Yedi tarifli bal kabağı hikâyesi

Mevsimsel ürünlerin faydalarından ve nasıl en verimli şekilde değerlendirilebileceğinden zaman zaman bahsedeceğim. Bugün kış aylarının vazgeçilmez meyvesi bal kabağını konu alacağız.

Orli GÜNER Genç Mutfak
15 Aralık 2021 Çarşamba

Bal kabağı, lif içeriği yüksek, su oranı yüzde 90’ı bulan, az kalorili ve lezzetli bir besindir. Önemli bir antioksidan kaynağıdır. Vücutta A vitamini ihtiyacını karşılar, sağlık için gereken fonksiyonları gerçekleştirir. Bunun dışında pek çok yararlı bileşeni barındırarak bağışıklığı güçlendirir, bağırsak hareketlerini düzenler. Tok tutar, ayrıca cildin güzelleşmesinde de etkilidir.                                             

Çorba, ana yemek ve tatlı dâhil olmak üzere yemeklere lezzet katan, aromalı bu meyveyle hazırlayabileceğiniz seçenekleri derledik. Damak tadınıza uyacağını düşündüğünüz tarifleri uygulamayı ve görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.

1.      Bal Kabağı Çorbası

Malzemeler

1 dilim bal kabağı

1 adet soğan

1 adet patates

1 adet havuç

Zeytinyağı

4-5 su bardağı su

Tuz, karabiber, zerdeçal

½ kutu sıvı krema

Soğan, patates, havuç ve bal kabağı küp küp doğranır, zeytinyağında sotelenir. Üzerine sıcak su ilave edilir. Tüm malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Robottan geçirilir. Tuz, karabiber ve zerdeçal katılır, kaynamaya bırakılır. Pişen çorba ocaktan alındıktan sonra, krema ilave edilir ve karıştırılır. Sıcak şekilde servis edilir.

 

2.      Bal Kabaklı Salata

Malzemeler

1 dilim bal kabağı

1 demet ıspanak

1 demet roka

Keçi peyniri

Kurutulmuş domates

Kabak çekirdeği içi

Tuz, karabiber

Limon suyu

Zeytinyağı

Bal kabakları küp küp doğranır, yağlanır ve 200 derecelik fırında yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu sırada otlar yıkanır ve ayıklanarak kurumaya bırakılır. Salatanın sosu için zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon suyu homojen kıvama gelecek şekilde karıştırılır. Sos, otların üzerine gezdirilir, harmanlanır. Salatanın üzerine soğutulmuş olan bal kabakları yerleştirilir. Peynir parçaları, kabak çekirdeği ve kıyılmış kurutulmuş domates ile süslenir.

3.      Fırında Sebzeli ve Bal Kabaklı Somon

Malzemeler

1 dilim bal kabağı

1 adet kabak

1 adet soğan

6-7 adet çeri domates

2 diş sarımsak

2 parça somon balığı

Sıvı yağ

Tuz, karabiber

Bal kabağı, soğan ve kabak iri dilimler halinde kesilir. Çeri domatesler ikiye bölünür. Sarımsaklar soyulur ve tüm malzemeler fırın kabının içerisinde yağlanarak harmanlanır. Arasına balıklar yerleştirilir, tuz karabiber ile lezzetlendirilir. Kabın üzeri yağlı kâğıt veya alüminyum folyo ile kaplanır. 180 derecelik fırına verilir, 40 dakika pişirilir. (Tercih ederseniz, pişimin son 10-15 dakikasında folyoyu kaldırarak yemeğinizin kızarmasını sağlayabilirsiniz.)

4.      Bal Kabağı Tatlısı

1 kg ayıklanmış bal kabağı

2-2,5 su bardağı şeker

1 su bardağı kadar su

1 adet tarçın çubuğu

100 g kaymak

½ su bardağı çekilmiş ceviz içi

Taze nane

Bal kabakları iri parçalar halinde doğranır. Çelik bir tencereye alınarak her birinin üzerine şeker gezdirilir. Bu şekilde bir gece oda ısısında bekletilerek suyunu salması sağlanır. Ocağa alınmadan önce, bıraktığı sıvı miktarına göre bir bardağa yakın su ilave edilir. Tarçın çubuğu yerleştirilir ve kapağı kapatılarak, kısık ateşte 35-40 dakika pişirilir. Kabaklar yumuşamalı fakat dağılmamalıdır. Soğuduktan sonra nane yaprağı, kaymak ve ceviz eşliğinde servis edebilirsiniz.

 

5.      Bal Kabaklı Turta

Malzemeler

Hamuru için:

350 gr (2,5 su bardağı) un

2 yemek kaşığı şeker

1 paket vanilya

1 pinçik tuz

230 gr soğuk tereyağı (küp kesim)

1 adet yumurta

1 tatlı kaşığı limon suyu

3 yemek kaşığı soğuk su

İç harcı için:

500 gr bal kabağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı şeker

1 çay kaşığı tarçın

1 çay bardağı kıyılmış ceviz ya da badem içi

1 paket vanilya

Üzeri için:

1 yumurta sarısı

İç harç için: Bal kabakları rendelenir. Tereyağı ve şeker ile birlikte sotelenir. Ocaktan alındıktan sonra vanilya ve tarçın ile lezzetlendirilir. Kıyılmış ceviz ya da badem içi eklenerek karıştırılır. Soğumaya bırakılır.

Hamuru için: Su harici, tüm malzemeler harmanlanır. Hamura en son soğuk su ilave edilir ve toplanması için bir miktar yoğurulur. Fakat tereyağın el ısısına fazla maruz kalmaması önemlidir. Hazırlanan hamur streçlenerek buzdolabında yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirilir. Ardından, sepet örgüsü yapılacağından hamurun bir miktarı ayrılır, geri kalanı ise un serpilmiş tezgâha alınarak kalıp boyutunda açılır. Nazikçe yerleştirilir, parmak uçlarınız ile hafif bir baskı uygulayarak oturtabilirsiniz. Kalıbın dışında kalan fazlalıklar kesilir. Buzdolabında bir 30 dakika daha soğumaya bırakılır.

Birleştirme ve pişimi için: Hazırlanan hamurun içerisine iç harç yayılır. Ayırılan hamur açılarak şeritler kesilir ve turta üzerinde sepet modeli oluşturulur. Yumurta sarısına biraz su katılarak kolay sürülebilir bir kıvam elde edilir. Turtaya sürülür ve 180 derece fırında 40 dakika renk alacak şekilde pişirilir.


6.      Badem Unlu Bal Kabaklı Pancake (Glutensiz, Rafine Şekersiz ve Ketojenik)

Malzemeler

100 gr badem unu

½ paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tarçın

4 adet yumurta

170 gr bal kabağı püresi (Haşlanmış bal kabağını robottan geçirerek elde edebilirsiniz.)

60 ml badem sütü veya tercih edeceğiniz herhangi bir süt

1 yemek kaşığı akçaağaç şurubu

1 paket vanilya

Tüm malzemeler mikser yardımı ile homojen kıvam elde edilinceye kadar çırpılır. Hafif yağlanmış tava, orta ateşte ısıtılır. Hazırlanan hamur azar azar dökülerek minik porsiyonlar oluşturulur. Her iki tarafı da yaklaşık 2-3 dakika altın sarısı renk alana kadar pişirilir. Diğer yüzeyi çevirmeniz gerektiğini çıkan kabarcıkları takip ederek anlayabilirsiniz. Hazır olduğunda ocaktan alarak dilediğiniz sos, ya da yemişler ile süsleyebilir, kendi zevkinize göre sunuma uygun hale getirebilirsiniz.

7.      Bal Kabaklı Muhallebi

Malzemeler

Muhallebisi için

1 adet yumurta sarısı

4 su bardağı süt

¾ su bardağı şeker

2 yemek kaşığı nişasta

2 yemek kaşığı un

50 gr tereyağı

½ kutu süt kreması

2 yemek kaşığı toz kremşanti

Bal kabağı püresi için:

2 dilim bal kabağı

1 su bardağı şeker

Bal kabakları küçültülür, üzerine şeker gezdirilerek birkaç saat bekletilir. Bıraktığı su ile pişirilerek püre haline getirilir.

Muhallebi için işaretli malzemeler birleştirilir. Ocakta karıştırılarak pişirilir, kaynadıktan bir müddet sonra altı kapatılır. Tereyağı, sıvı krema ve toz kremşanti eklenir. Mikserle 10 dakika kadar çırpılır. Kâselerin alt katlarına bölüştürülür. Üzerlerine bal kabağı püresi paylaştırılır. Soğuduktan sonra servis edilir. Süslemesinde isteğe göre bisküvi, kek kırıntısı, tarçın veya çırpılmış kremşanti kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun!:)

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün