Kefir, COVID-19'u iyileştirebilir mi?

İsrailli bilim insanlarının Microbiome dergisinde yayınlanan klinik öncesi araştırması, kefirin koronavirüsün neden olduğu sitokin fırtınalarını tedavi etmek için kullanılabileceğini gösteriyor.

Dünya
13 Nisan 2021 Salı

Araştırmacılardan Prof. Jelinek, Jerusalem Post gazetesine verdiği demeçte, koronavirüs salgınından birkaç yıl önce öğrencisi Malka’nın, kefirin terapötik bir etkisi olduğunu fark ettiğini belirtti. Malka ve Jelinek birlikte çalışmaya başladı ve kefirdeki antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahip molekülleri belirlediler.

Jelinek, "İnsanların COVID'den ölmesinin ana nedenlerinden biri sitokin fırtınasıdır. Sitokinler, vücudun istilacılarla virüs gibi savaşmasına yardımcı olmak için tasarlanmış bağışıklık molekülleridir. Ancak COVID sırasında vücut aşırı hızlanır ve çok fazla sitokin salgılar, o kadar çok ki sizi öldürür’’ ifadelerini kullandı.

Jelinek, "Bu molekülleri antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu kefirde bulmuştuk. COVID başladığında, bu moleküllerin sitokin fırtınalarına karşı yardım edip edemeyeceğini görmek istedik ve fareler üzerinde deney yaptık’’ diye ekledi.

Yapılan deneylerde sitokine maruz kalan ve tedavi edilmeyen fareler ölürken, kefirde bulunan moleküllerle tedavi edilen fareler tamamen iyileşti. Moleküller sadece sitokin fırtınasını ortadan kaldırmakla kalmadı, aynı zamanda bağışıklık sisteminde dengeyi de sağladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün