Pesah'ta siz ne yiyorsunuz?

Rakela PALOMBO Yaşam
13 Nisan 2022 Çarşamba

Pesah her zaman en sevdiğim bayram olmuştur. Küçüklüğümde babaannemin uçsuz bucaksız sofralarından, anneannemin bol ikramlı masasında rahmetli eniştemin güzel sesi ve olanca neşesiyle söylediği, hepimizin marş gibi katıldığı şarkılarına, gelmekte olan baharın habercisi, en hareketli ve eğlenceli anılarımın baş köşesinde yer alan, harika bir dönemdir.

Okul zamanı dahi olsa tüm kuzenler hep beraber olmanın zevkini, biriken tüm haberleri birbirimize fısıldayarak çıkarmaktayken, dedemin susmamız için bizi uyaran alevli bakışlarını gülümsemeye çevirdiğimiz, uzun süren dua sırasında kitaplarımızda sık sık sonlarda bulunan ve geçmiş yıllardan lekelenmiş yemekli sayfalara bakıp, kalan ortalama süreyi hesapladığımız, kurt gibi saldırmaktan geri kalmasak da ev sahibini daima aşırı yemek yapmış olmakla suçlayıp sonra da pantalonların üst düğmelerinin zulmüne dayanamayıp kendimizi saldığımız, yılın kalan elli bir haftası yediğimiz düzenden ayrılarak aslında her ağzımıza attığımız lokmada tarihimizin bir parçası olduğumuz bayramdır Pesah…

Diğer yandan, geçmişten geleceğe neşesini kaybetmeyen sofralardaki yemekler, vazgeçilmez görülen birkaçı hariç, artık eskisi gibi tüketilmiyor. Kızartmalar geleneksel olarak bayramda masaya gelse de mutfaklarımızdan çıkalı çok oldu. Çoğumuzun bayıldığı efsane Pesah kekinin tarifini annelerimizden edindiğimizde, içindeki yağ ve yumurta miktarı karşısında dumura uğrayıp benzer tarif arayışına çoğumuzun girdiğini sanıyorum.

İşte tam da bu sebeple, sizlere hem adetlerimize uygun hem de sıradışı denebilecek şekilde uygulanmış, denenmiş ve harika tarifler vereceğim. Ama siz yine de, ilk iki gece, büyükanne masalarından kalan lezzetleri doya doya yiyerek çocuklarınıza eski masalarınızı anlatın. Anlatın ki, onlar da çocuklarına anlatabilsin, o çocuklar da kendi küçüklüklerindeki keyifli bayram sofralarını nesiller boyu paylaşabilsinler.

En sevdiğiniz Pesah anınız her neyse benim için de bir kere anmanızı, özellikle iki sene sonra koşulların az da olsa gevşemesi sayesinde kalabalık ailemizle oturabileceğimiz bayram masasında sağlıklı olmanın keyfini çıkartmanızı dilerim.

Her seneye nasip olsun.

Hag Pesah sameah.

Pratik Üçgen Börek

2 kavanoz köz patlıcan

4 kaşık tereyağı

1 kaşık hamursuz unu

1/2 bardak süt

1 yumurtanın sarısı

Tuz, karabiber

Bir çimdik toz muskat

Üzeri için susam.

Kısık ateşte tereyağında, süzdüğünüz köz patlıcanları kavurmaya başlayın. Suyunu tamamen çektiğinde hamursuz ununu ekleyip kavurmaya devam edin. tuz, karabiber ve muskatı ekleyin. Sonra sütü ekleyip çırpıcı ile karıştırarak iç malzemenizi elde edin.

Hamursuzları 30 saniye kadar ılık suda bekletin. Çıkarınca ikiye katlayarak üçgen elde ettiğinizi düşünün ve alt kısmına iç malzemenizden iki kaşık koyun. Hamursuzu ikiye katlayarak üçgen böreğinizi elde edin. Ellerinizle bastırarak kenarların yapışmasını sağlayın. Az suyla karıştırdığımız yumurta sarısını bir fırça ile böreklerin üzerlerine sürün, susam serpin ve önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 15-17 dakika kadar pişirin.

Cevizli Vişneli Çikolata Bar

1 bardak ceviz, iri çekilmiş

2 çorba kaşığı şekersiz fıstık ezmesi

1/2 kutu donmuş vişne

1/2 çubuk vanilya

1 çay kaşığı tarçın

3 çorba kaşığı kakao

5-6 hurma, kaynar suda bekletilip kendi suyundan birkaç kaşık ile püre yapılmış.

Tüm malzemeyi blender’dan geçirip yağlı kağıda bastırarak yerleştirin. Aralarda ıslattığınız bir bıçakla küplere bölün. her bir parçanın içine buzlu 1-2 vişne koyup top haline getirin. Bu işlem bitince topları en az 2-3 saat dondurun. Buzlukta muhafaza edin.

 

Suçsuz Pesah Keki

5 yumurta

1/2 bardak kuru üzüm

1/4 bardak sıvı yağ

1 bardak ceviz

1 paket kabartma tozu

1 dolu tatlı kaşığı tarçın

1 silme tatlı kaşığı toz karanfil

1 elma, rendelenmiş

1/2 bardak bal

1,5 bardak hamursuz unu

1 portakalın kabuğunun rendesi ve suyu.

Yumurtaları iyice kabarana dek çırpın. önce ıslak, ardından da kuru malzemeleri içine katarak kek hamurunuzu yağladığınız kek kalıbınıza dökün ve 180 derecede 1 saat pişirin. Kuru çıkan kürdan testiyle piştiğini anlayabilir, gerekiyorsa bir süre daha pişirebilirsiniz.

 

Suçsuz Elmalı Kek

3 elma

3 yumurta

1 çay kaşığı toz karanfil

1,5 kahve fincanı badem unu

1,5 kahve fincanı hamursuz unu

1 kaşık hindistan cevizi veya ayçiçeği yağı

2 kahve fincanı elma özü veya bal

1 avuç kuru üzüm

1 avuç ceviz içi

1 paket kabartma tozu

Vanilya

2 çay kaşığı tarçın.

Pişirme kabınızı hindistan cevizi yağı ile yağlayın. Kabaca doğradığınız elmaları bir çay kaşığı tarçın, karanfil tozu, vanilya ile karıştırıp içime kuru üzüm ve cevizleri de atarak mümkün olduğu kadar eşit şekilde kabın dibine dağıtın.

Yumurtaları iyice kabarana dek çırpın. İçine unları, vanilyayı, kalan tarçını ve balı da karıştırarak 1-2 dakika daha çırpın. Bu karışımı elmaların üzerine dökün.

180 derece fırında, 35-40 dakika pişirin. kuru çıkan kürdan testiyle piştiğini anlayabilir, gerekiyorsa bir süre daha pişirebilirsiniz.

Fırında Kereviz Böreği

1 büyük baş kereviz, rendelenmiş

1 havuç, rendelenmiş

1 iri patates, rendelenmiş

2 yumurta

2 kaşık hamursuz unu

1 tatlı kaşığı sarımsak tozu

tuz, karabiber

Üzeri için çörekotu.

Kereviz rendesinin ve patateslerin suyunu ellerinizle iyice sıkın. Tüm malzemeyi karıştırın ve pişirme kağıdı serdiğiniz fırın kabına bastırarak yerleştirin. Üzerine çörekotunu serpip 175 dereceye ısıtılmış fırında 50 dakika-1 saat gibi pişirin. Üzerinin ve altının güzelce kızardığına emin olduğunuzda tamamdır.

 

Karnabahar Tabanlı Pizza

Taban için:

¼ iri karnabahar

2 yumurta

80 gram toz parmesan veya tendelenmiş eski kaşar peyniri

2 çorba kaşığı hamursuz unu

Üzeri için:

2 çorba kaşığı domates salçası

1 çorba kaşığı bal

½ çorba kaşığı soğan tozu

½ çorba kaşığı sarımsak tozu

½ çorba kaşığı kuru kekik

Tuz, karabiber

150 gram rendelenmiş mozarella peyniri veya taze kaşar

3-4 adet mantar

½ kapya biberi

½ kabak

½ soğan

1 çorba kaşığı zeytinyağı

3-4 dal taze kekik

¼ demet baby roka

Robotta pirinç tanesi büyüklüğünde çektiğiniz karnabaharları iyice sıkın. Suyu toz parmesan, yumurta, un, tuz ve karabiber ile karıştırın. Ellerinizle bastırarak pişirme kabınıza yayın ve 200 derece fırında 17-18 dakika kadar pişirin. Fırından alın ve biraz ılınmasını bekleyin.

Domates salçası, bal, soğan tozu, sarımsak tozu, kuru kekik, tuz ve karabiberden elde ettiğiniz sosu pizza tabanına sürün. Ardından önce peynir ve sonrasında mantar, sosis, kabak, kapya ve önceden 1 kaşık zeytinyağında karamelize ettiğiniz soğanı dizin. 220 dereceye yükselttiğiniz fırında 10-12 dakika tutun ve fırından çıkardıktan sonra taze kekik ve bebek roka yaprakları ile süsleyin. 

Elmalı Turp Salatası

5-6 dal kereviz sapı, küp doğranmış

2-3 kaşık ayçekirdeği içi(ya da kabak çekirdeği içi, fıstık, fındık, badem vb)

1/2 kırmızı soğan, piyazlık doğranmış

2 avuç kuru üzüm

1/2 demet maydanoz, ince kıyım

1/2 demet taze nane, ince kıyım

1 kırmızı elma

250 gr turp

1 limonun suyu

Kabuğuyla birlikte ince doğradığınız elmaları limon suyuyla karıştırarak kararmasını engelleyelim. turpları da ince doğrayıp tüm salata malzemesini karıştıralım.

Sos için:

4 kaşık zeytinyağı

1/2 portakalın suyu ve kabuğunun rendesi

1 kaşık taneli hardal

2 kaşık bal

3 kaşık toz parmesan

tuz, kara biber

Tüm sos malzemesini bir kavanozda karıştırın ve buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin. servis etmeden en az 10-15 dakika önce salataya karıştırın.

@rakelaninmutfakterapisi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün