17 Eylül 2021´de vizyona giren ve son zamanlarda neredeyse her yerde her şekilde reklamını gördüğümüz “Squid Game” dizisi, dünya çapında oldukça meşhur bir hale geldi. Hemen hemen her sosyal mecrada da reklamlarını görmeye başladık. Peki nedir bu Squid Game?
Dizinin Yönetmeni Hwang Dong-hyuk dizinin senaryosunu 2008 yılında kendi tecrübelerinden yola çıkarak borç içindeyken kaleme almış. 2009 yılında projeyi tamamlamış ancak dizinin senaryosu acımasız olarak görüldüğü için günümüze kadar yaklaşık on sene boyunca reddedilmiş.
Dizi, Netflix'in orijinal yapımı olan bir Güney Kore yapımı. Dizinin ismi Güney Koreli bir çocuk oyunundan geliyor. Türkçesi ise Kalamar Oyunu. Bir sezon ve dokuz bölümden oluşan dizi gerilim-drama türünde; bir hayatta kalma mücadelesini ekrana taşır. Para sıkıntısı çeken 456 oyuncu, tuhaf bir davet alır. Davette yarışmacılara 45,6 milyar Won yani 341,7 TL karşılığında çocuk oyunlarında yarışmaları teklif edilir. Teklifi kabul eden oyuncular, yarışmayı kazanırlarsa büyük ödülün sahibi olacaktır. Ancak ödül her ne kadar cazip olsa da oyunun ölümcül riskleri vardır. Dizide yarışmacıların hayatlarıyla kumar oynayarak korkuyla yarıştıkları bu oyunun ipleri ise, ülkenin sayılı aşırı zenginlerinin elinde. Bu da aslında Squid Game’de anlatılmak istenen konunun kapitalist düşüncenin getirisi olan çalışmanın refah getirdiği düşüncesini eleştirerek, dünyadaki sosyo-ekonomik eşitsizliği olduğunu açıkça belirtmesidir. Squid Game dizisini bu kadar ünlü kılan asıl sebep ise konunun bir toplum eleştirisi olması. Gerçek hayatta da var olan bu gibi sıkıntıları bizler evlerimizde ekran başından izlerken karakterlerden daha kötü durumda olmadığımız için belki de bir rahatlama hissi duyuyoruz ancak aslında onlar kadar cesaretli olabilsek yapabileceğimiz şeylerin bir limitinin olmadığını da farkındayız. Squid Game’i bu kadar etkileyici yapan asıl şey de bu çifte perspektifi ustalıkla yansıtılmış olması.
Hâlen izlememiş olanlar için dizinin fragmanı: https://www.youtube.com/watch?v=oqxAJKy0ii4