Önümüzdeki günlerde kutlamaya başlayacağımız Pesah Bayramında belli başlı yemekleri soframızda görmek mümkün. Peki, Pesah Bayramında bildiğimiz yemekler dışında neler yapılabilir dedik ve başlangıç, ara sıcak, salata, ana yemek ve tatlı olarak bir menü oluşturduk.
Klodya Şaboy
Matsa Topu Çorbası
Aslına bakacak olursanız, bu çorba için ‘sodra çorbasına’ benzeyen bir çorba diyebiliriz. Aralarındaki tek fark, sodra çorbasında matsaları tek tek yiyebiliyorken bu çorbada bir top halinde olmaları.
Malzemeler:
¾ bardak matsa unu
3 yumurta
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
8 bardak tavuk suyu
¼ bardak yağ
¼ bardak soda
2 havuç
Dereotu
Yapılışı:
Bir büyük kapta yumurtaları, sodayı ve yağı karıştırın. Ardından matsa ununu, tuzu, karabiberi ve dereotunu ekleyin. Bu karışımı en az bir saat buzdolabında bekletin. Tavuk suyunu büyük bir tencerede kaynatın. Matsa toplarına isterseniz elinizle şeklini verebilirsiniz, isterseniz dondurma kaşığı ile şekillendirebilirsiniz. Şekillerini verdikten sonra, kaynamış olan tavuk suyunun içine atın. Yaklaşık 20 dakika daha kaynatın. Sonrasında afiyetle yiyebilirsiniz.
Kavrulmuş Brüksel Lahanası ve Kırmızı Soğanlı Kinoa
Malzemeler:
500 gram brüksel lahanası
1 bardak kinoa
½ bardak doğranmış kırmızı soğan
2 çay kaşığı kıyılmış sarımsak
2 çay kaşığı kırmızı şarap sirkesi
½ bardak taze kıyılmış maydanoz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
Yapılışı:
Brüksel lahanalarını tavaya yayın ve üzerine zeytinyağı gezdirin, tuz ve karabiber serpip iyice karıştırın ve 10 dakika kadar kavurun. Ardından kinoayı aldığınız paketin talimatlarına göre hazırlayın. Hazırladıktan sonra iki yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve eşit şekilde karıştırın. Bir tava alın ve orta-yüksek ateşte kinoayı çıtır olana kadar kızartın, ardından bir kâseye aktarın. Yine aynı tavada bu sefer orta ateşte iki yemek kaşığı zeytinyağı ile kırmızı soğan ve sarımsağı ekleyin ve 3-4 dakika pişirin. Ardından, tuzu ve karabiberi ekleyin. O sırada sirke ve hardalı çırpın. Bu karışım salata sosunuz olacak. Servise hazır olana kadar sıcak tutun. Kinoaya maydanoz, brüksel lahanasına da salata sosunu ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz.
Beyaz Kış Salatası
Malzemeler:
2 bardak kış beyaz sebzeleri (karnabahar, rezene, turp)
2 adet beyaz hindiba
1 ince dilimlenmiş Asya armudu
Tıraşlanmış Piave peyniri
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı ince rendelenmiş limon kabuğunun rendesi
3 yemek kaşığı taze limon suyu
Deniz tuzu
Taze çekilmiş karabiber
¼ bardak mayonez
1 diş ince rendelenmiş sarımsak
Yapılışı:
Sebzelerin saplarını kesin ve çaprazlamasına ince ince dilimleyin. Dilimlediğiniz sebzeleri, hindibayı, armudu, peyniri geniş bir kâseye atın. Yağ ve bir yemek kaşığı limon suyu ekleyin, deniz tuzu ve karabiber ile de baharatlayın. Ellerinizi kullanarak limon suyunu iyicene çekmesini sağlayın ve bekletin. Mayonez, sarımsak, limon rendesi ve kalan iki yemek kaşığı limon suyunu küçük bir kapta tuz ile karıştırın. Salatayı büyük bir tepsiye yayın. Üzerine sosu dökün, tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Matsadan Lazanya (MATZAGNA)
Matsa hamurundan, matsadan lahmacun yapıldığını, ekmek yapıldığını biliyoruz neden lazanyada yapılmasın ki? Tarifte birçok peyniri görmek mümkün, Türkiye’de maalesef hepsinin kaşer olarak bulunması zor olabiliyor, bu nedenle evinizde kaşer hangi peynir varsa onu da kullanarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:
6 yaprak matsa
4 bardak marinara sosu (domates sosu gibi düşünebilirsiniz)
2 bardak kıyılmış mozzarella (Kaşer olmalı)
1 bardak ricotta peyniri (Kaşer olmalı)
1 bardak rendelenmiş parmesan (Kaşer olmalı)
1 bardak dilimlenmiş mozzarella (Kaşer olmalı)
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Önceden fırını 180 derecede ısıtın. Pişirmek için bir kap alın ve yarım bardak marinara sosunu kaşıkla yayın. Üstüne bir yaprak matsa yerleştirin ve boşlukta kalan yerleri kapatmak için bir matsayı kırın ve boşlukları kapatın. Matsanın üstüne biraz daha marinara sosu ekleyin ve peynirlerle kaplayın. Bu işlemi üç - dört katınız olana kadar tekrarlayın. Son matsayı yerleştirdikten sonra üstüne mozzarella ve parmesan serpin ve 25-35 dakika peynirler kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarın, 5 dakika soğumasını bekleyin ve ardından dilimleyin.
Tofee Matzo
Genellikle, evlerimizde tatlı olarak portakallı cevizli kek yapılır. Tabii ki kullanacağımız malzemelerin kaşer olmasına özen göstermeliyiz. Eğer elinizde kaşer çikolata varsa bunu denemenizi öneriyoruz. Çikolata yoksa da çikolatasız deneyebilirsiniz. Denet Gıda’dan da isteğinize göre ürünleri temin edebilirsiniz.
Malzemeler:
4 yaprak matsa
1 ½ bardak veya 3 parça margarin
¾ bardak şeker
1 bardak doğranmış çikolata parçaları
½ bardak doğranmış ve kızartılmış fıstık
½ bardak hindistan cevizi (Badem de kullanabilirsiniz)
Deniz tuzu
2 yemek kaşığı kakao (İsteğe bağlı)
Yapılışı:
Fırını önceden ısıtın ve geniş kenarlı bir tepsisine pişirme kağıdını serin. Tüm matsaları, boşluk kalmayacak şekilde kırın ve katman olarak yerleştirin. Margarin, şeker ve üç yemek kaşığı suyu orta yüksek ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra ısıyı düşürün ve rengi kahverengi olana kadar bekleyin. Hazırladığınız şekerlemeyi matsaların üzerine eşit miktarda dökün. Fırına atın ve 10-12 dakika pişirin. Piştiğini yağlı kâğıdın renk değiştirmesinden anlayacaksınız. Fırından çıkarın, 5 dakika soğutun ve çikolataları matsaların üzerine eşit olarak yerleştirin ve 5 dakika eriyene kadar bekleyin (Çikolata mattan parlak hale geçecektir). Eğer seviyorsanız antep fıstığı, hindistan cevizi, badem veya deniz tuzu ekleyip servis edebilirsiniz. Çikolatalar sertleşene kadar soğumaya bırakın ve afiyetle yiyin.
Şalom ArtıOnsekiz ekibi olarak keyifli, mutlu ve sevdiklerinizle geçireceğiniz bir bayram diliyoruz. Hag Pesah Sameah!
Kaynakça:
https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a19473716/best-chicken-matzo-ball-soup-recipe/
https://www.delish.com/cooking/recipes/a46885/matzoh-lasagna/