Günümüzde televizyonun da dâhil olduğu birçok mecradan dizilere ulaşmak mümkün.
Günümüzde televizyonun da dâhil olduğu birçok mecradan dizilere ulaşmak mümkün. Çoğu zararsız olmalarına rağmen zaman zaman moda olup yayınlanan konusu mafya, şiddet, töre ve insanları belli cinsiyet kalıplarına sokan olan diziler de ne yazık ki karşımıza çıkabiliyor. Bu tür diziler biz yetişkinleri olumsuz etkilediği kadar çocukları da olumsuz etkiliyor. Ne yazık ki sokaklarda da bu sözde diziler yüzünden kendini mafya zannedip beline silah takan veya her tür azınlığa şiddet uygulamayı kendine hak gören yetişkin ve çocukların sayısı gün geçtikçe artmakta.
Bu tür dizilerin aksine yayınlanan bazı dizilerde de cinsiyet kalıplarının anlamsızlığı ve şiddetin yanlışlığı gibi konuların işlendiğini görmekteyiz. Bu kutuplaşma içerisinde hangi tarafı seçeceğiniz ise tamamıyla size kalmış durumda.
Örneğin Superstore dizisinin Gender Reveal bölümünde yapılan Baby Shower’da karakterlerimiz kestikleri pastanın içi mavi ise erkek, pembe ise kız çocukları olduğunu öğreneceklerdir. Fakat pastanın rengi ne mavi ne de pembedir. Bunun üstüne açıklama yapan arkadaşları, renklerin cinsiyeti olamayacağını ve kişilerin kendi cinsiyetlerini kendi seçme hakları olduğunu açıklayan bir konuşma yapar. Komedi yoluyla verilen mesajlar bazen hedefe daha kolay ulaşabiliyor.
Bahsedilen sahneye bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=80-CXDWQAvw
Yapılan araştırmalar insanların yarısının izledikleri dizilerden az da olsa etkilendiklerini göstermekte. Bu etkilenmeye neden olan ana faktörler ise yaş, iş durumu ve cinsiyet. 61 yaş üzeri insanlarda karakter ve diziden etkilenme oranında artış gözlemlenmekte. İşsizlik de yaş faktöründen sonraki en önemli parametrelerden biri olarak göze çarpıyor. İşsiz insanlar iş sahibi insanlardan çok daha yüksek oranda dizi ve karakterlerden etkilendiğini beyan ediyor. Kadın ve erkekler arasındaki oran ise kadınların dizilerden daha çok etkilendiğini ortaya koymakta.
Dizilerin çocuklar üzerinde etkisi ise tahmininizden bile çok olabilir. Dizilerde görülen şiddet çocuklarda kötü dünya sendromuna sebep oluyor. Kötü dünya sendromu toplumsal duyguların zarar görüp empati yeteneğinin azalması anlamına geliyor. Çocuklarımızı ellerimizle canavarlaştırıyor olabiliriz. O yüzden gerçek dünya ve televizyon dünyası aradaki farkı dikkate alarak, içerikleri bu farkındalıkla izlememiz ve seçim yapmamız her zamankinden daha önemli!