İsrail Başbakanı Naftali Bennett ABD´yi ´farklı yöntemler´ uygulamaya ikna etmek için görüşmelere ara verilmesi gerektiğini belirtti
Geçtiğimiz pazar günü İsrail Başbakanı Bennett, İran'ın nükleer anlaşmaya uymadığı için ceza alması ve Tahran'a uranyum zenginleştirmeye devam ettikçe olası yeni bir anlaşma için müzakere görüşmelerine katılamayacağının söylenmesi gerektiğini belirtti.
Haftalık kabine toplantısının açılışında Bennett, "İran ihlallerinin bedelini ödemeye başlamalı" derken Tahran'la görüşmeleri sürdürmekte olanlara seslenerek, "çizgilerine sıkıca bağlı kalmalarını ve İran'a aynı anda hem uranyum zenginleştirip hem de müzakere etmesinin imkânsız olduğunu açıkça belirtmeleri gerektiğini" dile getirdi.
Bennett aynı zamanda İranlıların 'ustaca' müzakere ettiklerini belirtti.
Bennett, "İran yönetiminin amacı yaptırımların kaldırılması. Bu yüzden Viyana'ya yaptırım alanında onlarca danışman ve uzmanla geldiler, çünkü hedefleri bu. Şu anda -terör ve nükleer silah konularında- yaptıklarını yapabilmeyi istiyorlar ama milyarlarca doların desteğiyle" dedi.
Naftali Bennet konuşmasına, "Viyana'daki görüşmeler sırasında, İran'ın Fordo'daki yeraltı tesisindeki gelişmiş santrifüjlerde uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye başladığı bildirildiğinde, bahsetmiş olduğum nükleer şantajın bir örneğiyle karşılaştık. Bu çok ciddi bir adım" şeklinde devam etti.
Bu ifadesinde Bennet, geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı, İran'ın 'nükleer şantajı' bir taktik olarak kullandığını ve Amerika'nın bu yüzden hemen müzakereleri durdurması gerektiğini söylediği konuşmasından bahsediyordu.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı geçen hafta İran'ın Fordo tesisinde gelişmiş santrifüjlerle uranyum zenginleştirmeye başladığını ve bunun da dünya güçlerinin uzlaşmak için çaba gösterdikleri çok taraflı nükleer anlaşmanın bir başka ihlali olacağını belirtmişti.
Bennett ayrıca, İran ile dünya güçleri arasındaki nükleer görüşme turları arasındaki zaman aralıklarının, Amerika'yı Tahran'a karşı 'farklı yöntemler' uygulamaya ikna etmek için kullanılması gerektiğini ifade etti.
Viyana'daki nükleer müzakereler geçtiğimiz cuma, batılı ülkelerin İran'ın görüşmelere gerçekçi olmayan tekliflerle geldiğini söylemeleriyle durma noktasına gelmişti.
Dönüm noktası olan, başta İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Rusya, ABD ve İran'ın kabul etmiş olduğu 2015 nükleer anlaşması, 2018 yılında o zamanki ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşmadan çekilmesi ve yaptırımları yeniden uygulamaya koymasıyla ve İran'ın anlaşmayı açıkça ihlal etmesiyle sarsılmaya başlamıştı. İsrail ise İran'ın nükleer silahlara sahip olmasına izin vermeyeceklerini belirtti.