İsrail´de hükümet, bir tehlike daha atlattı

Kritik bir dengede bulunan İsrail hükümeti, son günlerde bir tehlike daha atlattı.

Dünya
23 Mayıs 2022 Pazartesi

Meretz Partisi vekili Gayda Rinavi Zuabi 19 Mayıs’ta, "Mescid-i Aksa'daki şiddet, gazeteci Şirin Ebu Akile'nin cenazesindeki manzaralar ve hükümetin sağ politikalarını" gerekçe göstererek koalisyondan ayrılacağını açıklamıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise bu açıklamanın ardından ve iktidarın meclisteki çoğunluğu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasından sonra “teslim olmak ya da hükümetten vazgeçmek" gibi bir niyetleri olmadığını dile getirdi.

Lapid "Teslim olmak ya da hükümetten vazgeçmek gibi bir niyetimiz yok. Aynı şekilde Netanyahu'ya ve aşırı sağcı vekil Itamar Ben-Gvir'e ülkeyi tarumar etme fırsatı vermeye de niyetimiz yok" dedi. Dışişleri Bakanı, her zaman yaptıkları şeyi yapacaklarını, konuşulması gerekenlerle konuşacaklarını ve düzeltilmesi gerekenleri düzelteceklerini kaydetti.

Takip eden günlerde Zuabi ile bir araya gelen Lapid, milletvekilinin yola devam etme kararı aldığını açıkladı. Zuabi de Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmenin ardından koalisyondan ayrılma kararını geri çektiğini belirtti.

Lapid tarafından konuyla ilgili şu açıklama geldi: “Gayda Rinavi Zuabi'nin koalisyona dönmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Gayda ve yerel Arap heyetlerinin başkanları ile Arap toplumunun gerçek ihtiyaçları hakkında açık ve net bir diyaloğumuz oldu.”

Zuabi’nin ayrılık kararıyla birlikte, hükümetin düşmesi ve ülkenin dört yılda beşinci kez sandığa gitme ihtimali gündeme gelmişti. Ancak Zuabi’nin kalma kararıyla 120 sandalyeli Knesset’te hükümetin muhalefet karşısındaki oy sayısı 59'dan 60'a yükselerek eşitlenmiş oldu.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün