İBB'den, farklı din ve inançlara hizmet için yeni adımlar

İstanbul´da farklı inançlara sahip vatandaşların cenaze işlemlerini yürütmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, bir yılı aşkın süredir, Sünni-Hanefi imamlarla birlikte farklı din ve inançtan 50 din görevlisi görev yapıyor. Aralarında Yahudi bir din görevlisi de bulunuyor.

Toplum
9 Eylül 2021 Perşembe

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2019 yılının ağustos ayında kurulan İnanç Masası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın koordinatörlüğünde yürütülüyor.

İstanbul’un inanç kültüründeki zenginliği koruma ve yaşatmaya katkı sağlamak üzere çalışmalar yürüten bölüm, farklı inanç gruplarının temel ihtiyaçlarına da çözümler üretmeye çalışıyor.

 

“İnanç Masası demokratik bir oluşum”

İstanbul’daki çok kültürlü yapının bugüne kadar ulaşabilmesini, kentin en büyük değerlerinden biri olarak tanımlayan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “İstanbul’da farklı inanç gruplarından insanların da kamu hizmetlerinden faydalanabilmesinin, İstanbul’un ruhuna uygun olduğunu düşünüyoruz. İnanç Masası bu anlamda demokratik bir oluşum” dedi. Polat, çalışmaları sırasında hiçbir teolojik tartışmaya girmemeye ve bütün gruplara eşit mesafede durmaya özen gösterdiklerini belirtti.

İnanç Masası’nın ilk icraatlarından biri, cenaze hizmetlerini kapsayıcılık ilkesi doğrultusunda geliştirmek üzere farklı inanç gruplarından din görevlisi ve gassallar işe almak oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2020’den beri, farklı din ve inanç grubundan vatandaşların cenaze işlemlerine yardımcı olacak din görevlilerine yer veriyor. Bu uygulama ile farklı inanç sahiplerinin son yolculuklarına kendi gelenekleriyle uğurlanmaları amaçlanıyor.

Uygulama kapsamında Mezarlıklar Daire Başkanlığı’na bağlı farklı din ve inançtan 50 din görevlisi çalışmaya başladı. Buna ek olarak, Zincirlikuyu Mezarlıklar Müdürlüğü’nden, modüler olarak Davud Yıldızı / Haç takılabilen bir cenaze aracı ve uygun fiyata temin edilebilir yine üzerine Davud Yıldızı / Haç takılabilen tabutlar hizmete sunuldu.

Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, İstanbul’da yıllardır eksik olan bir

hizmetin geç de olsa, verilmeye başlanmasının, tüm inanç kesimleri tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtti. “Vefat eden kişiyi inancına bakmadan defnetmekle görevliyiz” diyen Koç, “Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan, İstanbul’da ikamet eden, İBB’ye vergisini veren her dinden insana hizmet vermek zorundaydık. Bunun için de tüm inanç gruplarından gelecek talepleri karşılayabileceğimiz bir ortam oluşturduk” dedi.

 

Avraam Alper D.Aziz: “Bir nevi iletişim köprüsü olarak görev yapıyorum”

Uygulama kapsamında, Avraam Alper D.Aziz, Aralık 2019’dan beri İBB Mezarlıklar Müdürlüğü bünyesinde görev alıyor. Projenin ilk ayağı olarak cenaze işleri konusunun ele alındığını belirten D.Aziz asıl amacın diğer dinlerin ihtiyaçları ve beklentileri karşısında Büyükşehir Belediyesinin nasıl yardımcı olabileceği konusunda ortak bir zemin yaratmak olduğunu belirtti.

Avraam D.Aziz, projeye ilk start verildiğinde, özellikle cenaze işleri konusunda atılan adımları şöyle aktardı:

“İlk günlerden itibaren, ihtiyaçlarımızı ve sıkıntılarımızı dile getirdiğimiz toplantılar yaptık. Bu toplantılarda, özellikle cemaatimizde aynı günde birden fazla cenaze olduğunda yaşadığımız araç sıkıntısını dile getirdik. Bize bu konuda araç tahsis edebileceklerini belirttiler. Müslüman cenazelerinin nakillerinde kullanılan araçların yeşil olduğunu, bizim genelde bu renk araç kullanmadığımızı belirttiğimizde de siyah bir aracı, üzerine modüler sistemle Davud Yıldızı eklenebilecek şekilde ayarladılar. Bu araç, son dönemlerde, cenaze nakillerinde bize yardımcı oldu. Pandemide, şehir dışına (İzmir’e) cenaze gönderimi de gerçekleştirdik. Adalar gibi bölgelerde de, olası vefatlarda, belediyelerle koordineli çalışıyoruz.”

Cenaze nakil aracının kullanımı ile ilgili olarak mutlaka akılda tutulması gereken bir detay olduğunu hatırlatıyor D.Aziz: “İhtiyaç durumunda, bazen aracın kullanımı için doğrudan beni arayanlar oluyor. Ancak unutulmaması gereken şu; cemaatimiz dahilindeki tüm vefatlarda her zaman olduğu gibi öncelikle Neve Şalom bünyesindeki cemaat cenaze işleri birimi aranmalı. Onlar zaten ihtiyaç durumunda hemen bizimle iletişime geçiyorlar; biz de aracı devreye sokuyoruz.”

İBB bünyesinde yapılan çalışmaların sadece cenazelerle sınırlı olmadığını belirten D.Aziz, ihtiyaçların yanı sıra bayramlardan geleneklere kadar birçok konuda Belediye’ye bilgilendirme yaptıklarını dile getirdi. “Hangi bayram ne amaçla hangi sinagogda kutlanır, nasıl bir kutlama mesajı vermek lazım, özel günlerde neler paylaşılır, neler yenilir gibi birçok konuyu paylaşıyoruz. Sağ olsunlar, artık Hanuka Bayramı’nda kendileri doğrudan Barınyurt’a sufganiyot siparişi verip sinagoglara dağıtıyorlar… Aynı şekilde Purim’de de lokum dağıtımı yapıldı.”

Birçok konunun yaşandıkça gündeme geldiğini ve üzerinde düşünülmeye başlandığını belirten Avraam D.Aziz, ‘iki taraf arasında bir nevi aracılık’ yaptığını belirtti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün