Enjekte edilebilir aşılar geçmişte kalabilir

California Riverside Üniversitesi (UCR) araştırmacıları, marul ve benzeri bitkilerden COVID-19 ile mücadelede önemli etkileri olabilecek yenilebilir aşılar üretmeyi deniyor.

Dünya
17 Eylül 2021 Cuma

UCR Botanik ve Bitki Bilimi Bölümü'nden Prof. Juan Pablo Giraldo yaptığı açıklamada, proje başarılı olursa tek bir bitkinin tek bir kişiyi aşılamaya yetecek kadar mRNA üretebileceğini belirtti.

Giraldo, ‘‘Bu deneyi ıspanak ve marulla test ediyoruz ve insanların kendi bahçelerinde yetiştirmelerine yönelik uzun vadeli hedeflerimiz var’’ dedi.

UCR nanomühendislik uzmanı Prof. Nicole Steinmetz mRNA nın bitkilerin içinde nasıl gelişeceği konusunda yaptığı açıklamada, ‘‘Bitkilerde bulunan kloroplastlar fotosentez yaparak besin ve oksijen üretir. Bizim fikrimiz, bitkilerde gen aktarımı için doğal olarak oluşan nanopartiküllerin kloroplastlara gitmesini sağlamak” dedi.

Steinmetz aşıya karşı tereddüdü olanların çoğunun iğneden korktukları için aşı yaptırmadıklarını belirtti ve bu projenin aşı yaptırmaya tereddüt edenlerin COVID-19’dan korunmalarını sağlayacak yeni bir yöntem olduğunu dile getirdi.

Haziran 2021'de Oxford Üniversitesi tarafından yayınlanan bir çalışma, insanların iğne korkusu yaşamamaları halinde aşı tereddütünün %10'un üzerinde azalabileceğini gösterdi.

UCR araştırmacılarının yenilebilir aşı projesi Ulusal Bilim Vakfı'ndan 500.000 dolarlık bir hibe ile destekleniyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün