Uzun yıllardan beri akrilik-yağlı boya resim çalışmaları yapan ve sergiler açan Lina Basmacı, resimlerinin görsellerini çekmeye başlayınca kendini fotoğraf sanatını deneyimlerken buldu. Kısa sürede bir tutkuya dönüşen bu uğraşında ustalaşmak adına birçok duayen fotoğraf sanatçısından ders alan sanatçı, bugün geldiği noktada birçok ödülün de sahibi… Lina Basmacı bizimle fotoğraf aşkını paylaştı…
Sizi tanıyabilir miyiz?
1963’te Adana’da doğdum. Orta ve liseyi İstanbul’da Üsküdar Amerikan Kız Lisesinde okudum. Roman Butikle ortak Modline adında bir triko şirketi kurduk. 18 sene fiilen burada çalıştım. İki oğlum var. Resim yapıyorum ve fotoğraf çekiyorum.
Fotoğraf çekme merakınız nasıl başladı? Bu konuda profesyonelliğe geçmek için eğitim aldınız mı?
Resim yaparken hocamın da tavsiyesi üzerine fotoğraf çekmeye başladım. Çok da severek yaptığım için profesyonel olmak adına fotoğrafçı Niko Guido’dan dersler aldım. Vladi Benbanaste ve Cem Koronel’den de destek dersleri almak beni geliştirdi. Son olarak da Timurtaş Onan Hocamla siyah-beyaz fotoğraf sanatını çalıştım.
Fotoğraf çekmeye başlamadan önce başka bir sanat dalına merakınız var mıydı?
Liseyi bitirdikten sonra resim sanatına ilgi duyarak Ressam Mahir Güven ve Altan Çelem’den resim dersleri almaya başladım. Sanat tarihini de Arşo Gasparyan’dan öğrendim. Sonradan resim arkadaşlarımla kendimize atölye kurduk. Yaptığımız yağlıboya tabloları her sene bir konu içinde galerilerde sergiledik.
‘Ben İstanbul’ projesinde yer aldığınızı belirttiniz. Biraz bundan bahseder misiniz?
Niko Guido’nun kurduğu ‘Ben İstanbul’ projesine 2014 yılında katıldım. İstanbul’un bütün semtlerini adım adım gezip sokak fotoğrafları, sıradışı portreler çekip güzel İstanbul’umuzun gizemli büyüsünü fotoğraflarımızla, sergilerle ve kitaplarımızla kalıcı bir şekilde gelecek nesillere aktarmanın gururunu yaşıyorum.
Fotoğraf yarışmalarına katıldınız. Hangi ödülleri aldınız?
Her sene, ‘Ben İstanbul’ projesinde çok değerli fotoğraf sanatçılarımızın adına düzenlenen yarışmalar oluyor. Ben de Ara Güler, İzzet Keribar ve İbrahim Zaman gibi ustalardan çok değerli ödüller aldım.
Yurt dışında katıldığınız fotoğraf gezilerinde objektifinize daha çok neler takılıyor?
Niko Guido’nun kurduğu ‘Fotoğraf Gezginleri’ adlı projeye de katıldım. Bu grupla hocamız eşliğinde dünyanın dört bir yanını dolaşıp o ülkeleri hem turist olarak gezip hem de lokal olarak yaşadık. Bu süreçte çok güzel sokak fotoğrafları, yerel halkın sıra dışı portrelerini çekme imkânımız oldu.
Fotoğraf çekerken dikkat ettiğiniz unsurlar neler?
Bence en önemlisi ‘an’dır. O anın duygusunu, hareketini, ışığını doğru bir şekilde net olarak kadrajımıza yansıtırsak işte o zaman o fotoğrafın seyrine doyum olmaz.
Hoşunuza giden bir sahneyi ölümsüzleştirmek size ne gibi duygular yaşatıyor?
İşte bu harika bir his, tabii çektiğim an bunu biraz hissediyorum ama asıl bilgisayara yüklediğimde doğru fotoğraf olduğunu anlayınca işte o zaman çok mutlu oluyorum, hele bir de ödül alınca mutluluk katlanıyor ve daha hırslanıp daha çok çekmek istiyorum.
Fotoğraf sanatçıları için “Bizim göremediklerimizi bize gösterirler’’ gibi ifadeler kullanılır. Sizce fotoğraf sanatçısı bizden farklı mı bakıyor?
Aslında hepimiz aynı şeye bakıp farklı şeyler görebiliriz ama fotoğraf sanatçıları ışığın peşinden koştukları ve ‘an’ı yakalamaya çalıştıkları için çok daha yaratıcı bir şekilde bakar.
Yurt içinde ve yurt dışında açılan fotoğraf sergilerine katılıyor musunuz?
Evet, her sene ‘Ben İstanbul’ projesinin fotoğraf sergisine katılıyorum. Ayrıca Fotoğraf Gezginleri ile yaptığımız gezilerden sonra sergi açıyoruz. Yurt içindeki karma sergilerde işlerim sergileniyor. Ayrıca yurt dışındaki yarışmalarda da fotoğraflarım sergileniyor ve ödüller alıyorum.
Yurt dışı ödüllü fotoğraf
Çektiğiniz fotoğrafların kitaplarda yer alması sizin için neden önemli?
Çektiğim fotoğrafların kitaplarda yer alması ve gelecek nesillere o anları, duyguları, mekânları ölümsüzleştirerek aktarıyor olmaktan dolayı çok mutluyum.
Bir fotoğraf sanatçısında sizce ne gibi özellikler olmalı?
Sabırlı, çalışkan, yaratıcı, insancıl, doğa seven, duygusal, detaycı, doğru kadrajı gören ve sevgi dolu bir insan olmalıdır bence…
Etkilendiğiniz fotoğraf sanatçıları oldu mu?
Ara Güler, İzzet Keribar, Niko Guido, Timurtaş Onan, Steve McCurry, Lee Jeffries ve Paula M Franqui.
Ara Güler ödüllü fotoğraf
İzzet Keribar ödüllü fotoğraf
Gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeler var mı?
İki sene önce çektiğim ve çok sevdiğim fotoğraflarımın yağlıboyalarını kendi yorumumla yapmaya başladım ve hem fotoğrafı hem de yağlıboyasını yan yana Soart Project’in bir sergisinde sergiledim. Aslında hayalim kişisel bir sergide bunların hepsini bu şekilde sergilemek.