25. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ

22 Ekim – 20 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan 25. İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl da hem fiziksel hem çevrimiçi tiyatro, dans, performans gösterilerinin yer aldığı karma bir program sunacak. Festivaldeki yurtdışından ve Türkiye´den 25 yapımı kısaca tanıtalım.

Erdoğan MİTRANİ Sanat
15 Eylül 2021 Çarşamba

FESTİVALİN YERLİLERİ

Yerli Fiziki Yapımlar:

AÇILIŞ OYUNU: TOZ

22 Ekim 20.00 & 23 Ekim 15.00 Alan Kadıköy

Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı, Hira Tekindor’un yönettiği ve Zerrin Tekindor’un oyndığı Toz, festivalin açılışını yapacak. Oyun, anılarına dalmış yetişkin bir kadın ile onun hafızasından çıkıp gelen annesinin öyküsü olan tek kişilik bir performans.

IRGAT

25 & 26 Ekim 20.00 / Duru Ataşehir

Emrah Eren’in yönettiği, Emre Kınay’ın oynadığı Irgat, Irmak Bahçeci’nin Shakespeare klasiklerinin ihanet, kıskançlık, şüphe, kanlı savaşlar, intikam, yanılsama, ateşli aşk, intikam arzusu temalarıyla, iç savaş, grevler, kadın cinayetleri, homofobi ve emek sömürüsü gibi güncel meseleleri iç içe geçiren bir kolaj.

YÜZLEŞME

27 Ekim 20.00 / Caddebostan Kültür Merkezi

Festivalin bu yılki yeniliklerinden biri olan, tamamı kadınlar tarafından yönetilen oyunların bir araya geldiği, sanat alanında kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan "Bu İşte Bir Kadın Var" başlıklı bölümde yer alan Yüzleşme, fiziksel ve psikolojik şiddeti, mobbingi ve tacizi ortaya sererek ataerkil zihniyetle yüzleşmeyi amaçlıyor. Zehra İpşiroğlu’nun yazdığı, Deniz Şengenç ve Onur Gazdağ ile yönettiği oyunda, Başak Vural, Aylin Saraç ve Arzum Gökçe Köle rol alıyor.

ISTIRAP KOROSU

2 & 3 Kasım 20.00 / Alan Kadıköy

BAMİstanbul’un Gülriz Sururi – Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü desteği ile ürettiği oyunda, Murat Mahmutyazıcıoğlu bir apartman hikâyesi. anlatıyor. Kadın, erkek, genç, yaşlı, evli, bekâr, çocuk ve köpek, kısaca bütün karakterleri ve ses efektlerini Seda Türkmen ve Deniz Karaoğlu üstleniyor.

EŞİT MASALLAR (Çocuk oyunu)

6 Kasım 11.30 ve 16.00 & 7 Kasım 16.00 Alan Kadıköy

“Bu İşte Bir Kadın Var” teması kapsamında sahnelenecek bu çocuk oyununu uyarlayan Müge Mor, Sindirella, Rapunzel, Pamuk Kalpli Prens, Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurbağa Prens’in yeni maceralarında kalıp yargıları yıkarak toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekiyor. Yöneten Deniz Yeşil Mavi; oynayanlar Aykut İspir, Mukaddes Kurmuş İspir, Büşra Saraç, Mehmet Küçük, Tuna Gür Coşkun, Rüya Erdogan, Tolga Kayrak ve Şükrü Veysel Alankaya.

GABRİEL’İN DÜŞÜ

9 & 10 Kasım 20.00 / Alan Kadıköy

Altı insanın yakın bir  gelecekte Midilli’de geçirdikleri birkaç güne odaklanan oyun,kişilerin

birbirlerinin kişisel hikâyeleri üzerinde yarattığı kelebek etkisini anlatıyor. Sema Elcim’in yazdığı, Ahmet Sami Özbudak’ın yönettiği oyunda, Ayşegül Tekin, Banu Çiçek, Batur Belirdi, Cem Şahin, Çağdaş Tekin, Çiçek Dilligil, Doğu Can, Kubilay Karslıoğlu ve Ersin Umut Güler rol alıyor.

KOLEKSİYONCU

10 & 11 Kasım 20.00 / Profilo Kültür Merkezi Batı Ana Sahne

John Fowles’un çarpıcı romanından, Mark Healy tarafından sahneye uyarlanan Koleksiyoncu, sınıflar arası çatışmanın, insanın sahip olma arzusunun yarattığı yıkım üzerinden “sessiz kalarak suça ortak olanlara” odaklanıyor. Eyüp Emre Uçaray  yönetiyor, İlyas Özçakır ve Ayfer Tokatlı oynuyor

VİŞNE BAHÇESİ

12 Kasım 20.00 & 13 Kasım 15.00  Caddebostan Kültür Merkezi

Kocaeli Şehir Tiyatroları Çehov’un Bahçesi’nin prömiyerini festiavlde yapıyor. Mehmet Birkiye’nin yönettiği oyunda Esra Bezen Bilgin, Sezen Düzakar Çetindaş, Ezgi Özbalı, Nuri Karadeniz, Fatih Sevdi, Başar Alemdar, Bülent Baytar, Seda Güven Şahin, Emre Işık, Zeynep Özan Topçu, Cüneyt Gürbüz, İlker Bağlam, Duygu Mine Özcan, Tunç Efe, Sarper Saydam, Zeynep Dilara Saydam, Nursel Çeliktürk, Semih Eraslan ve Cansu Mengüç rol alıyorlar.

MİTOLOJİK HİKÂYELER (Kuklalı çocuk oyunu)

Ani Haddeler (Anuşka’nın Atölyesi) ve İKSV Alt Kat’ın ortaklaşa ürettiği kuklalı çocuk oyunu Mitolojik Hikâyeler, yaşadığımız coğrafyada geçen efsaneleri altı bölümde anlatıyor.  İki gün üst üste, üçer farklı bölümle toplam altı ayrı miti anlatacak gösterinin ana karakteri ve anlatıcısı kukla Afrodit.

13 Kasım 11.00 & 13.00 / Yapı Kredi bomontiada 4. Kat’ta sahnelenecek “Mitolojik Hikâyeler 1”de konuk sanatçılar Demet Evgar, KeKeÇa ve Gülinler var.

14 Kasım 11.00 & 13.00 / Yapı Kredi bomontiada 4. Kat’ta sahnelenecek “Mitolojik Hikâyeler 2”de konuk sanatçılar Gökçe ÇeÇe Gürçay, Serkan Keskin ve Tuluğ Tırpan var.

BİRAZDAN GİDERİZ ŞİMDİ YAĞMUR YAĞIYOR

15 & 16 Kasım 20.00 / Moda Sahnesi

“Bu İşte Bir Kadın Var” teması kapsamında sahnelenen, Aslı Ceren Bozatlı’nın yazdığı, Özge Erdem’in yönettiği Birazdan Gideriz Şimdi Yağmur Yağıyor, bir evin içinde, birbirlerine mahkûm edilmiş gibi yaşayan; bir kadın, bir erkek ve hasta bir babanın hikâyesi Çıkışsız ve eylemsiz bir sarmalın içinde dönüp duran iki günümüz insanını Gizem Erdem ve Tanıl Yöntem canlandırıyor.

BENİ SAKIN YUMRUKLARDAN

19 Kasım 20.00 & 20 Kasım 18.00 Alan Kadıköy

BKM, DasDas, ENKA Sanat, İKSV ve Zorlu PSM’nin Ortak Yapımprojesi, Ceren Ercan’ın yazdığı ve Yelda Baskın’ın yönettiği Beni Sakın Yumruklardan, İstanbul Tiyatro Festivali’nin yapımcılığında ve Kadıköy Belediyesi’nin işbirliğiyle sahneleniyor. Son yıllarda yeni medya üzerinden yaratılan “iptal kültürü”ne mizahçı olmayı deneyen iki insanın gözünden bakan oyun, yeni medyanın adalet ve değişim üzerinden vaat ettiklerini, “söz”ün bugün içine sıkıştırıldığı farklı dinamiklerle birlikte tartışmaya açıyor.

 

Yerli Çevrimiçi Yapımlar:

AÇIK AİLE (Kulak tiyatrosu)

22 Ekim – 20 Kasım

Dario Fo & Franca Rame ikilisinin eşsiz Kadın Oyunları serisinden olan Açık Aile, evlilik kurumundaki kadın-erkek eşitsizliğine cinsellik üzerinden bakan eğlencesi ve iğnelemeleri bol bir oyun. Alican Yücesoy ve Esra Dermancıoğlu seslendiriyor.

GODOT’YU BEKLERKEN (Kulak tiyatrosu)

22 Ekim – 20 Kasım

Samuel Beckettin güçlü güncel klasiği, kulak tiyatrosu formunda Serkan Keskin’in yönetmenliğinde festival seyircisiyle buluşuyor.

KENDİNE AİT BİR ODA (Kulak tiyatrosu)

22 Ekim – 20 Kasım

“Bu İşte Bir Kadın Var” teması kapsamında, Virginia Woolf’un 1928’de, XVI, yüzyıldan 1900’lere, edebiyatta kadın yazarların izini sürdüğü, kadınların tarih boyunca sistematik şekilde yok sayılmasını, cinsiyet eşitsizliğini ve kadına yönelen eril şiddeti anlattığı Girton & Newnham kadın üniversitelerinde yaptığı konuşmadan doğan Kendine Ait Bir Oda, Jale Karabekir’in çeviri ve uyarlamasıyla ‘çok sesli’ bir kulak tiyatrosuna dönüşüyor. Oyunu seslendirenler, Arzum Orhan, Pelin Oruç, Seda Elhan ve Sera Armağan.

FESTİVALİN ULUSLARARASI YAPIMLARI

Uluslararası Fiziki Yapımlar:

NEŞE

4 & 5 Kasım 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

Kendine özgü bir tiyatro dünyasına sahip İtalyan yönetmen ve oyuncu Pippo Delbono’nun, sirk estetiği ve büyüsünü harmanlayarak mutluluktan daha da derin bir duygu olan "neşe" duygusunu merkeze alan gösterisinde dans, müzik ve tiyatro iç içe geçiyor. Delbono’nun, 82 yaşındaki ölümüne kadar, 20 yılı aşkın süre  bütün çalışmalarında yer alan, okuma-yazma bilmeyen, sağır ve dilsiz Bobò’nun kaybının yası da yer yer efkar, mutluluk, coşku duygularıyla karışarak izleyiciyi sarıp sarmalıyor.

OEDIPUS (Perdede gösterim)

6 Kasım 14.00 & 20.00 / Atlas 1948 Sineması

İngiliz tiyatrosunun büyük umudu, klasik eserlere getirdiği yorumlarla yankı uyandıran ünlü yönetmen Robert Icke, Oedipus rolü ile Hans Kesting’in  harikalar yarattığı oyununda Sofokles’in eserini 21. yüzyıla uyarlıyarak Oedipus’u hayatının en büyük sırrını keşfeden bir politikacıya dönüştürüyor.

MEDEA

17 & 18 Kasım 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Oyunun yapımcısı Ivo van Hove’un artistik direktörlüğünü yürüttüğü Internationaal Theater Amsterdam, sahnelediği her oyunu heyecanla beklenen Simon Stone’un, Euripides’in neredeyse tarih boyunca sahnelenen Medea’sını, günümüzün diliyle ve gerçek bir olaydan çıkarak yeniden yazdığı yorumunu sahneliyor.

WATERFLOOR

30 & 31 Ekim 20.00 / Müze Gazhane

Waterfloor, zamanımızın iklimsel çalkantıları ile yüzleşen bir bedeni ve onun yansımasını, bir “su manzarasında” ortaya koyuyor. Gaston Bachelard’ın “Su ve Düşler” şiirini ve öngörülen çevresel felaketlerle iklim krizini birleştiren, bedenin durgunluğu ve hareketi aracılığıyla fiziksel etkileşimi inceleyor. Ali Salmi’nin yazıp sahnelediği bu dans performansı  ücretsiz olarak gösterilecek.

Uluslararası Çevrimiçi Yapımlar:

AYI

22 Ekim – 20 Kasım

Çehov’un, mükemmel olması için defalarca yeniden yazdığı, durum komedisinin en güzel örneklerinden Ayı, ölmüş kocasının yasını tutanbir kadın ve kocasının borcunu tahsil etmeye gelmiş “ayı” olarak nitelendirilebilecek bir toprak sahibi arasında alevlenen tuhaf aşkın hikâyesidir. Vladimir Pankov’un yönettiği oyun festivalin “Golden Mask İstanbul’da Çevrimiçi” bölümü kapsamında, gösteriliyor

BORIS

22 Ekim – 20 Kasım

Festivalin “Golden Mask İstanbul’da Çevrimiçi” bölümü kapsamında gösterilecek olan Boris,  

yönetmen Dmitry Krymov'un penceresinden Puşkin’in ünlü tragedyası Boris Godunov’a  zekice, ironik ve çağdaş bir bakışı.

GÜNEŞİN ÇOCUKLARI

22 Ekim – 20 Kasım

“Golden Mask İstanbul’da Çevrimiçi” bölümünün son yapımı Maxim Gorki’nin Güneşin Çocukları’nın Rusya’nın başarılı yönetmenlerinden Timofei Kulyabin’in ilgi çekici uyarlaması. Stanford Üniversitesi kampüsünde yaşayan Rus bilim insanları ile Steve Jobs ve Elon Musk’ın konuşma metinlerinin de iç içe geçtiği oyunda duygularıyla yaşayan karakterler ve bu karakterler arasındaki ilişkiler anlatılıyor.

BETROFFENHEIT

22 Ekim – 20 Kasım

2018’de İstanbul Tiyatro Festivali’ne Nederlands Dans Theater 1 kapsamında olağanüstü The Statement’ini izlemiş olduğumuz Kanadalı koreograf Crystal Pite, kendi topluluğu Kidd  Pivot ile ürettiği 2016 ve 2017’nin tüm önemli dans ödüllerini kazanmış olan, Betroffenheit ile yeniden festivalde. Türlere meydan okuyan bu dans tiyatrosunda, beş yetenekli dansçı / oyuncu Jonathon Young’ın gerçek hayat hikayesi üzerinden, bir trajedinin ardından yaşanan kayıp ve izolasyon duygularıyle  hayatta kalmanın sürükleyici ve şefkatli keşfini anlatıyor.

MÜFETTİŞ

22 Ekim – 20 Kasım

Yaşayan en özgün koreograflar arasında gösterilen Crystal Pite ile yazar ve oyuncu Jonathon Young bu kez Gogol’ün eşsiz mizahını taşıyan Müfettiş’i, Kidd Pivot dansçılarının olağanüstü performansıyla sahneliyorlar. Gogol’ün eserindeki çatışma, komedi ve yolsuzluğu dil ve beden arasındaki güçlü̈ ilişkide somutlaştıran Pite ve Young, dans ve tiyatroyu müthiş bir ustalıkla harmanlıyorlar.

BUGÜN YARATMAK

22 Ekim – 20 Kasım

Paris Opera ve Balesi’nin sanat direktörü Aurelie Dupont, Sidi Larbi Cherkaui, Tess Volker, Damien Jalet ve Mehdi Kerkouche’a içinde bulunduğumuz koşullarda yaratmak fikrinin onlara ne ifade ettiğini soruyor. Birbirinden yetenekli bu dört koreograf Opera Garnier’nin etkileyici koridorlarında, duvarlarında, sahnesinde, prova odalarında ve hatta mahzeninde bu sorunun yanıtını arıyorlar.

ALICE (Çocuk oyunu)

22 Ekim – 20 Kasım

Tamamen çocuklar için prodüksiyonlar üreten Hollandalı dans topluluğu de Stilte, Jack Timmermans koreografisiyle sahnelenecek bu Lewis Carroll uyarlamasında, çocukları kendi hikayelerini anlatmaya teşvik aden, onları gündelik dünyadan çıkarıp duyuların soyut dünyasına davet ederek hayal güçlerini canlandırmayı amaçlayan, 7’den 70’e herkes için enteresan ve keyifli bir gösteri.

FESTİVALİN ÖĞRENME VE GELİŞİM PROGRAMI

25. İstanbul Tiyatro Festivali süresince, GalataPerform ve TEB iş birliğinde düzenlenecek “Dijitalleşme ve Ekoloji Ekseninde Yeni Dramaturjiler ve Eleştiri”, Odeabank sponsorluğunda gerçekleştirilecek “Çocuk Anlatılarında Eşit Bir Yol Nasıl Bulunur?” ve “Sahnenin Eşitliği Eşitliğin Sahnesi” başlıklı paneller; GalataPerform iş birliği ile sahnelenecek “Senenin Oyunu” adlı okuma tiyatrosu yer alacak. Çocukların katılımına uygun olarak ise “KeKeÇa ile Beden Müziği Atölyesi” ile “Ani Haddeler ile Kukla/Drama Atölyesi” düzenlenecek. Bütün bu etkinlikler üceretsiz olacak.

25. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri 24 Eylül Cuma günü 10.30’dan itibaren passo.com.tr internet sitesi üzerinden ve İKSV ana gişeden satışa çıkıyor.

Hepinize sağlıklı seyirler dilerim.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün