Geçtiğimiz hafta Alman hükümeti, daha önce başvuruları reddedilen bazı Nazi kurbanlarının ailelerinden kişilere vatandaşlık verilmesini sağlayan yasanın çıkarıldığını açıkladı.
Sembolik bir adım olarak görülen bu hamle ile Berlin, pek çok Nazi kurbanının aile üyelerinin vatandaşlık başvurularının reddedilmesine yol açan kanun boşluğunu doldurarak bir yanlışı düzeltti.
Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Atalarından her şeyi aldığımız gerçeğini inkâr edemeyeceğimiz bu kişiler eğer halen Almanya vatandaşı olmayı istiyorlarsa bu ülkemiz için çok büyük bir şanstır. Bu, bir şeyleri düzeltmek adına değil, tarifsiz bir utanç içinde özür dilemek için atılmış bir adımdır” dedi.
Almanya uzun yıllardır Nazi kurbanı Yahudilerin ailelerine vatandaşlık hakkı vermesine rağmen, 2019 yılında bazı kurallar değiştirilmeden önce kanunlardaki bazı tutarsızlık ve boşluklar yüzünden pek çok müracaat eden kişinin başvurusu reddediyordu.
Bazıları, aileleri Almanya’dan kaçtıklarında, Alman vatandaşlığından çıkmadan evvel hemen başka bir ülkenin vatandaşlığını aldıkları sebebiyle reddedilirken, bazıları ise 1 Nisan 1953 tarihi öncesi Alman bir anne ile Alman olmayan bir babadan doğdukları için reddedilmişlerdi.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter da, 2019’da yürürlüğe giren ve geçtiğimiz hafta son şeklini alan yasa ile bu kişilere hak ettikleri değerin verildiğini ve hakların daha sağlam hukuki temellere oturtulduğunu belirtti.
Almanya Merkezi Yahudi Konseyi, uzun zamandır önceki yasanın yetersiz olduğunu söyleyerek yeni çalışmalar yapılması konusunda bir kampanya yürütüyordu. Konsey Başkanı Josef Schuster konuşmalarında sık sık, “Kurbanların yanı sıra ailelerine de yasal olarak Alman vatandaşlığı verilmesi onurlu bir davranış olacaktır” diyordu.
Bakanlığın kayıtlarına göre, ülkeye 2015 yılında sadece 43 kişi vatandaşlık başvurusunda bulunurken, bu rakam 2018 yılında 1506’ya yükseldi.
2019 yılında Avusturya da vatandaşlık kanununda değişikliğe giderek, Nazilerin ellerinden kaçabilmek amacıyla ülkeyi terk etmiş kişilerin çocuklarına, torunlarına ve torun çocuklarına da başvurdukları takdirde vatandaşlık verilmesini sağlamıştı.
Daha önce sadece Soykırım kurtulanlarının kendileri Avusturya vatandaşlığı alabiliyorlardı.
Almanya vizesi ile ilgili ayrıtılı bilgi için: https://www.germany-visa.org/german-citizenship/by-descent/