Şavuot bayramında evinize tat getirecek kolay tarifler Genç Mutfak lezzetiyle sizlerle…
Orli Güner
Baharın vermiş olduğu enerji ve yaz aylarına duyduğumuz özlem ile birlikte, günümüzün modern tariflerini sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Süt ve peyniri konu aldığımız bu yazıda, hafif malzemelerin oluşturduğu büyüleyici lezzetleri bulabilirsiniz. Deneyen herkese afiyetler diliyoruz.
Hamuru için;
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
100 g tereyağı
½ çay bardağı soğuk su
İç harcı için;
2 adet yumurta sarısı
1 adet kutu krema
Keçi peyniri
Kaşar peynir
Tuz, beyaz biber ve muskat rendesi
Çeri domates
Un ölçüsünün bir miktarı göz kararı ayırılır. Geri kalanın içerisine, tuz ve soğuk tereyağı katılır, karıştırılır. Hamur toplanmaya başladıktan sonra su ilave edilir, yoğurulur. Ele yapışıyorsa kalan un da eklenmelidir. Pürüzsüz kıvam yakalandığında streç filme sarılarak buzdolabına kaldırılır, 20-30 dakika kadar dinlendirilir. İç harcı için krema ve yumurta sarıları çırpılır. İçerisine baharatlar ve rendelenmiş peynirler eklenir, kenarda bekletilir. Kullanılacak kalıp, tereyağı ile kaplanıp unlanmalıdır. Böylece çıkartırken zorluk yaşamazsınız. Kiş hamuruna un serpilerek açılır. Ardından kalıba yerleştirilir ve aldığı kadar sıvı malzeme ile doldurulur. Yarıya bölünmüş çeri domateslerle süslenir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
Malzemeler;
1 paket kedi dili bisküvi (200 g)
½ çay bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı granül kahve
1 kutu labne peyniri (200 g)
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
Üzeri için;
Kakao
Kedi dili bisküviler robottan geçirilerek ufalanır. Granül kahve su içerisinde açılarak bisküvilerin içerisine ilave edilir ve karıştırılır. Bir müddet buzdolabına kaldırılarak yumuşaması sağlanır. Bu sırada labne peyniri, pudra şekeri ve vanilya çırpılarak krema kıvamına getirilir. Tüm malzemeler birleştirilir, ortaya çıkan hamurdan küçük parçalar koparılır. Lokmalık toplar yapılarak kakaoya bulanır. Soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
3 adet yumurta
¾ su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı beyaz peynir
1 su bardağı kaşar peyniri
(İsteğe göre çedar peyniri de ilave edebilirsiniz.)
Yumurta sarıları, beyazlarından ayrılır. Süt ile açılır ve içerisine un ilave edilir. Homojen olana kadar karıştırılır. Yumurta beyazları temiz bir kaba alınır, çırpılarak köpürtülür. Önceden hazırlanan harca iki kerede eklenir, söndürmeden karıştırılır. Rendelenmiş peynirler katılır. Ardından sufle kaplarına paylaştırılarak 190 derecelik fırında pişirilir. Sıcakken sunulur.
Bu tariften 6 porsiyon elde edebilirsiniz.
Malzemeler;
500 g krem peynir
175 g (yaklaşık 1,5 su bardağı) pudra şekeri
3 adet orta boy yumurta
1 adet kutu krema (200 g)
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
2 paket vanilya
Krem peynir ile pudra şekeri mikserlenir. Krema kıvamına geldiğinde yumurtalar eklenmeye başlanır. İlk iki yumurta katıldıktan sonra, çırpma teliyle karıştırılmaya devam edilir. Önce krema, ardından nişasta ve vanilya elenerek ilave edilir, yedirilir. Kelepçeli kek kalıbının içerisine yağlı kâğıt konulur. Hazırlanan harç aktarılır. Hava boşluğu kalmaması için tezgâha birkaç kere vurulduktan sonra, 200 derece ısıtılmış fırında 40-45 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Oda ısısına geldikten buzdolabına kaldırılır ve bir gün kadar dinlendirilir. Dilimlenerek servis edilir. (Bu tariften 6 ile 8 arasında dilim çıkartabilirsiniz. Videoda 18 cmlik kek kalıbı kullanılmıştır.)
San Sebastian yemek yapım videosuna YouTube Şalom TV kanalımızdan da ulaşabilirsiniz.