Öncelikle Efor Patent’ten kısaca tanıtır mısınız?
Efor Patent, marka, patent ve tasarım tescilleri ve hukuki korunması konusunda hizmetler veren bir danışmanlık firmasıdır. “Tescilleyin Sizin Olsun” sloganımızla, müşterilerimize tüm Türkiye’de ve dünyanın her ülkesinde sınai hakların tescili ve korunması hizmetlerini vermekteyiz.
Alanında Türkiye’nin en çok tercih edilen şirketlerinden birisi olan Efor Patent 1999 yılından bugüne her sektörden 7 binden fazla müşteriye hizmet vermektedir. 35 binden fazla tescil işleminin verdiği bilgi birikimi ve tecrübeye sahiptir. 30 kişilik uzman kadrosu ile tescil işlemlerinden dava işlemlerine kadar fikri ve sınai mülkiyet haklarının her alanında faaliyet göstermektedir.
Genel olarak sınai mülkiyet hakları nelerdir?
Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde özetle ifade etmek gerekirse teknik buluşların korunması ‘patent’ alınmasıyla mümkündür. Sanayide uygulanabilir yenilikler ‘faydalı model’ belgesiyle korunabilir. Endüstriyel tasarımların korunabilmesi için ‘tasarım tescil’ belgesi alınmalıdır. Firmaların ürün ve hizmetlerinin ayırt edici isimleri olarak ifade edebileceğimiz marka hakkının alınabilmesi ise ‘marka tescil’ belgesiyle mümkündür. Söz konusu belgelerle alınan haklara ‘sınai mülkiyet hakları’ denilmektedir. İşletmeler bu belgelerle haksız rekabetle hukuki olarak mücadele etme hakkı kazanmaktadırlar. Firmalar adına bu belgelere ilişkin danışmanlık hizmetleri bizim gibi ‘patent ve marka vekilleri’ tarafından yürütülmektedir.
Marka tescili neden gereklidir?
Herhangi bir ürün veya hizmet üretimi öncesinde ilk yapılacak işlem marka vekilleri aracılığıyla ‘marka ön araştırması’ yaptırılarak hedef sektörde tescile uygun bir marka bulmak olmalıdır. Sonrasında ise vakit kaybetmeden doğru sınıfta tescil başvurusu yapılarak belge kadarki ortalama yedi aylık sürecin takip ettirilmesi gerekmektedir. Marka tescili markalaşma sürecinin ilk adımıdır. Zamanla yapılan yatırımlarla markalar şirketlerin en değerli varlıkları haline dönüşmektedirler.
Marka izlemesinin önemi nedir?
Markaların tescili olası taklitlerle hukuki olarak mücadele edilebilmesini sağlayan bir belgedir. Dolayısıyla marka tescili alındıktan sonra benzer markaların tescilinin önlenmesi için ‘marka izleme hizmeti’ alınması gereklidir. Böylece markanıza benzer markaların tescili daha yayın aşamasında tespit edilerek ‘itiraz’ yoluyla engellenebilmektedir.
Konusunda uzman ve tecrübeli bir marka vekilinden ‘marka izleme’ hizmeti alınmaz ise tescilli markaya benzer olan marka, tescil edilebilir. Tescilin iptali için dava açılması gidilmesi gerekir ki davalar hem uzun zaman alır hem de çok maliyetlidir.
Türkiye’de yapılan tescil yurtdışında geçerli midir?
Sınai haklar, sadece tescil edildikleri ülkelerde korunurlar. Türkiye’de yapılmış olan patent, marka, tasarım tescili sadece Türkiye sınırları içinde geçerli olup, ihracat hedeflenen ülkelerde tescil işlemleri yapılmadan ihracata başlanmamalıdır.
Aksi halde;
- Hedef pazar olan ülkelerde tescili olmayan sınai bir hak ile ile satış yapmanızın veya hizmet vermenizin engellenebilir.
- Mallarınızın gümrüklerde veya ilgili ülke sınırları içinde toplatılması,
- Tazminat ve ceza davaları gibi ciddi ticari risklerle karşılaşılabilir.
Yurtdışında marka tescilleri nasıl yapılır?
Efor Patent olarak dünyanın her ülkesinde marka tescili ve hukuki korunması işlemlerinde gerekli uzmanlığa ve tecrübeye sahibiz.
Yurtdışında tescil işlemlerinde toplu başvuru yapılması avantajlarından faydalanılarak tescil işlemleri yapılabilir.
Marka tescilleri için Madrid Protokolü ile 100’den fazla ülkeye tek başvuru ile tescil süreci başlatılabilmektedir. Hem maliyet hem prosedür hem hızlı sonuç alınması açısından avantajlıdır. 27 Avrupa Birliği üyesi ülke için de tek bir başvuru ile tescil işlemi yapılması avantajı vardır. Afrika’da ise yine 17 ülkeye tek bir başvuru yapılarak marka tescil işlemi yapılabilir. Bunların dışında istenilen ülkeye bireysel başvuru yapılarak tescil süreci yönetilebilir.
Uluslararası patent nasıl alınır?
Patent ve Faydalı Model başvuruları sadece tescil edildikleri ülkelerde korunduğu için; İhracat yapılan veya ihracat hedeflenen ülkelerde de ayrıca tescil yapılmalıdır. TURKPATENT’e yapılan bir patent / faydalı model başvurusu, 12 ay içerisinde yurtdışı tesciline başvurursa, ilk başvuru tarihi, yurtdışındaki ülkelerde de tescil başvuru tarihi olarak alınır. Bu avantaja rüçhan (öncelik) hakkı denilmektedir. Bu sürenin geçirilmesinden sonra patentlerin yurtdışında tescil edilme hakkı kaybedilmekte olup, tescilsiz olduğu ülkelerde ticari olarak kullanılması engellenemez!
Uluslararası patent İşbirliği Anlaşması (PCT) ile başvuru sahiplerinin kendi ulusal ofislerinde yapacakları bir patent başvurusunun, anlaşmaya taraf ülkelerde daha geniş bir zaman dilimi içinde ve çok daha ekonomik olarak tescil edilmesine olanak veren bir sistemdir. Dünyanın yaklaşık olarak tüm devletlerinin üyesi olduğu bu anlaşmaya göre yapılacak olan patent başvurularında bireysel başvurularda 12 ay olan rüçhan süresi 30 aya kadar uzatılabilmektedir. PCT başvurusu yapmanın bir diğer avantajı da araştırma ve ön inceleme işlemlerinin merkezi olarak yapılması dolayısıyla hem daha ekonomik hem de daha güçlü bir başvuru sistemi olmasıdır.
Avrupa Patent Başvurusu ve Tescili (EPC)
Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Patent Sözleşmesi, tek bir patent başvurusu ve tek bir tescil prosedürü ile sözleşmeye üye ve yakın gelecekte üye olacak ülkelerde patent koruması elde etmeye olanak sağlamaktadır. Avrupa Patenti, belirlenmiş üye ülkelerde patent sahibine ulusal patentlerle aynı hakları verir. Avrupa Patent tescil başvuruları, Avrupa Patent Ofisi (EPO) veya ulusal ofislere yapılabilir. Avrupa patenti başvurusunun araştırma, inceleme ve tescil işlemi tek merkezde gerçekleştikten sonra belirlenen ülkelerin resmi ofislerine patent fasikülünün verilmesi ile sonra ulusal patentlere dönüşür. Bu sayede hem daha ekonomik hem de daha güçlü bir patent koruması sağlamak mümkün olmaktadır.
Yurtdışı tasarım tescili nasıl yapılır?
Tasarımlar sadece tescil edildikleri ülkelerde korunduğu için; İhracat yapılan veya ihracat hedeflenen ülkelerde de ayrıca tescil yapılmalıdır. TURKPATENT’e yapılan bir tasarım tescil başvurusu, 6 ay içerisinde yurtdışı tesciline başvurursa, ilk başvuru tarihi, yurtdışındaki ülkelerde de tescil başvuru tarihi olarak alınır. Bu avantaja rüçhan (öncelik) hakkı denilmektedir. Endüstriyel tasarımların 27 Avrupa Birliği ülkesinde tescil edilmesi olanağını sağlayan AB toplu tescil sisteminin avantajlarından faydalanılabilir.
Efor Patent Genel Müdürü Savaş GÜMÜŞ, fikri hakların önemi ilgili genel değerlendirmelerinde şöyle açıklama yaptı:
“Dijitalleşme, yapay zeka, endüstri 4.0 gibi teknolojik gelişimlerle fikir ürünleri çok daha değerli hale gelmektedir. Firmalar da yaratıcı ve inovatif olmaları oranında rakiplerinden ayrışıyorlar.
Ticari rekabetin en önemli temellerinden biri fikir ürünlerini bulan şirketlere kanunun tanıdığı münhasır haklardır. Bu hakları doğru şekilde elde eden hak sahipleri rakiplerine karşı ticari rekabet avantajı kazanmaktadırlar.
Küresel dönüşümün temelinde AR-GE ve inovasyon çalışmaları var, Türkiye olarak Dünya’nın gelişmiş ülkelerinin arasında yer alabilmemiz için bu alana daha fazla yatırım yapmamızdan başka çare yok! Cari açığımızın kapanması hatta cari fazla veren ülkelerden birisi olmamız için katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerle ihracatımızı arttırmalıyız. Bu da patentli teknoloji ile fark yaratmakla ve dünya çapında tanınan markalara sahip olmakla mümkündür.
Dünya fikri mülkiyet göstergeleri 2021 yılı raporuna göre Türkiye, patent başvurusu sayısında 14., marka tescilinde 7., tasarım tescilinde ise 4. sırada yer alma başarısını göstermiştir.
Yarının zengin şirketlerini veya ülkelerini görmek istiyorsak, Bugünün AR-GE harcamalarına bakmalıyız! Hedefimiz, “Made in Turkiye / Türkiye’de üretilmiştir” olmamalı. Hedefimiz, “Designed in Turkiye / Türkiye’de tasarlanmıştır” olmalıdır.
Efor Patent ekibi olarak müşterilerimize sınai haklarının Türkiye’de ve tüm dünyada tescili ve hukuki olarak korunmasında güvenilir çözüm ortağı olarak 20 yılı aşkın süredir hizmet veriyoruz.”
*Efor Patent web sitesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: