Kalıcı ateşkes için çabalar sürüyor
Bölgede çatışmalar ikinci haftasına girerken, dünya kamuoyunun ateşkes için diplomasi trafiği devam ediyor. ABD, bu amaçla Mısır, BAE, Ürdün, Tunus, Fas, Bahreyn ve AB'deki müttefikleri ile görüşüp çalıştıklarını belirtti. Diğer taraftan İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas’ı etkisiz bırakmak için operasyonlara 1-2 gün daha devam edilmesi gerektiğini belirtti.
Karşılıklı saldırılarda ne oldu?
Kudüs’teki Şeyh Cerrah mahallesindeki konutlara ilişkin dava kararının Mescid’i Aksa’daki protestolarına İsrail polisinin sert müdahalesi, çatışmaların fitilini yaktı.
İsrail ordusu, düzenlediği saldırılarda Hamas’ın askeri altyapısını yıkmaya yönelik, ofis, bakanlık ve merkezleri hedef aldığını belirtirken, 15 kilometrelik yeraltı tünel ağını da imha ettiğini açıkladı. Roket atarları da hedef alan İsrail ordusu, Hamas’ı roketatarları sivil yerleşim bölgelerine yerleştirmekle suçladı. İsrail saldırılarında, 61’i çocuk, 232 Filistinlinin öldüğü kaydedildi.
İsrail ise bu süre içinde yaklaşık 2300 rokete hedef oldu. Kudüs, ilk kez Hamas roketlerinin menziline girdi. Demir Kubbe savunma sistemi, roketlerin büyük çoğunluğunu karşılasa da, yerleşim yerlerine düşen roketler can aldı. Çatışmaların yanı sıra, uzun yıllar sonra, İsrail Arap vatandaşlarının isyanına tanık oldu.
Türkiye’den sert tepki
İsrail’in Gazze’ye saldırılarına en sert tepki veren ülkelerin başında Türkiye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi kabine toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada konuya geniş yer ayırdı ve “Bir yandan Kudüs'ün mahremiyetine el uzatan, diğer yandan Gazze'deki sivilleri insafsızca bombalayan, içinde medya gruplarının olduğu devasa bir binayı da bombalayarak yerle bir edenler işte bu terör devleti İsrail'dir” dedi.