Bazı yetiler kendilerini çocukluk yıllarında belli eder… 1988 doğumlu Yasmin Allovi de küçüklükten beri müziğe meraklı; şarkı söylüyor, ayrıca sözleri kendisine ait birçok bestesi var. Bu konudaki hayallerinden hiç vazgeçmemiş. O aslında İTÜ mezunu bir çevre mühendisi ancak yaşamını uzun yıllardan beri ilköğretim ve lise öğrencilerine özel ders vererek idame ettiriyor. En son YouTube kanalında paylaştığı, sözü ve müziği kendisine ait ´Kapına Dayansam´ adlı parçasına aldığı olumlu tepkiler, onun yakında rüyalarını kurduğu başarıya kavuşacağını gösteriyor.
Müziğe merakın ne zaman başladı?
Müziğe merakım kendimi bildim bileli vardı. Ailemde herkesin iyi dinleyiciler olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca ablam da çok güzel şarkı söyler, radyodan kaset doldururdu. Sayesinde kendi jenerasyonum dışındaki müziğe de hâkim oldum. Yeni çıkan yerli- yabancı tüm şarkıları hızlıca ezberler, evde kendi kendime söyler, bazen aynanın önünde saç fırçasını mikrofon yapar, kendimce klipler çekerdim. Çocukken, sanırım bir yılbaşıydı, oyuncak bir bağlama geçti elime. Onu çalmaya çalışırken annemin “Gitar dersi almak ister misin?” sorusunu hayal meyal hatırlıyorum. Fakat bunu kabul etmemiştim.
Ailenin gitar dersi teklifini neden kabul etmedin?
Akademik başarı ailemiz için her zaman önemliydi ve gerçekten çok çalışırdık. 9-10 yaşlarındaki bir çocuğa ‘ders’ kelimesi o zaman okulu ve sorumluluğu çağrıştırdığı için sanırım bilinçaltıma sıkıcı bir şey olacağı fikri yerleşti ve “hayır” dedim. Şimdi olsa kesinlikle evet derdim çünkü sonrasında bir enstrüman eğitimim olmadı.
Buna rağmen müziğe ilgin devam etti…
14-15 yaşlarında kendi kendime melodiler uydurmaya ve onlara uygun sözler yazmaya başladım. Böylece ilk şarkılarım oluşmaya başladı. Şarkı söylemek de her zaman bir tutkuydu benim için. Her anım ve her duygum için söyleyebileceğim uygun bir şarkı vardı. Hatta sekizinci sınıf ve lisede sıraların üzerine çıkıp bağır çağır şarkı söylediğimi net hatırlıyorum :)
Lise yıllarında bu konuda neler yaptın?
Lisede okul korosundaydım. Ayrıca sınıf arkadaşlarımla kurduğumuz grubun solistliğini yaptım. Yılsonu gösterilerinde bir hayli sahne alıp, alkış topladık.
Klipini hazırladığınız ‘Kapına Dayansam’ şarkısının melodisi ve sözleri nasıl meydana çıktı?
Üniversitenin ikinci yılında (2008) bir gün metrodan okula doğru yürürken ağzıma bir melodi takıldı ve bu melodi şimdi dinlediğiniz ‘Kapına Dayansam’ şarkısının nakarat kısmıydı. Melodiyi çok beğendim ve telefonuma kaydettim. Akşam eve döndüğümde, herkesin yatmasını bekledim, balkona çıktım ve melodiyi dinledim. Birden kelimeler akmaya başladı ve beş dakika sonra şarkı hazırdı, hatta unutmayayım diye kâğıt kalem arayıp bulamayınca, bir kartvizitin arkasına karınca duası gibi hızlı hızlı sözleri yazmıştım. Hâlâ saklarım…
Arkadaşlarınla bir müzik grubu kurmuşsunuz. Herhangi bir yerde müzik yaptınız mı?
Üniversite dışından arkadaşlarımla bir elektrogitar, bir basgitar, bir davul ve benim solist olduğum bir grup kurduk. Taksim’de Limon ve Balans’ta sahne aldık ve büyük beğeni topladık.
Üç yıl İsrail’de kaldın. Orada da müzik çalışmaların oldu mu?
İsrail’e gittiğim ilk sene, Tel Aviv’de bir gece, açık mikrofon gecesinin düzenlendiği bir barda bir gitaristle tanıştım. Ona şarkılarım olduğunu ve gitarıyla demo yapmama yardım etmesini istedim. Hızlıca buluştuk ve ‘Kapına Dayansam’ ilk defa 2014’te enstrümanlı demosuna kavuştu. Böylece hâlâ iletişimde olduğum çok yakın bir dost da edinmiş oldum. Hem onun kişisel konserlerinde solist olarak yer aldım, hem de kendi şarkılarımı söylediğim performanslarımda gitaristim olarak beraber çalma şansımız oldu.
İstanbul'a döndüğünde müzikle ciddi bir şekilde ilgilenmeye karar verdiğini söylüyorsun. Neler yaptın?
Tüm tanıdıklarımdan ricalarla, ünlü isimlerin menajerlerine, prodüktörlerine ulaştım. Büyük bir prodüksiyon şirketiyle single anlaşmasına kadar ilerleyip sonuç alamayınca; 2018’de İstanbul’daki gitarist bir arkadaşımla demolarımı yapmaya devam ettim ve yönetmen bir arkadaşıma rica edip, şarkıyı gitar eşliğinde YouTube’da paylaşmaya karar verdim. Hemen organize olduk ve çekimleri tamamladık. Şarkıyı YouTube’a yükleme sürecinde Melih Abuaf’tan yardım almamla, o da şarkıyla tanışmış oldu. Şarkıyı çok sevdi ve bir sene sonra kendi YouTube kanalı için düet yapmamızı teklif etti. Pandemi sürecini şan dersi alarak ve şarkının düzenlenmesiyle değerlendirdik. Şarkının klipini de tamamladığımızda Melih’in kanalı ‘Oha Diyorum’u da paylaşacağız.
Müzik dışında neler yapıyorsun?
Aslında öğretmenlik hayatımın büyük bir bölümünü kapsıyor diyebilirim. Arta kalan zamanımı spor yaparak, arkadaşlarımla buluşarak, ailem ve yeğenlerimle değerlendiriyorum.
Bundan sonra müziği bırakmamakta kararlı mısın? Neler yapmayı düşünüyorsun?
Tüm bu süreçler, birçok müzisyen dost kazanmama yardımcı oldu. Geçen yıllarda da birçok şarkı biriktirdim. Bundan sonra da diğer şarkılarım üzerine çalışıp, dinleyicilerle birer birer paylaşmaya devam edeceğim.
Bana ve hikâyeme yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim.