Nelli Gavrieloğlu'nun 'Biraz Işık' Sergisi Ayşe Takı Galerisinde

Senelerden beri takı sanatına emek veren ve özgün işleriyle her zevke hitap eden Nelli Gavrieloğlu´nun ´Biraz Işık´ başlıklı sergisi, 7-27 Mayıs tarihleri arasında Ayşe Takı Galerisinde sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Sanatçı sergide ayrıca yeni hobisi olan seramik mumluklarına da yer verecek.

Dora NİYEGO Söyleşi
27 Nisan 2022 Çarşamba

Her sergisinde farklı bir malzemeye yer veren sanatçı, bu kez sergisinde ışık olgusunu nesnelerine yansıtarak farklı bir görünüm oluşturuyor. Nelli ile ‘Biraz Işık’ı konuştuk.

 

Sergindeki nesnelerde ışık olgusunu nasıl kullandın?

‘Biraz Işık’ sergim için, bazı takılarımda altın rodaj tekniğini, bazılarında da boşlukta ışığı geçiren şeffaf taşlar, beni çok etkileyen mini küre camlar ve pirit kullandım.

 Nesnelere hem ışık vermeyi hem de ışık almayı nasıl gerçekleştirebildin?

Bilemem… Ben verdim ve aldım, yansıtmaya da çalıştım… Bu biraz hassasiyete bakar.

 

Bu sergindeki takılarda en çok hangi malzemeleri kullandın? Sergi konsepti beyninde nasıl doğdu?

Bana çok coşku veren Floreal sergimden sonra durdum, düşündüm ve Tanrı’ya ellerimi açarak bana biraz yol göstermesini, ışık vermesini rica ettim. Ve o anda, adeta içimde bir oyuk açıldı ve göğüs kafesimden çıkan ışıkla, sesle, haleler şeklinde dans eden formlara dönüştü!

‘Işık’ tamam budur dedim… Bana yardımcı olacak malzemeler de tek tek destek oldular.

 Kullandığın malzemeler arasında en çok gümüşü tercih etmenin nedeni ne?

Gümüş her halde Yengeç burcunun bir özelliği! Her zaman çok sevdim; yansımasını, sonsuzluk hissi vermesini… Bir de büyük parçalar yaratma imkânı veren bir maden.

 

Serginde hangi teknikleri kullandın?

Teknikler o kadar çok ki... Şükürler olsun yaptığım iş başından sonuna kadar benim elimden çıkıyor, zaten yabancı bir dokunuş büyüsünü bozar. Formları özel mumlarla, bir heykeltıraş titizliği ile şekillendiriyor, dökümden sonra tesviye, kaynak, çekiç, cila ne gerekirse kullanıyorum. Tabii ayrıca gümüş plakadan ve gümüş telden yaptığım işler de var.

 

Takı tasarımı tutkun nasıl doğdu?

Ailem sayesinde çok genç yaşımda sanatla tanıştım. Henüz 12 yaşımda Louvre Müzesi ve Versaille’yı tanıdım. İstanbul’daki müzeler, Topkapı Müzesi, takılar… 1968 senesinde kendimi İsrail’de, Kudüs şehrinde, Bezalel Akademisinin takı bölümünde buldum.

Önce yadırgadım ama ilk yüzüğümü yapınca işte budur dedim ve devam ettim. 1972’de mezun oldum. 1978’e kadar İsrail’de, sanatla dolu yıllarım oldu. Daha sonra yol İstanbul oldu, bugüne kadar da tutku haline gelen sanatımı sürdürmekten mutluyum.

 Sergin ilgili bizimle paylaşmak istediklerin var mı? 

Dört senedir uğraş verdiğim yeni hobim, seramik mumluklarım ‘BİRAZ IŞIK’ sergime destek olacak. Bu sergide bir de, 6 Kasım 2021’de vefat eden sevgili ablam Korin-Rinet Gavriyeloğlu’nu, yapmış olduğu gümüş takılara yer vererek, özel bir köşede anıyor olacağım.

Tüm sanatseverleri ‘Biraz Işık’ almak için bekliyorum.

“Bu sergisinde görsel sanatlar tarihinde önemli bir plastik özellik olan ‘ışık’ olgusundan hareket ederek, bunu nesnelerine yansıtmayı temel amaç edinmiş Nelli, gene bunu ağırlıklı şekilde nesne malzemelerinin parlak yüzeyleri aracılığıyla değerlendirmiş. Işığın aracı olduğu parlak yüzeylere sahip metal ve taş malzemeleri, doğal ve a-doğal karşıtlığında ele alan Nelli, bunları uzamla birleştirerek elemanlarını oluşturmuş ve böylece söz konusu oluşumlarda birbirinden farklı elemanlarla sağladığı üretimlerini ortaya koymakta.” 

Gastprof. Dr. Özkan Eroğlu

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün