Çağımızın en özgün koreograflarından Ohad Naharin, ‘Decadance #21’ adlı eseri ile 28-29 Nisan’da CRR sahnesinde olacak.
Naharin'in 28 yıl yönettiği Batsheva Dance Company ve genç kuşak dansçılardan oluşan Batsheva Ensemble, dansçılarının kendine has teknikleri, yaratıcı eserleriyle hem eleştirmenlerin hem izleyicilerin takdirini almış, dünyanın en önde gelen dans topluluklarından.
Batsheva Ensemble tarafından İstanbul seyircisiyle buluşacak olan ‘Decadance #21’, 10. yılında, Ohad Naharin'in yarattığı eserlerden alıntılar yaparak tasarladığı bir çalışma. ‘Decadance’, bir eserin ucu açık kalmasını, sonsuz oluşumunu ve hiçbir zaman bitmeyişini cisimleştiriyor. ‘Decadance #21’ ile topluluğun yaratıcı ve etkileyici repertuarına ek olarak ‘Zorn’ adlı yeni eserin prömiyeri de izlenecek.
Ohad Naharin kimdir?
1974 yılında dansçı olarak girdiği Batsheva Dance Company’e, 1990’da sanat yönetmeni olarak davet edilene kadar Ohad Naharin, Martha Graham ve Maurice Béjart’ın topluluklarında dans etti ve New York’ta kendi koreografilerini sergilerken önemli dans topluluklarına eserler yarattı. Kendi hareket dili ile bir dans metodolojisi geliştiren Naharin, dans dünyasında ‘Gaga’ diye tanınan bir tekniğin de yaratıcısı.
Not: Fotoğraf kredisi @Ascaf
***
Ve Şimdi İyi Haberler…
Pera Müzesi, Annette ve Peter Nobel Koleksiyonu’ndan eserlerle oluşturulan, matbaanın icadıyla birlikte kitleselleşen iletişim araçları ve sanat arasındaki diyaloga odaklanan ‘Ve Şimdi İyi Haberler’ sergisini sanatseverlerle buluşturuyor.
Sergi, fotoğraf makinesinin icadının görsel sanatlarda yarattığı değişime benzer şekilde, matbaanın icadının sanatta tetiklediği dönüşüme bakıyor. Sergi; kitap, gazete ve dergilerin ‘mutlu azınlığın’ hâkimiyetinden çıkmasıyla birlikte özellikle gazete ve sanat arasındaki etkileşimin nefes kesen sonuçlarının izini sürerken odak alanı itibarıyla da son 150 yılın bilim, kültür ve siyasetteki en can alıcı meselelerini gözler önüne seriyor.
Alberto Giacometti, Aleksandr Rodchenko, Andy Warhol, Andreas Gursky, Jenny Holzer, Bedri Baykam, Barbara Kruger, Christo, David Hockney, Dennis Hopper, Elmgreen & Dragset, Fernand Légér, Georges Braque, Henri Cartier-Bresson, Joseph Beuys, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Le Corbusier, Malevich, Man Ray, Mayakovski gibi önemli sanatçıların ‘Basın Sanatı’ olarak tanımlanan 300’e yakın eserini bir araya getiren sergi, 7 Ağustos’a kadar Pera Müzesinde ziyaret edilebilecek.
***
‘Land of Dreams’ Dirimart’ta
Dirimart, Shirin Neshat’ın son dönem eserlerini bir araya getiren ‘Land of Dreams’a ev sahipliği yapıyor. Sergiyle eşzamanlı olarak, Neshat’ın aynı ismi taşıyan üçüncü uzun metraj filmi de 41. İstanbul Film Festivali kapsamında üç farklı sinema salonunda gösteriliyor. Yaşamını ve çalışmalarını New York’ta sürdüren İran doğumlu sanatçının pratiği, insanın varoluşunu etkileyen dini ve siyasal güç kavramlarına odaklanır. Neshat, genç bir yetişkinken 70’lerde radikal İslamın yükselişine ve İran İslam devrimine şahit olur. 90’lardan beri Amerika’da sürgün hayatı yaşayan İranlı bir kadın olarak, Islama karşı feminizm gibi bir çok baskın anlatıya nüans getirme arzusu geliştirir. ‘Land of Dreams’ başlıklı son çalışmasında Neshat, kariyerinde ilk kez misafiri olduğu ülkeyi, Amerika’yı merceğine alır ve Trump yönetimi altında beyaz üstünlüğünün ve göçmenlere yönelik tehdidin bireysel yaşamları nasıl parçaladığını belgeler. 111 portre fotoğrafına eşlik eden çift kanallı video yerleştirmesi ve uzun metrajlı film, çağdaş Amerika’nın portresini çizerken izleyiciye çok disiplinli, yoğun bir deneyim sunar.
***
AKM’de İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Konseri
Atatürk Kültür Merkezi 29 Nisan’da, Şef Carlo Rizzari yönetiminde İstanbul Senfoni Orkestrasını ağırlıyor. Konsere Rus asıllı arp sanatçısı Maria Krusheyskaya solist olarak katılacak. Dinletide, F.A.Boieldieu ve G.Bizet’nin eserlerinden oluşan bir seçki seslendirilecek.