NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Liderler Zirvesi´nin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Zirvenin ilk gününde Stoltenberg 30 NATO ülkesinin oybirliği ile karar aldığını açıklayarak 8 konuyu şöyle sıraladı:
Bunların yanı sıra liderler siber güvenlik ve uzay alanlarına özel olarak eğildi. Bu iki alanın, NATO'nun daha aktif olması ve güvenliği sağlaması gereken yeni alanlar olduğu kabul edildi. Siber alanda askeri bir planlama ile en yeni teknolojilerin adapte edilmesi gerekliliği kayda alındı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun Afganistan’daki varlığının devamına yönelik açıklamalarda bulundu.
Stoltenberg, Afganistan'daki uluslararası Kabil Havalimanı'nın kontrolünün ve güvenliğinin NATO'da kalmaya devam edeceğini ancak bunun nasıl yapılacağı konusunda henüz net bir karar alınmadığını açıkladı.
Bir gazetecinin ‘‘Rusya, Ukrayna'nın NATO üyesi olmasına müsaade eder mi?’’ şeklindeki sorusunu yanıtlayan Stoltenberg, ulusların kendi geleceklerine ve hangi ittifaklar içerisinde yer alacaklarına kendilerinin karar vereceğini ve bu konuda Rusya'nın söz hakkı bulunmadığını belirtti.
Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkelere NATO'nun kapısının sonuna kadar açık olduğunu hatırlatan Stoltenberg, "Biz zaten onlara desteğimizi belirtiyoruz ve pek çok alanda bu desteği de gösteriyoruz fakat onların da gerekli reformları tamamlamaları ve 30 üye ülkenin doğru zamanlama üzerinde anlaşması gerekiyor" şeklinde konuştu.