Almanya´da bir sinagogun önünde aşırı sağ sembollerini içeren pankartlar taşıyan kişiler, sinagogun Türk vatandaşı olduğu iddia edilen kişi tarafından ateşe verilmeye çalışılmasının yıl dönümünde toplandı.
5 Haziran'da Münih yakınlarındaki Ulm'da toplanan yaklaşık on kişilik bir grup, üzerinde "Beyaz hayatlar önemlidir, Beyaz soykırımı durdurun" yazan bir pankart açtılar. Göstericilerin açtıkları başka bir pankartta ise neo-Nazileri simgeleyen kara güneş arması vardı.
T-Deutschland'ın haberine göre, bölgenin Yahudi olmayanlar sakinleri göstericilere karşı çıkarak olay yerinden uzaklaştırdı.
Olayın tarihi, yetkililerin 45 yaşındaki Türk-Alman çifte vatandaşı tarafından gerçekleştirildiğini söylediği kundaklamanın birinci yıldönümüne denk geldi. İddia edilen şahıs cepheye benzin döküp ve ateşe vermişti. Komşuların ve itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesi ile alevlerin binaya sıçraması önlenmişti.
Şüpheli şahıs Almanya'dan kaçtı; kendisini iade etmeyi reddeden Türkiye'de saklanıyor.
T-Deutschland, bu haftaki gösterinin kundaklama girişimini kutlama amaçlı olabileceğini bildirdi. Yerel cemaatin hahamı Shnuer Trebnik, neo-Nazi gösterisinin Türk kaçağın eylemlerini kutlamak için olması olasılığını reddetmedi.
Haham Trebnik yaptığı açıklamada, “O kadar çok anlamsız olay yaşıyoruz ki, bu mümkün. Ortak bir çıkarları olabilir" dedi. Aşırı sağ yanlıları çoğunlukla hem Yahudilere hem de Müslüman çoğunluklu ülkelerden gelen göçmenlere düşmandır.
Polis, sinagog dışındaki olayı araştırıyor.
Anayasayı Koruma Federal Dairesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2021'de Alman yetkilileri 3.027 antisemitik olay kaydetti. Bu sayı 2020'de kaydedilen 2.351 olaya göre yüzde 29'luk bir artış ortaya koyuyor.
Hükümet raporu, daha önceki raporlarda olduğu gibi, olayların büyük çoğunluğunun neo-Nazilere atıf edilebileceğini gösterdi.
Berlin'in Antisemitizm Araştırma ve Bilgi Merkezi (RIAS) de dahil olmak üzere önde gelen antisemitizm gözlemcileri, hükümet raporlarının iddialarını kabul etmeyerek, hatalı metodolojiye dayandığını belirtiyor.