İsrail Başbakanı Naftali Bennett 200 ülkenin katılacağı Glasgow´daki BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) için yola çıktı.
Bennett, konferansta İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile İskoçya'da bir araya geleceğini açıkladı.
Bennett konferansa 130 kişilik büyük bir delegasyon ile katılacak.
Ben-Gurion Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Bennett, “İsrail'in uluslararası konumu her geçen gün daha da güçleniyor” dedi.
İsrail’in konferans gündeminde öncelikle yenilenebilir enerji, çöl tarımı, su teknolojisi gibi konular yer alıyor. İsrail’in konferanstaki bir diğer gündemi ise karbon emisyonu. İsrail, altı yıl önce Paris'teki son iklim konferansında açıkladığı karbon emisyonu hedeflerini ulaşamadı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne göre İsrail şu anda en yüksek emisyon değerlerinin belirlendiği 29 ülke arasında 10. sırada yer alıyor.
Bennett, 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını 2015 seviyelerine göre yüzde 85 oranında azaltmayı planladıklarını açıkladı. Bu plan, Bennett Glasgow'dan döndüğünde çarşamba günü kabine oylamasına gidecek.
Ekim ayının başında Paris İklim Anlaşması'nı onaylayan Türkiye, 2053 net sıfır emisyon hedefine giden yol haritasını belirleyebilmek amacıyla 2022'nin başlarında kapsayıcı bir İklim Şurası oluşturacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının adı "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı" olarak değiştiren Türkiye, enerji, tarım, sanayi, ulaşım, ekonominin her sektöründe, iklim gündemiyle uyumlu güçlü politikalar uygulama ve küresel iklim eyleminde öncü bir rol üstlenme sözü verdi.
Roma'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan sonrasında BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) için Glasgow'a gidecekti. Biden ile Erdoğan arasındaki görüşmenin Glasgow'da yapılması ihtimali dile getirilmişti ancak Roma'da yapılan görüşme sonrası Erdoğan Glasgow'a gitmekten vazgeçti