Şimdiye kadar otuz bir ülke, Durban Dünya Irkçılık Konferansı´nın 20. yıldönümü münasebetiyle bu hafta yapılacak bir BM toplantısını, etkinliğin geçmişteki Yahudi aleyhtarı doğası nedeniyle boykot etmeye karar verdi.
İlk konferans 31 Ağustos-8 Eylül 2001 tarihleri arasında Durban, Güney Afrika'da yapılmış, köle ticareti, sömürgecilik ve İsrail-Filistin çatışması da dahil olmak üzere birçok tartışmalı konu ele alınmıştı.
Konferansın amacı ırkçılık konusunu ele almaktı, ancak kısa sürede Filistinli grupların önderlik ettiği İsrail karşıtı bir etkinliğe dönüştü.
ABD ve İsrail delegasyonları, konferansta Siyonizm ile ırkçılığı eş gören belgelere itiraz etti ve konferansı boykot etti.
İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, dünya çapında düzinelerce meslektaşıyla konuşarak konferansı boykot etme çabalarına öncülük etti. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan'ın öncülük ettiği boykot kampanyasına diğer İsrailli diplomatlar da katıldı.
Lapid, ‘‘31 ülkenin BM Konferansını boykot etmesi İsrail eski Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun herkesin İsrail’e karşı olduğu şeklindeki teorisinin yanlış olduğunun kanıtıdır" dedi.
Pazar günü itibariyle, ABD, Kanada, Avustralya, İngiltere, Hollanda, Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İsrail, Fransa, Bulgaristan, Hırvatistan, İtalya dahil olmak üzere 20 ülke konferansı boykot etme niyetlerini resmen açıkladılar. Diğer 11 ülke de etkinlikten çekilmeye karar verdi, ancak henüz resmi bir açıklama yapmadı.
2001’deki ilk konferanstan sonra her beş yılda bir BM Genel Kurulu'nda konferans düzenlenmeye devam ediyor. İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 2009 yılında yapılan konferansa onur konuğu olarak katılmış ve İsrail'in yok edilmesi çağrısında bulunmuştu.