ABD´de bir New York mahkemesi jürisi İsrailli ilaç devi Teva´yı opioid krizinin artmasına destek olma konusunda suçlu buldu. Mahkeme şirketin fentanil içeren iki kanser ilacını farklı ağrı türleri için pazarlarken ´aldatıcı´ bulduğunu söylerken, ilaç devi temyize gitmeyi planladığını açıkladı.
Ağrı kesiciler hakkında ülke çapında açılmış binlerce dava arasında verilmiş az sayıda karardan biri olarak, geçtiğimiz hafta New York banliyölerindeki bir mahkeme, ilaç şirketi Teva Pharmaceuticals'ın opioid krizine katkıda bulunduğu yönünde karar aldı.
New York eyaleti ve iki Long Island ilçesinin Teva’yı karşılarına aldıkları davada ilaç şirketinin ceza ödeyip ödemeyeceği açılacak ayrı bir davada belli olacak.
Geçen haftaki kararda Suffolk jürisi, kanunen kamuya rahatsızlık vermek olarak adlandırılan, gerçekteyse geçtiğimiz yirmi sene süresince Amerika'da 500 binden fazla ölümle bağlantılı opioid kullanımı salgınında şirketin payı olduğuna karar verdi.
Demokrat New York Başsavcısı Letitia James, "Teva Pharmaceuticals, Amerikan halkını opioidlerin gerçek tehlikeleri konusunda yanlış yönlendirdi. Bugün, son yirmi yılda ülkemizin topluca yaşadığı yanlışları düzeltme konusunda belirgin bir adım attık" ifadelerinde bulundu.
Güçlü bir opioid olan fentanili kullanarak ilaç üreten İsrail merkezli Teva, karara 'kesinlikle katılmadıklarını' ve temyize gideceklerini belirtti. Şirket açıklamasında, 'davacıların tıbben gereksiz reçeteler, şüpheli veya yönlendirilmiş siparişler ve Teva tarafından fazla üretim yapıldığı konularında kanıt sunmadıklarını' ve Teva'nın pazarlamasının New Yorklulara zarar verdiğini ortaya koymadıklarını belirtti.
Kararın açıklanmasından sonra Teva'nın ABD'de işlem gören hissesinin bedeli yüzde 6 civarında düşüş gösterdi.
Ülke çapında eyalet yönetimleri, yerel yönetimler, Kızılderili kabileleri, sendikalar, okul bölgeleri ve başka gruplar, ağrı kesiciler konusunda ilaç endüstrisine birçok dava açtı. New York'ta 2019’da açılan dava, bazı opioid üreticilerini, distribütörlerini ve ilaçları toptan alarak eczanelere satan şirketleri hedef alıyordu.
Dava ilaç şirketlerini 'ortaya çıkacağını bildikleri felaket sayesinde vurgun yapmak için' yasal görevlerini ihlal etmekle suçluyor. Eyalet ve ilçeler, ilaç üreticilerinin halkı yanlış yönlendirmek ve opioid bağımlılığının ciddi risklerini önemsiz göstermek için iş birliği yaptıklarını, ilaç distribütörlerinin ise ağrı kesici siparişlerini sınırlaması gereken sistemleri önemsemediklerini belirttiler.
Teva özel ilaçlar üretmesiyle tanınmasına rağmen dava bazı kanser hastaları için onaylanmış iki markalı ilaç olan Actiq ve Fentora üzerine odaklandı. Dava, Teva'nın bu ilaçları defalarca diğer ağrı türleri için daha genel bir spektrumda 'aldatıcı ve tehlikeli bir pazarlama stratejisi yoluyla' pazarladığını belirtmekte.