İkinci Bahar Korosu, 3 Şubat Perşembe akşamı, Rotary Kulüpleri sponsorluğunda, Fulya Süleyman Seba Kültür ve Sanat Merkezinde senenin ilk konserini verdi.
Geçtiğimiz yıl arasına bayanları da katarak renkli bir koro oluşturan ve üç seneye yakın bir dönemin ardından sahneye çıkan İkinci Bahar Korosu, yılın ilk konserinde, repertuarındaki birbirinden güzel şarkıları ile seyircilere coşkulu anlar yaşattı.
Konserin ilk bölümü çeşitli Rotary mensuplarının açılış konuşmasından sonra Veli Dede’nin Hicaz Hümayun Peşrevi ile başladı. Daha sonra, Bir Bahar Akşamı, Ben Gamlı Hazan, İkinci Bahar gibi Türk musikisinin sevilen şarkıları yanı sıra İbranice Shabehi Yeruşalayim, Hava Nagila şarkıları seyircilerin alkış ve katılımlarıyla seslendirildi.
Gecenin ikinci bölümde ise nostaljik Türkçe şarkılara eklenen birkaç Sefarad ezgilerini taşıyan Ladino parçaları konsere değişik bir anlam kattı. Koro Şefi Kaan Sezenler, Adio Kerida şarkısını seslendirdi.
İkinci Bahar Korosu Başkanı Leon Esim’in konuşması ve Rotary mensuplarına teşekkür plaketlerinin verilmesinin ardından, hiç bitmesini istemediğimiz bu müzik şenliği, tüm seyircilerle hep birlikte söylenen Beyoğlu’nda Gezerim şarkısıyla uzun zamandır hasret kaldığımız neşe içinde son buldu.
Konserle ilgili olarak, İkinci Bahar Yönetim Kurulunda koordinatör Melih Alsait şunları dile getirdi: “İkinci Bahar Korosu konserinin böyle bir başarıya ulaşmasında başta sponsor Rotary Kulüplerinin büyük desteği, Başkan Leon Esim’in pandemi zorluklarına rağmen yoğun çalışmaları, Hocamız Kaan Sezerler’in sağlamış olduğu birliktelik ve disiplin, saz heyetinin koroyla mükemmel bir uyum sağlaması, koro mensuplarının ve bilhassa bayan koristlerin gayretleri sayesinde oluştuğu kesindir.”
Konser öncesinde ise İkinci Bahar Korosu Şefi Kaan Sezenler ile mini bir söyleşi yapma imkanı bulduk.
Bu konser projesi nasıl gelişti?
Ispartakule Rotary Kulüp öncülüğünde, Yeniköy, Büyükçekmece ve Topkapı Rotary kulüplerinin de destekleri ile koromuzun gerçekleştirdiği bu konserde, Çocuk Felcine Son, Kızlarımızı Güçlendirelim Fonları ile Kadın Yazarlık Projesine katkı sağlanmıştır.
Bu projenin oluşum sürecine gelirsek; uzun yıllardır arkadaşım olan Ispartakule Rotary Kulübü Başkanı Mert Kocatepe ile yaz aylarında yaptığımız toplantıyla başladı. Şefliğini yaptığım İkinci Bahar Koromuz ile yardım amaçlı olan bu konser projesi fikrini ilk olarak, Başkanımız Leon Esim'e bildirdim ve koronun yönetim kurulunun da onayı ile start verdik. Pandeminin yoğun olduğu dönemde, Zoom üzerinden düzenli olarak çalışmalarımızı sürdürdük. Daha sonra, İtalyan Sinagogunda devam ettik. Koromuza yeni katılan sesler ve kadın koristlerimiz ile koromuz büyüyerek bu konser için hazırlandı.
Repertuarda, Türkçe, İspanyolca ve İbranice sözlerle, Türk Müziği ve Sefarad Müziği eserlerine yer verdim. Tüm salon, güzel sesleri ve alkışlarıyla şarkılara eşlik etti ve büyük bir koro oluşturduk; hep birlikte söyledik.
Müzik, koro sizin için ne ifade ediyor? Okuyuculara iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Öncelikle Mustafa Kemal Atatürk'ün sanat ile ilgili söylediği sözleri ile başlamak istiyorum: “Türk milletinin tarihi bir vasfı da güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir. Bunun içindir ki, milletimizin güzel sanatlara sevgisini mütemadiyen ve her türlü vasıta ve tedbirle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.”
Evrensel bir dil olarak müzik; her milletin kendine özgü unsurlarını yansıtarak vücut bulmuş, eserlerin gönülleri okşayan güzelliği her zaman bizleri ortak duygularda buluşturmuştur. Hepimizin bir arada dostça, kardeşçe yaşadığı, bir potada eridiği İstanbul, geçmişten günümüze çok kültürlü bir yaşam sundu bizlere. Bir arada yaşama kültürünün sonucu olarak müzik de etkileşim içine girdi. İşte bu İstanbul kültürünün bir yansımasını, gerçekleştiğimiz konserlerimizde yaşatıyoruz.
Sanatın ön planda olduğu toplumların gelişmişlik seviyeleri daha yüksektir. Bunun daha çok farkına varılması ve bunun için harekete geçilmesi, toplumumuz için, ülkemiz için son derece önemli. Herkese, sanat dolu bir hayat dilerim.