kendisini görmek istediği konusunda bilgilendirildiğini ifade etti. Papa ile kısa bir süre görüştüğünü belirten Kurdi, “Bana Papa Francis, Musul ziyaretinden döndükten sonra seni görmek istiyor dediler. Kendilerine çok teşekkür ederim. Ona soğuktan ve çocukların içinde bulunduğu durumdan bahsettiğimde ağlamaya başladı” diye konuştu.
Papa Francis ve Aylin Kurdi'nin babası Abdullah Kurdi
Papa, Bağdat’ta bir gece kaldıktan sonra sabah erken saatlerde havalimanında yapılacak veda töreninin ardından pazartesi günü Roma'ya dönecek.