İsmi: Yıllardan beri bilgelerimizin birçok farklı açılımlarını keşfetmeye devam ettikleri Pesah’ın, en yaygın bilinen anlamı, pass over - üzerinden atlamaktır. Tanrı Mısır’daki son belada İsrailoğulları’nın kapılarına korban kanı sürmüş oldukları evlerini atlar - pass over, bu şekilde son yok edici bela onların üzerinde etkili olmaz (Şemot 12:11).
Nerede belirtilir? Pesah’ın bayram olarak tüm nesiller boyu kutlanması Şemot 12:14’de belirtilir. “Bugün sizin için hatırlanması gereken bir gün olacak ve onu Tanrı için bir bayram olarak kutlayacaksınız. Onu ebedi bir kanun olarak tüm nesillerinizde kutlamalısınız.”
Neden bugün? Matsa Bayramı Pesah’ın Nisan ayının (Yahudi takvimindeki Nisan ayı) 15’inde başladığı, Tora’da belirtilir. “İlk ayda… bu ayın on beşinci gününde Tanrı Adına ‘Matsa Bayramı’ başlayacaktır” (Vayikra 23:6).
Ne yapılır? İsrailoğulları’nın Mısır esaretinden kurtularak bir halk haline gelmelerini kutladığımız Pesah, en kapsamlı hazırlık gerektiren bayramımızdır. Dikkatli ve zamanlı bir planlama ile bu önemli bayramımıza gerektiği şekilde ve yorulmadan hazırlanabiliriz. Bunun için kendimize bir check list - kontrol listesi hazırlayıp günlük programımıza göre adım adım ilerleyip listedeki maddelerin tamamını Pesah’tan önce tamamlayabiliriz.
1) Hamets’lerin evden çıkarılması ve satılması: Mehirat Hamets belgesinin doldurulup Hahambaşılık [email protected] adresine yollanması veya en yakın sinagog görevlilerine teslim edilmesi.
2) Evin Pesah’a hazırlanması: Evimizde, işyerimizde, arabamızda, tüm bölümlerin üzerinden geçilerek buradaki hamets’lerin iyeliğimizden çıkartılması.
3) Mutfağımızdaki tabak, çanak, kapların Pesah’a uygun hale getirilmesi veya cam tabakların ortaya çıkarılması veya Pesah için ayırdığımız mutfak eşyaların temizlenerek Pesah’a kadar hamets bulaşmayacak şekilde hazırlanması. Mutfak beyaz eşyalarının Pesah’a uygun olarak temizliğinin yapılması.
4) Pesah boyunca yiyeceğimiz Pesah’a uygun - Kaşer LePesah ürünlerin denetgida.com.tr’den veya yine bu sitede belirtilen yetkili satış noktalarından alınması ve Pesah’a kadar hamets bulaşmayacak şekilde korunarak saklanması.
5) Kimha Depisha / Maot Hitim - Pesah için un-buğday parası: Pesah’ta ihtiyaçlıların da bayram gereklerini yerine getirebilmeleri için bütçemize uygun olacak şekilde Kimha Depisha bağışımızı YAD- Matan Baseter gibi kurumlarımızı arayarak yerine getirebiliriz.
6) Pesah gecelerinin planlanması: Bu kısım Pesah hazırlıklarının en can alıcı noktalarından biridir. Pesah gecesi mitsvalarından olan ‘çocuğuna anlatmak’ mitsvasını yerine getirebilmek için Pesah masası düzeni; Seder’i yöneten kişi veya kişilerin buna önceden hazırlanması gerekir. Pesah’ın hikâyesi, masadaki simgesel yiyeceklerin anlamları, bu gece neden bazı şeylerin farklı şekilde yapıldığı, Pesah’ı nasıl günümüze taşıyabileceğimiz, masadakileri konuşmaya teşvik etmek için hangi konular üzerinde durabileceğimiz gibi bilgiler için kurum ve sinagoglarımızın maillerini, bilgilendirme yazılarını takip edip kendimize ve masadakilere en ilginç geleceğini düşündüklerimizi not edebiliriz. Ayrıca Sevivon’un sitesinden de Pesah ile ilgili yazılara ulaşabiliriz: http://www.sevivon.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=44&Itemid=111
*Katkıları için Rav İzak Peres’e teşekkür ederiz.