İzmir´deki Tarihi Asansör nasıl bir girişimcilik projesine dönüştü? Gelin beraber bakalım…
Atakan Avcı & Liza Cemel
1907 yılında İzmir doğumlu hayırsever Nesim Levi tarafından sosyal bir sorunu yani iki mahalle arasındaki ulaşım sorununu çözmek amacıyla yapılan Tarihi Asansör, bugünlerde farklı bir amaçla yeni bir buluşma noktasına dönüşüyor. Tarihi Asansörün yeni işlevi girişimcileri ve yatırımcıları buluşturmak. Girişimcilik dünyasında sıkça kullanılan ‘elevator pitch – asansör konuşması’ metaforunun gerçek bir asansörde uygulanması da projenin en ilgi çekici tarafı.
22 Aralık’ta, yedi girişimci ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in bir araya geldiği ilk etkinlikte girişimciler sırasıyla asansöre binerek, yukarı çıkana kadarki kısa sürede Soyer’e iş fikirlerini aktardılar. Etkinlik kapsamında girişimcilerin projelerini başarıyla aktardıklarını söyleyebiliriz. Tunç Bey projeleri ilgiyle dinledi, belediyeyle olası iş birlikleri hakkında girişimcilerle birlikte fikir yürüttü.
Çizer: Hazal Şerifoğlu
Bu tarz etkinlikleri İzmir Tarihi Asansör’de devam ettirerek projenin İzmir’e bir marka olarak dönüş sağlayacağını düşünüyoruz. Projenin yürütücü ekibi Asansör Ventures, İzmir’in girişimciler ve yatırımcılar için bir merkez haline gelmesi için sade fakat yaratıcı bir proje olduğunu belirtti. İzmirli girişimciler ve yatırımcılarla konuştuğumuzda verdikleri mesaj çok net: “Asansörde Konuşalım.”
Bir Asansör Hikâyesi
Nesim Levi, Eski İzmir Limanı bölgesinde aktif bir ticaret yürütüyordu. Yaşadıkları bölge ise bugünkü Halil Rıfat Paşa Caddesi, fakat günlük işler ve sosyal ilişkiler sebebiyle sürekli Mithatpaşa Caddesi ve eski Basmane bölgesine de gidip geliyordu. Bu iki bölge arasında yüksek kot farkı var. Günümüzde bile bu bölgelerde ara ara görebileceğiniz yüksek sayıda basamaklardan oluşan merdivenler var. Yukarı mahallede yaşayanlar bu merdivenler aracılığıyla ulaşımlarını sağlıyor. Bu merdivenleri kullanarak çıkmak oldukça zor ve yorucu. Ayrıca tehlikeli.
Nesim Levi’nin çok yakın aile dostu olan Devidas Ailesinin büyükleri bu merdivenlerden inerken düşüyor ve bacağını kırıyor. Bu işin böyle gitmeyeceğini düşünen Levi toplumu derinden etkileyen bu sorunu çözmek gerektiğine karar veriyor. Bir girişimci refleksiyle düşünmeye başlıyor ve bir asansör çözümü buluyor. Asansörün bitip İzmirlilerin kullanımına açıldığı ilk gün Nesim Levi, Asansör’ün önünde kalabalığa bir konuşma yapıyor: “Evet, bu asansör engelli kardeşlerimiz, hamile kadınlarımız, yaşlılar ve çocuklarımız için, hatta yük taşıma için önemli bir hizmet. Umarım hayatlarınız bundan sonra daha da kolaylaşacak…” 1907’de ilk asansör konuşmasını İzmir halkına yapan kişi Nesim Levi’dir.
Bu konuşmanın devamını ve Tarihi Asansör’ün mirasını gençler ve girişimciler bu proje vasıtasıyla tamamlıyor. 22 Aralık’ta gerçekleşen etkinlik bu mirası devam ettirme çabasını ve iradesini gösterdi. İzmir’e ait bir hikâyeyi gelecek nesillere aktarma fırsatı da böylelikle bizim elimizde.
Asansör hikâyesini detaylı incelemek için: https://medium.com/@atakanavci