Boğaz'ın en özel yerinde huzur dolu bir deneyim: Sumahan on the Water

Büyüleyici bir manzara, güler yüzlü hizmet ve sakinlik… Sumahan on the Water´a girdiğim andan çıktığım ana kadar deneyimlediğim anları tanımlayan kelimeler bunlar. Gelin sizlerle birlikte otelin sahibesi Nedret Butler ile keyifli bir yolculuğa çıkalım.

Yaşam
12 Eylül 2021 Pazar

Merhaba, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Sumahan’ın uzun hikayesi elbette benim ve ailemin hikayesi de demek oluyor. Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nden 1966 yılında mezun olduktan sonra Türkiye’nin ilk kadın hakimlerinden olan annemin ve öğretmenlerimin teşvik etmesiyle önce Amerika’da Minnesota Macalester College’da öğrenim gördüm ve sonrasında Minnesota Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi aldım Mimarlık okuduğum sırada eşim ile tanıştım. 1972 senesinde Mimari Lisans tezim 1930’larda Bulgaristan’ın Burgaz sahil şehrinden gelen babamın ailesine ait olan şimdi Sumahan’ın da parçası bulunan daha büyük bir sanayi kompleksi için bir Turizm tesisi projesiydi. Türkiye’ye ilk dönüşümüzü 1976 senesinde MIT’de “Urban Settlement Design in Developing Countries” Master  programından  sonra yaptık ve Oyak - Kutlutaş Konut Holding’de planlama uzmanı olarak çalıştık; ancak 1981’de tekrar Amerika’ya döndük. Iowa State Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapıp, 1986 senesinde ise 2.ci ve kesin dönüşümüzü yaparak önce MSGSU de Şehircilik Bölümü’nde atölye dersleri verdik ve 1988 senesinde M&N Mimarlar Ltd. şirketimizi kurduk. Alma Mater’ım Üsküdar Amerikan Lisesi ve Robert College’da renovasyon çalışmalarımız oldu. Kemer Country ve Kasaba projelerimizden sonra ancak 2005 yılına gelince Sumahan on the Water’ı gerçekleştirebildik. Bu proje tek kelimeyle hayatımızın projesiydi. Uzun yıllar uğraşımız mimar olarak bu aile yadigarını korumak, misafirlerimizle paylaşmak ve güzel İstanbul’umuz  içindi. Çok şükür başardık. Bu sene 16.cı senemizi dolduracağımız için çok mutluyuz.

Sahibi olduğunuz Sumahan on the Water hakkında bilgi alabilir miyiz, hangi konseptte hizmet veriyorlar?

Bugün otel olarak kullanılan bu mekânın tarihi, aslında geç Osmanlı dönemine kadar dayanıyor. 1820’lerde, Sultan II. Mahmud döneminde bu endüstriyel yapı, rakı üretiminde kullanılan konsantre bir alkol olan “suma”nın üretildiği bir fabrika olarak inşa edilmişti. Bugün otel misafirlerini karşı yakaya taşıyan deniz taksilerinin kalktığı iskeleye o yıllarda ağzına kadar incirle dolu gemiler yanaşıyor, bu ham madde fabrikanın kazanlarında işlenerek daha sonra keyifli sofraların konuğu olacak rakının yapımında kullanılmak üzere alkole dönüştürülüyordu. 200 yıllık bu binalar, 2005’ten bu yana muhteşem ortamıyla insanların hayattan keyif almasını, samimi bir misafirperverliğe ev sahipliği yaparak sağlıyor.

Sumahan’ın bir başka öne çıkan özelliği de kuşaklardır aynı ailede kalan, az sayıdaki Boğaz kıyısındaki binalardan biri olması. İkisi de mimar olan Nedret Butler ve eşi Mark ile tasarımcı kızları Yasha Butler ve Eren Butler Bayer, binanın yenilenme sürecini 19. yüzyıl endüstriyel tasarımının muhteşem bir örneğinin korunması için eşsiz bir fırsat olarak değerlendirdiler. Böylece şehrin kalbinde sakin bir ortam sunan, çevreye duyarlı, rahat ve zarif bir mekân oluşturmayı başardılar. Seçkin bir butik otelin konforuyla kendi özel evinde yaşıyor hissinin bir araya geldiği Sumahan’da Butler ailesinin amacı, ziyaretçilere en kaliteli hizmeti, bir aile işletmesinin sıcaklığında sunmak. 

Yakın zamanda Leading Hotels of the World üyesi olan ülkemizdeki birkaç otelden birisiniz. Leading Hotels of the World nedir ve üye olmak için ne gibi kriterleri karşılamak gerekiyor?

LHW; 1928 yılında ileri görüşlü Avrupalı otelciler tarafından kurulmuştur. Başlangıçta 38 üyesi olan grubun şu anda 80 ülkede 430 üyesi bulunmaktadır. Müşterilerine unutulmaz otantik seyahat deneyimleri sunmak için 85 senedir kaliteden taviz vermeden çalışan bir sistem. New York merkezli şirketin dünya genelinde 25 şehirde ofisi var. Başvuran oteller öncelikle bir ön değerlendirmeden geçiyorlar. Otelin sahibi kim, başka projeleri var mı, işletmeci kim, lokasyon nerde, otelin USP dediğimiz Unique Selling Point’leri nelerdir gibi soruların cevaplarını değerlendiriyorlar. Satış pazarlama stratejisinden insan kaynakları stratejisine kadar her şeyi inceliyorlar. Onun akabinde Leading Quality Assurance dedikleri 800 kurallık standart bir test yapılıyor.  Bu testen %85 geçer not alan oteli son olarak LHW’dan bir görevli ziyaret ediyor. Bu safhayı geçen oteller (yaklaşık 40) Executive Committe’ye sunuluyor. Executive Committe son kararı alıp otel hakkında kararlarını açıklıyorlar.

Sumahan on the Water güçlü kılan özellikleri sizce neler?

Sumahan on the Water’ı en güçlü kılan özellikleri; Boğaz üzerindeki eşsiz lokasyonu ve muhteşem manzarası, içinde bulunduğu binanın tarihi dokusu ve şehir içinde doğa ile baş başa kalabileceğiniz çok özel bir mekan olması.

Pandemi döneminde ne gibi sağlık önlemleri aldınız biraz bahseder misiniz?

Pandemi dönemi bizi zorlasa da tüm kurallara uyarak, gelen misafirlerimizin ve çalışan personelimizin sağlığını koruma konusunda çok dikkatli olduk. Pandeminin ilk dönemlerinde otelimiz kapasitesi 13 oda olmasına rağmen % 50 kapasiteyle hizmet verdik, şu anda tam kapasite ile çalışmaktayız. Restaurant ve toplantı odalarımızda ise %50 kapasite ile hizmet vermeye devam etmekteyiz. Pandeminin bize öğrettiği “Kendinden önce karşındakini düşün” sözünü benimseyerek ve bu söze göre hareket ederek daha güvenli bir şekilde hizmetimizi sürdürmekteyiz. Sumahan’ın ilk giriş kapısından otelimizin en son köşesine kadar her yer titizlikle kontrol edilmektedir.

Sumahan olarak pandemi öncesinde temizlik konusundaki dikkatimiz pandemi süresince daha da artarak devam etmiştir. Otel odalarımız giriş yapacak misafirlerimizden önce temizlenip dezenfekte edilmekte, genel alanlarımız titizlikle her saat kontrol edilmektedir. Ayrıca her ay RoyalCert tarafından teftiş edilip “Güvenli Turizm Sertifikasi” alıyoruz.

Boğaz manzaralı ve pencereli 10 kişilik toplantı odamız mevcuttur. Burası özel yemekleriniz için de rezerve edilebilir.

Sumahan on the Water’ın önümüzdeki dönem hedefleri nelerdir?

Waterfront Restaurant’ımızda otel misafirlerimize tam gün hizmet veriyoruz. Dışarıdan gelen misafirlerimizi ise rezervasyon ile akşam yemeklerinde ağırlayabiliyoruz. Önümüzdeki dönemde menü ile ilgili çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Ayrıca pandemi dolayısıyla kapalı olan otelimizin spa merkezi için H&H Wellness grubu ile işbirliği gerçekleştirdik ve misafirlerimize yeniden hizmet vermeye başladık. Bu noktada otelimizde önümüzdeki dönemlerde de farklı dokunuşları hedeflediğimizi söyleyebilirim.

 

Son olarak Şalom okuyucuları için ne söylemek istersiniz?

İstanbul çok önemli bir değer. Bu değeri en güzel ve en özel yeri olan İstanbul'da boğazın kalbinde, huzurlu ve her detayı ince ince düşünülmüş otelimizde güleryüzlü hizmet anlayışımızla sizleri bekliyoruz ve hepinize sağlıklı günler diliyoruz. 

 

SUMAHAN ON THE WATER

Kuleli Caddesi No:43, Çengelköy İstanbul, Türkiye

+90 216 422 8000

[email protected]

instagram: sumahanonthewater    

facebook: sumahanonthewater

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün