ZİNCİR REAKSİYONU

Vivet Pitelon SPARKES Çocuk-Aile
27 Ekim 2021 Çarşamba

Çocuklar için hazırladığım etkinlikleri aktardığım bu alan, onlarla yapacağınız iletişimi kurmanız ve gelişimlerine yapacağınız katkı açısından çok kritik. Yaşları küçük çocukların yapılan aktiviteleri anlamayacağı düşüncesiyle onlara aktivite yapma şansını vermemek, deneyler hakkında konuşmamak kaçırılan bir fırsattır. Çocukların beyni sünger gibidir. Gördükleri, duydukları, olayları, malzemeleri, etrafındakileri beş duyu organlarıyla algılayıp bir bağ kurduklarında çocuklar için yaşanılan o ana dair kalıcı bir öğrenim mümkün olur. Dil gelişimleriyle birlikte yaşadıkları anlara dair karar alır ve seçimler yaparlar. Bu yaptıkları seçimler onların hayatları boyunca gelişimlerini ve yapacakları tercihleri ve hatta kişiliklerini etkileyecek ve geliştirecektir. Deneyerek öğrenen çocuklar, deneyimleri sonucunda edindikleri bilgilerle seçimlerini şekillendirir. Bu çok kolay gibi görünse de basit bir karar değildir. Lise çağına geldiğinde bir otoriteyle karşılaştığında bile çocuğun vereceği tepkiler, küçük yaşta yapılan öğrenmeden, alınmış kararlardan ve hatta yapılan seçimlerden ibarettir. Beyin üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki, beynimiz koku, tat gibi duyularla birleştiğinde hafızadaki kalıcılığını güçlendiriyor. Çocuğun çalışma sırasında aldığı keyif, ileride onun daha büyük keşifler yapmasına da fırsat doğuruyor.

Bir yetişkine beş yaşındaki anılarına dair bir soru sorduğumda “hatırlamam mümkün değil” diyecekken, bazı soru tipleriyle bu aldığı kararları keşfetmesini sağlamak an meselesidir. Çocukluk döneminde beynin bir anda, o ana, olaya veya konuşmaya dair çektiği resim, insan hayatına yön vermektedir. İşte tam da bu sebeple STEAM aktiviteleriyle yapılacak öğrenme etkili ve olumlu sonuçlar doğurur. STEAM aktivitelerinde yapılan sanat faaliyetleri, matematik çalışmaları, teknolojik ürünler, mühendislik çalışmaları ve bilim deneyleri, sorulan sorular, kullanılan malzemelerin dokunulduğunda verdiği his ve o deneyden alınan sonuç çocuğun ilerideki yaşamında alacağı kararlara bile yön verebilir. Bir çocuğun STEAM aktivitelerinde hata yapma gibi bir oluşumu yoktur. Çocuk doğru sonuca ulaştığında, aynı tarzda bir deney veya günlük hayatta benzeri bir problem için nasıl davranması gerektiğini bilir ve bir sonraki sefer kendini geliştirmeyi öğrenir. Çocuk yanlış sonuca ulaşırsa veya istediği kadar iyi bir sonuca ulaşmazsa bu sefer de aynı deney veya problem için, farklı çözüm yolları denemeyi amaçlar ve bu yine çocuğun gelişimine imkân verir. Ve hatta hiçbir koşulda, hiçbir engelde durmamayı öğrenir. Şöyle bir durup düşünecek olursak, hangi anne veya baba çocuğunun her istediğini başarabildiğini görmeyi istemez? İstediğine ulaşan çocuk mutludur, huzurludur, neşelidir ve etrafındakilere ilham olur.

Tüm bu bilgilerin ışığında 3 yaşından 12 yaş çocuklara kadar uygulanabilecek keyifli bir etkinlikle başlayalım.

ZİNCİR EĞLENCE

Bu aktivitemiz bilim, sanat ve matematik disiplinlerinden faydalanmaktadır. Çubukların sayılması ve renkleri göz önünde bulundurularak dizilmesi çocukların erken matematik becerilerini geliştirir.

Dondurma çubuğu zincir reaksiyonu, potansiyel enerjinin ve kinetik enerjinin nasıl çalıştığının mükemmel bir örneğidir. Dondurma çubuklarını birbirine örerken, potansiyel enerji oluşumunu gerçekten hissedebilirsin.

Dondurma çubuğu zincir reaksiyonu nasıl çalışır?

Çubuklar bükülür ve birbirinin üzerine sabitlenir, bu da gerginlik yaratır. En uçtaki ilk çubuğu bıraktığında, çubukların havada uçmasını sağlayan gerilim ve potansiyel enerji serbest bırakılır.

Zincir reaksiyonu için ihtiyacın olan malzemeler:

Dondurma çubuğu (kırtasiyeden renkli olarak temin edinilebilir)

Renkli ponponlar

Etkinliği yaparken sorulacak örnek sorular:

Zincirleme eğlenceyi ne kadar sürede kurabilirsin?

Ponpon eklersen neler olabilir?

Dondurma çubuklarına, ponponlardan biraz daha ağır bir şey ekleyebilir misin?

Sence yükseğe zıplayacaklar mı?

 

Şimdi gelin bu keyifli etkinliği başka bir etkinlikle zenginleştirelim;

Tahta Köprü:

Renkli çubukları bu sefer birbirine yapıştırarak köprü kurmaya ne dersin?

Çubukların üstüne en fazla kaç ponpon koyabilirsin?

*Ulus Özel Musevi Okulları STEAM Koordinatörü

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün