•Daha dün, bu ülkede manşet değil miydi, "İsrail, Kudüs´te Mescid-i Aksa´ya saldırdı" haberi..Ben gittim. Gezdim, gördüm, konuştum. Mescid-i Aksa hâlâ Mescid.. Sinagog falan yapılmadı. İsrail´de yaşayan Müslümanlar hâlâ özel günlerde, çok iyi korunan bu camiye girip namaz kılabiliyorlar. Kapıda "Müslüman" kimliklerini göstermek şartı ile.. Arada iki tarafın fanatikleri olay çıkarma teşebbüsünde bulunursa, güvenlik güçleri müdahale ediyor ki, olay büyümesin ve tarihi, ikonik yapı zarar görmesin..Olayları iyi düşünüp karar vermeliyiz. Öfke ile kalkmanın âlemi yok. HINCAL ULUÇ - SABAH
Bu Haftanın “Takılanlar”ı
Mercan’ın İsrail yönetimine mesajları şöyle:
1. Türkiye ve İsrail, “bölgedeki kötü niyetli aktörlere karşı” işbirliği yapmalı.
2. Türkiye ve İsrail ortaklığı, “Daha geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika”daki istikrarsızlaştırıcı hamleleri frenlemeli.
3. Türkiye-İsrail ortaklığının “Daha geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika”daki işbirliği, Kafkaslar, Orta Asya ve Sahra Altı Afrika bölgelerine kadar uzanabilir.
4. Türkiye ve İsrail, Trans-Atlantik çıkarları güçlendirecek işbirliği alanları potansiyeline sahip. ABD bu nedenle canlanan Türkiye-İsrail işbirliğini teşvik etmeli. Bu ilişki, yeni bir uluslararası sistemin şekillendirilmesine öncülük edebilir.
5. Türkiye-İsrail uzlaşısı, başta doğalgaz olmak üzere hidrokarbonların araştırılması, üretilmesi, taşınması ve pazarlanmasına yeni bir ivme kazandırır.
6. Filistin meselesi gibi görüş ayrılıkları olan konuları bir kenara bırakalım.
Mehmet Ali Güller
Tamamı :https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/mehmet-ali-guller/akpnin-israile-6-mesaji-1928069
“EastMed olarak da adlandırılan proje Türkiye olmaksızın hayata geçirilemeyecek gibi gözüküyor. Bunu tüm aktörlerin sindirmesi şart. Ancak Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de bu projeden soyutlanamayacağı Türkiye tarafından kabul edilmeli. İsrail, Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bir araya gelip ortak ruhsatlandırma yoluyla egemenlik konularına girmeksizin gazı çıkarıp AB’ye aktarabilir. Aklın yolu bir. Yaratıcı davranmak zorundayız. Yoksa bu gaz kimseye yar olmayacak.”
Dr. Hay Eytan Kohen Yanarocak (Hüseyin Hayatsever)
https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/mescid-i-aksada-yasanan-gerilimin-golgesinde-normallesme-1928059
Erdoğan-Herzog görüşmesinden sonra İsrail'in, son on günde Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya girmelerini yasaklaması yerinde bir adım oldu. Son olaylar gösterdi ki Ankara- Tel Aviv normalleşmesi bir dizi testten geçiyor. Birlikte doğalgaz boru hattı kurmak enerji alanında önemli bir menfaat ortaklığı oluşturuyorsa da Kudüs ve Mescid-i Aksa sıklıkla kriz konusu olabilecek bir yerde. Ankara, normalleşme sürecinin Filistinlilerin de lehine olduğunu düşünerek kararlı davranıyor. Sürecin kırılgan olmaması için beklentilerin, pozisyonların ve süreç yönetiminin açık olması lazım. İki ülkenin kamuoylarının çıkan krizlerin makul diyaloglarla aşılabildiğini görmeye ihtiyacı var. Netanyahu döneminde İsrail siyasetinin iyice sağa kaydığı göz önünde bulundurulmalı. İsrail parlamentosundaki 60-60 dengesi Bennett hükümetini daha temkinli davranmaya itiyor. Hatta İsrail'de Türkiye ile normalleşmeye ihtiyacı olmadığını düşünen çevrelerin etkisi hayli önemli. Yine bu normalleşme sürecinden hoşlanmayan bazı bölgesel aktörlerin dolaylı etkileri de söz konusu.
Sürecin sekteye uğramaması için Ankara ve Tel Aviv arasında görüşleri, bilgileri ve krizlere çözüm önerilerini ileten etkin bir diyaloğun olmasının önemini son krizde gördük. Yeni krizler de olacaktır. İşbirliği konularına odaklanma, karşılıklı hassasiyetleri gözetmek ve anlık diyalog bir dizi testi geçmeye katkı sağlar.
Burhanettin Duran
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2022/04/22/israille-normallesme-sureci-testlerden-geciyor
Kudüs’te, genel olarak da Filistin ve İsrail’de son aylarda yaşanan gerilimlere bakınca, arka planda bütün gücüyle yeniden iktidara gelmeye hazırlanan bir Benyamin Netanyahu portresi görmemek mümkün değil. “Netanyahu nefreti” ortak paydasında buluşan ama neredeyse hiçbir konuda aynı düşünmeyen sekiz partili bir koalisyonun devirdiği Netanyahu, siyasî çizgisi ve karakteri gereği kaostan besleniyor. Netanyahu ve müttefikleri için, Kudüs’te ve işgal altında bulunan bütün topraklardaki her karmaşa, mevcut İsrail hükümetinin yetersizliğinin ispatı. Dolayısıyla, ortalık ne kadar karışırsa, Netanyahu’nun iktidar hayalleri de o kadar canlanıyor. Bu nedenle, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya baskın girişimlerini sadece Müslümanlara yönelik bir tahrik olarak değil, aynı zamanda İsrail hükümetini baltalama ve zayıflatma çabası olarak da görmek gerekiyor.
Cumhurbaşkanlığı makamının sembolik ve etkisiz düzeyde olduğu, kabinenin de yamalı bohçaya benzediği İsrail’de, gerilimi yönetebilecek bir siyasî irade görünmüyor. Yitzhak Rabin’in trajik akıbeti, İsrailli siyasetçilerin zihninde bir kâbus şeklinde yaşamaya devam ediyor çünkü.
Taha Kılınç
https://www.yenisafak.com/yazarlar/taha-kilinc/rabin-kbusu-2062692
MESCİD-İ Aksa’ya yönelik çirkin baskınlara karşı Türkiye ne yaptı?
Şunu yaptı:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’u aradı.
“Tahrik ve tehditlere izin verilmesin” dedi. “Bu mübarek mekânın maneviyatını korumak için azami gayret gösterilsin” dedi.
Herzog’la kurulan diyaloğun faydasıdır bu.
İsrail aleyhine binlerce cümle kurmak yerine Herzog’u arayıp iki cümle söylemek, Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıların durmasında çok daha etkili olacaktır.
Ahmet Hakan
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/tanju-colak-ve-bir-tilkilik-ornegi-42047802
Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan’ın Tel Aviv Üniversitesi bünyesinde bulunan Dayan Center for Strategic Studies adlı kurumun yayın organı Turkeyscope adlı internet sitesinde yayınlanan makalesinden bir alıntı, Türkiye – İsrail işbirliğinin “Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya yönelik” hedefini ortaya koyuyor; şöyle:
“Zararlı aktörler ve onların bölgemizdeki eylemlerine tavır ise, genişletilmiş işbirliği için özel bir alandır. Türk-İsrail ortaklığı geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da (MENA) istikrarı bozacak hareketlenmeleri boşa çıkarmada etkili olabilir.”
Mercan’ın makalesinde bir başka paragraf ise, Türkiye ve İsrail’in jeo-stratejik çıkarlarının Filistin gibi konuları “bir kenara bırakılacak farklı görüşler” sadedinde değerlendiriyor; şöyle:
“Filistin ve Filistinlilerin geleceği gibi konulardaki farklı yaklaşımlar bir gecede yok olmayacak. Fakat Türkiye ile İsrail’in jeo-stratejik çıkarları yakın ve çok yönlü ortaklığı dikte ediyor. Türkiye ve İsrail farklı görüşlerini bir kenara bırakıp ortak noktalar üzerinde durmalı ve sürdürülebilir bir diyalogu desteklemelidir.”
Fehmi Koru’nun Günlüğü’nde İsrail’in Haaretz gazetesi yazarı Zvi Bar’el’in Herzog’un 14 Nisan tarihli, bölgede yeni bir blok oluştuğuna dair bir yazısından da alıntı var. O daha da ilginç:
“Bunu sağlamak için Türkiye Ortadoğu’nun arzu edilir üyesi statüsünü yeniden elde edecek, Sisi ve Esad ile kardeşliğini pekiştirecek, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da iki yıldır kıskacına almış ekonomik krizden Türkiye’nin kurtulmasına katkıda bulunacak. Erdoğan da Türk lirasının değer kaybıyla kamuoyu yoklamalarında dibe vuran oylarını artırabilecek.” (19 nisan)
“Ekonomik krizden kurtulma, dibe vuran oyları artırma…” Bu ifadeler biraz Theodor Herzl pazarlığını hatırlatmıyor mu?
Hem Murat Mercan’ın “Geniş Ortadoğuda ve Kuzey Afrika’daki istikrarı bozacak hareketlenmeleri boşa çıkarma” sözleri biraz NATO’nun yeni misyonu ile bağlantılı ve BOP’un yeniden bedenlenmesi anlamına gelmiyor mu?
Ahmet Taşgetiren
https://www.karar.com/yazarlar/ahmet-tasgetiren/theodor-herzl-bedenlense-1592805
"Yani 1400 yıllık tarihi kapı vahşice tahrip edilmiş" değil, "Terörist, tahrikçi ajan, sapık" da değil, "Vatandaş, bir parça almış oradan.." ..Ki vatandaş olduğunu nerden biliyorsun, yanında mıydın?. Bay Çelebi, ben de vatandaşım.. Bir parça da ben alabilir miyim?
Bu nasıl bir bakıştır?. Daha dün, bu ülkede manşet değil miydi, "İsrail, Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya saldırdı" haberi..
Ben gittim. Gezdim, gördüm, konuştum. Mescid-i Aksa hâlâ Mescid.. Sinagog falan yapılmadı.
İsrail'de yaşayan Müslümanlar hâlâ özel günlerde, çok iyi korunan bu camiye girip namaz kılabiliyorlar. Kapıda "Müslüman" kimliklerini göstermek şartı ile.. Arada iki tarafın fanatikleri olay çıkarma teşebbüsünde bulunursa, güvenlik güçleri müdahale ediyor ki, olay büyümesin ve tarihi, ikonik yapı zarar görmesin..
Olayları iyi düşünüp karar vermeliyiz. Öfke ile kalkmanın âlemi yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın derhal İsrail Cumhurbaşkanı'nı telefonla arayıp Müslüman dünyasının, başta Türkiye Mescid-i Aksa konusundaki hassasiyetini bildirmesi fevkalade doğru ve yerinde bir müdahaleydi aslında..
Çifte standartlı değil, akıllı ve sakin olmalıyız, hem de dünyanın bu karanlık günlerinde..
Hıncal Uluç
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/uluc/2022/04/22/domenec-torrent-hoca-moca-degil
İsrail’e yönelik terör saldırıları ve Pesah Bayramı'nın da başladığı 15 nisan Cuma günü El Aksa’da artan gerilim, Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme adımlarını da etkileyebilecek zor bir test. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirttiği üzere ikili ilişkilerde yeni bir dönem noktası olması bu testi geçmelerine bağlı. İki liderin anlaştığı, fikir ayrılıklarını çözecek mekanizma ve kurumların ilk çalışması da bu olacak. IŞİD’in sorumluluğunu aldığı İsrail’e yönelik terör saldırılarını Tel Aviv Büyükelçiliği tarafından kınanması bu açıdan önemli bir gelişmeydi. Ancak terör saldırıları sırf IŞİD destekli değil. Bnei Brak ve Tel Aviv’deki saldırılar Cenin merkezliydi.
İkinci İntifada’nın merkezi olan Cenin son terör saldırılarıyla yeniden gündeme geldi. İntifada sonrası şehir yeniden inşa edilmiş ve İsrail ile Filistin yönetimi arasındaki güvenlik işbirliği oluşturularak şiddet azalmış, refaha ulaşılmıştı. Ancak 2018 sonrası İsrail ile Filistin yönetimi arasında oluşan sıkıntılar şehrin güvenliği etkilerken, pandeminin getirdiği ekonomik sorunlar da huzursuzluğu arttırdı. Filistin yönetiminden oluşan boşluğu ise Hamas, İslami Cihat gibi örgütler doldurdu.
Filistinliler konusundaki gelişmeler ve İsrail’deki koalisyon tartışmaları Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri de doğrudan etkiliyor. Ancak tüm bunlar yaşanırken, Herzog’un Türkiye ziyareti ile oluşan olumlu havayı pekiştirecek bir başka ziyaret gerçekleşti. 11-13 Nisan tarihlerinde, İletişim Başkanlığı tarafından davet edilen yedi İsrailli gazeteci Edirne, İstanbul ve Ankara’da ağırlandı.
Karel Valansi
https://t24.com.tr/yazarlar/karel-valansi/israilli-gazeteciler-turkiye-deydi,34988
Takılan tweetler
Antakya Musevi Havrası’nın kapısı.
https://twitter.com/AntakyaKapilari/status/1516734459302846467
Tarihte ilk kez #BAE, #Polonya’daki #Holokost yürüyüşüne katılacak 🔎👇
#Holocaust
https://twitter.com/AlkhaleejOnlTR/status/1514899199351009286
Yehudi Menuhin'i doğum gününde 🎂 📷 Lord Snowdon, 1981
"Onun çalma tarzı, özellikle ilk yıllarında, çok doğal bir müzikal çizgiye sahip, çarpıcı bir soylu zarafetti."
- Isaac Stern
https://twitter.com/dean_frey/status/1517528668238761987
1900'lü yılların başları Beyoğlu Sofyalı Sokak.
Sağ üst tabelada İstanbul'a Art Nouveau evler yapan iki mimar İzak Nahoum'un ve Alfredos Psalti'nin isimleri var, büroları olsa gerek. İstanbul dedim ama tabelaya bakarsak Edirne'de de faaliyetleri varmış gibi görünüyor.
https://twitter.com/DritaEsadi2/status/1517137814801899521
Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda görev yapan Yahudi askerlerin Pesah sofrası. Diyarbakır - 1918 #Passover #ChagPesachSameach
https://twitter.com/DritaEsadi2/status/1514917283231059970
"Annem böyle bir ölümü hak etmemişti." #gününsözü
Ukrayna’da Rusya’nın kuşatması altında bulunan Mariupol kentinde bir bodrum katında soğuk ve susuzlukla mücadele ederken hayatını kaybeden 91 yaşındaki Holokost kurtulanı Vanda Semyonovna Obiedkova’nın kızının sözleri. (BBC)
https://twitter.com/acikradyo/status/1517053780613033985
IŞİD her ay çıkardığı Nebe haber bülteninin 33. Sayısında Türkiye İsrail yakınlaşmasına ve İsrail’deki saldırılarını kınayan Erdoğan’a Kafir, Tağut gibi sıfatlarla ağır biçimde saldırmış. Türkiye İsrail görüşmeleri IŞİD’i çok rahatsız etmiş.
https://twitter.com/HilmiDemir60/status/1517886847812263938
İsrail’in demografik niteliğine dair çalışmalar yapanlara bir öneri:
İsrail Devletine, Dürzîlerden sonra, en çok bağlılık gösteren topluluk olan ve İsrail nüfusunun 300 bine yakınını oluşturan Müslüman Bedevilerin, İsrail Ordusundaki görev ve faaliyetleri üzerine çalışılabilir.
https://twitter.com/remzzicetin/status/1517589836919623682
2 tweet’le Filistin-İsrail’e bakışım:
İsrail’le 74 yıllık mücadele sonunda gelinen nokta ortada.
Demek ki bir şeyler ters gidiyor. Oyunun kurallarını değiştirmek lâzım. Soğuk Savaş taktikleri ve asimetrik savaş ya da Aksa’da bağırıp taş fırlatmakla olacak iş değil bu…
O hâlde?
Her iki tarafın da temel sorunu, ideolojik saplantı içinde olup işi, şovenizm-popülizme bürüyenler ve her daim çatışmadan beslenenlerdir.
İsrail’in yanı başında, barış içinde yaşayacak bir Filistin Devleti hayal değil ve:
“İsrail, iknâ edil(e)meyecek bir ülke değildir.”
https://twitter.com/remzzicetin/status/1516112534343933955
Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Hasan Murat Mercan:
“Türk-İsrail ilişkileri, kötü niyetli aktörler ve eğilimler karşısında geleneksel bir bölgesel ortaklıktan fazlasını sunuyor.”
“Türkiye ve İsrail, ortak bir mahalleyi, mirası ve en önemlisi ortak bir geleceği paylaşıyor.”
“Bölgemizdeki kötü niyetli aktörlerle ve onların faaliyetleriyle uğraşmak, gelişmiş koordinasyon için özel bir alandır. Türk-İsrail ortaklığı, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsızlaştırıcı hamleleri dizginlemek için etkili olacaktır.”
https://twitter.com/akdenizpolitik/status/1515689981867696136
Maddi ve manevi yaşam şartları ağırlaşmış 2 milyonluk Gazze halkının;tarımsal kalkınma,ticaret,sanayi,üretim ve istihdam gibi sorunlarla uğraşırken;birilerinin roket fırlatması (dolaylı olarak bölgeyi bombalatmasının) orada yaşayan zavallı halkın hiçbir şekilde yararına değildir!
https://twitter.com/serdar_cam/status/1516971664206086144
Biz, camilerimize saygılıyız, tertemizdir ve en temiz kıyafetlerimizle gideriz öyle değil mi? El Aksa’da; yırtık kilim, flaşlı foto çeken, ayakkabılıları da görürsünüz. Giderseniz, Türkiye’deki camilerle karşılaştırın.
Ramazan’da hep aynı görüntüler. Bu süreci çok iyi biliyoruz❗️
https://twitter.com/remzzicetin/status/1514897735794765831
Mısır'ın 🇪🇬 Devlet Başkanı Sedat'ın, o zamanki Başkan Yardımcısı Hüsnü Mübarek'in ve İsrail'in 🇮🇱 Başbakanı Menahem'in 1979'da Başlangıcı'nın harika fotoğrafı. Fotoğraf: Yaakov Saar
https://twitter.com/AviKaner/status/1518243002535317505
Ağa Takılanlar Öneriyor”
https://odatv4.com/guncel/hicaz-demiryolundaki-yahudilerin-sirri-236465
https://www.youtube.com/watch?v=_U1V_WBCbHI
https://medyagunlugu.com//haber/orta-dogu-gercekleri-51434
https://www.youtube.com/watch?v=nibRQT07YCM
https://www.muhalif.com.tr/makale/trilogy-ucleme-1256
https://sanat-magazin.com/yazarlarimiz/erol-unal/holokost-ile-yuz-yuze-projesinin-filmi-umut-isigi/