Yinon Muallem’in yeni albümü ‘Norwegian Oud’ çıktı
Müzisyen ve yazar Yinon Muallem'in on şarkıdan oluşan ‘Norwegian Oud’ albümü dijital platformlarda yerini aldı. Tüm dünyayı derinden etkileyen pandemi döneminin ürünü olan Muallem'in bu on birinci albümü, öncelikle müziğe yönelmesinde büyük bir etkisi olan babasını ve ardı sıra pek çok yakınını yitiren sanatçının karmaşık duygularla harmanlanmış içsel yolculuğunun da bir yansıması aynı zamanda. Türkiye, Almanya, Danimarka, Avustralya, İsrail gibi farklı ülkelerden 17 usta müzisyenin kendi ülkelerinde yaptıkları kayıtları buluşturdukları ve her birinin kendine özgü yaratıcı biçemiyle katkıda bulunduğu albüm, etno-caz türünde enstrümantal, Türkçe ve İbranice on şarkıdan oluşuyor. Muallem, albümün müzik direktörlüğü, düzenlemeler, besteler dışında ud, yurmalı çalgılar ve vokal ile yer aldı. Kendisine eşlik eden müzisyenler: Eyal Lovett, Stefan Engelmann, Meni Welt, İlker Çankara, Yankale Segal, Aidan Lowe, Natalia Mann, Yannis Raba, Ido Segal, Uraz Kıvaner, Rali Margalit, Murat Süngü, Ofer Peled, Erdi Arslan, Bangalore Amrit, Ariel Qasis, Harel Shachal, Ziv Yehezkel, İsmail Altunbaş ve Berrak Yedek (dans -Heal şarkısı klibinde).
***
‘Hemen Hemen Her Şeyin Kuramı’
Evliyagil Dolapdere, Volkan Diyaroğlu’nun ‘Hemen Hemen Her Şeyin Kuramı’ adlı yeni kişisel sergisini 1 Haziran-18 Temmuz tarihleri arasında ağırlıyor. Sergi, Diyaroğlu’nun tuval, fotoğraf ve video gibi farklı medyumlarda ürettiği son dönem işleriyle beraber siyasetten kuantum fiziğine, kimlik meselesinden sanat üretimi kavramının kendisine kadar birçok alanda kurguladığı diyaloglara dayanıyor. Sanatçının üretimine çok geniş kapsamlı bir şekilde yer veren altı ciltlik sanatçı kitabı da Hemen Hemen Her Şeyin Kuramı sergisiyle beraber ilk defa izleyiciyle buluşuyor
***
‘Dalınç’ Sergisi Binbirdirek Sarnıcı’nda
Tarihi Binbirdirek Sarnıcı, 15-16-17 Haziran tarihlerinde dijital sanat alanında öne çıkan on sanatçının gerçekleştireceği ‘DALINÇ’ sergisine ev sahipliği yapacak. Seyhan Musaoğlu’nun küratörlüğündeki sergi, IDAF - İstanbul Dijital Sanat Festivaline ilk adım niteliğinde. Musaoğlu serginin kavramsal çerçevesini şöyle anlatıyor: Dalınç, güzel bir görünüş, bir düşünce karşısında, kendinden geçercesine sessiz bir coşkuya dalma, meditasyon anlamına gelir. Sergi, sarnıcın tarihsel dokusunu ve kültürümüzün ritüel ögelerini birleştirerek izleyiciyi farklı bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor.” Küratörün suyu odak noktasına alarak bir ‘dalınç’ olarak kurguladığı sergiye Özgür Demirci, Hazal Döleneken, Lara Kamhi, A. Bill Miller, Mehmet Öğüt, Furkan Temir, Deniz B. Turan, coMekaniKdoll, Haydiroket ve Strange Quark UED eserleriyle katılıyorlar.
***
‘Avrupa Yılın Müze Ödülleri’nden Türkiye müzelerine üç ödül
Europan Museum Forum tarafından düzenlenen, son dört yıl içerisinde ziyarete açılmış ya da geniş çaplı bir dönüşüm geçirmiş olan müzelerin değerlendirildiği ‘Museum of the Year Awards and Conference’, küresel COVID-19 salgını nedeniyle 6 Mayıs günü gerçekleşti. Törende, Türkiye’den aday olan üç müze de ödül aldı. EMYA2020 adayları arasında yer alan Troya Müzesi, ‘2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’nün sahibi oldu. EMYA2021 adayları arasında yer alan OMM – Odunpazarı Modern Müze ise aynı kategoride ‘2021 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Ayrıca Bayburt’ta yer alan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, ‘2021 Silletto Ödülü’nü aldı.