Irak’ta hastaları ücretsiz tedavi eden Doktor Dhafer Eliyahu'nun ölümü Irak Yahudi cemaatini üzüntüye uğrattı.
Birkaç hafta önce hayatını kaybeden doktorun kız kardeşi, adının belirtilmemesini vurgulayarak, Eliyahu'nun cenazesinde bir tek kendisinin olduğunu söyledi. Şu anda tek bir sinagogun bulunduğu ve hiçbir hahamın olmadığı Bağdat’ta sinagogun kapıları da nadiren açılıyor.
Irak'taki Yahudilerin tarihi yaklaşık 2.600 yıl öncesine dayanıyor. Asırlar sonra, Osmanlı yönetimindeki Bağdat'ta yaşayan Yahudiler şehrin ikinci en büyük cemaatinin ve halkın yüzde 40'ını oluşturuyordu. Bugün ise şehirde ismini bile açıklamaktan çekinen dört Yahudi bulunmakta.
1955'te Irak'ta doğan ve 16 yaşında İngiltere’ye sürgüne gönderilen bir Yahudi olan Edwin Shuker, ülkede özerk Kürt bölgesi hariç, Yahudi bir ailenin soyundan gelen Irak uyruklu sadece dört kişinin kaldığını belirtti. Yaklaşık altı ay önce de, Arapça kadın anlamına gelen ‘Sitt’ olarak çağırılan, cemaatin lideri ve kültürel mirasın korucusu konumundaki Marcelle hayatını kaybetmişti.
İsrail’de ise şu anda 219 bin Irak kökenli Yahudi yaşıyor. Irak’ı terk etmek zorunda kalan Yahudilerin eski ülkelerinde ev ve sinagog da dahil olmak üzere sayısız mülk bıraktığını belirten Shuker, bu mülklerin 2003 yılına kadar iyi durumda olduğunu belirtti. Günümüzde bu binaların çoğu boş ve ihmalden yıkılma tehdidi ile karşı karşıya. Mülklerin ailelerine veya mirasçılarına iadesi için parlamentonun onayı gerekiyor.