Almanya geçtiğimiz hafta, geçmişteki adaletsizliği düzeltmeye yönelik sembolik bir adım olarak, daha önce vatandaşlığı reddedilen bazı Nazi kurbanlarının ailelerinin vatandaşlık alabilmesi için yasa çıkardı.
"Vatandaşlık tazminatı" tedbiri adı altında, yaz tatili öncesi yapılan oturumda alınan karar büyük çoğunlukla meclisten geçti. Milletvekilleri ayrıca ırkçı, antisemit veya yabancı düşmanı bir eylemden hüküm giymiş kişilerin vatandaşlığa alınmasını yasaklayan vatandaşlık yasasını da güncelledi.
İlk reform, Nazi Almanya’sının zulmünden kaçanlar arasında Alman pasaportu başvuruları reddedilenlerle ilgili yasal boşlukları kapatıyor. İçişleri Bakanı Horst Seehofer, hükümetin mart ayında geçirdiği yasa tasarısının Almanya için bir nevi özür niteliğinde olduğunu söyledi.
Almanya, zulüm gören Yahudilerin ailelerinin vatandaşlığı geri almasına uzun süredir izin vermesine rağmen, 2019 yılındaki bir kanun değişikliğine kadar yasal bir çerçevenin olmaması nedeniyle birçok başvuru reddedilmişti. Bazı başvurular, vatandaşlıkları resmen iptal edilmeden önce atalarının Almanya’dan kaçıp başka bir vatandaşlık aldıkları için, bazıları da 1 Nisan 1953'ten önce Alman bir anne ve Alman olmayan bir babadan doğdukları için reddedilmişti.