Geçtiğimiz hafta Paris´teki Arap Dünyası Enstitüsünde (IMA) Arap ülkelerindeki Yahudi cemaatlerinin tarihinin incelendiği yeni bir sergi açıldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen pazartesi katıldığı resmi açılış töreninden sonra yaptığı konuşmasında sergiyi övdü.
'Doğu Yahudileri, Bin Yıllık Tarih' adındaki sergi, bölgedeki tek tanrılı dinleri incelemek amacıyla düzenlenen sergilerin üçüncüsü olma özelliğini taşıyor. Akdeniz'in doğusunda Yahudilerle Müslümanların asırlar boyu birlikte yaşama hikayelerini anlatmak için birçok eser ve yerleştirmeler yaratıldı.
'İnanılmaz zenginlikte bir mirasın hatırasını tanıtmak ve korumak' hedefiyle 1.100 metrekarelik alanda arkeolojik kalıntılar, eski el yazmaları, dini objeler gibi birçok eser sergileniyor. Sergi için, Fransa, İngiltere, Fas, İsrail, Amerika ve İspanya'daki koleksiyonlardan eserler ödünç alındı.
Serginin genel küratörlüğünü Paris Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsünde (INALCO) profesör olan tarihçi Benjamin Stora yaptı. Ailesi kuyumculuk yaptıkları Cezayir'in Konstantin şehrinden gelmiş Stora, Arab News gazetesine verdiği söyleşide "Yahudiler, özellikle el sanatları konusunda, bölgenin kültürel mirasına inkâr edilemez bir iz bıraktı" şeklinde konuştu.
Stora, Yahudiler ve Müslümanlar arasındaki gerginlikler hakkında, "Bu temel çatışma sorununu Filistin konusuna, sömürgeleşmeye ya da Yahudilerin bölgeden ayrılmalarına indirgeyemeyiz. Bu tüm politik sorunların çözülmesini bekleyemeyecek, hatıraların korunması konusudur" dedi.
'Doğu Yahudileri, Bin Yıllık Tarih' sergisi 13 Mart 2022 tarihine kadar devam edecek.