Pelosi: “Vatanımın sureti değişti”

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi kürtaj yasasının iptaline İsrailli şair Ehud Manor´un dizeleriyle tepki verdi: “Vatanımın sureti değişti.”

Selin KANDİYOTİ Kültür
29 Haziran 2022 Çarşamba

ABD meclisinin çoğunluğunu oluşturan Demokratların lideri Nancy Pelosi, Amerikan halkının anayasayla korunan kürtaj hakkının elinden alınmasının ardından yaptığı basın toplantısında İsrailli şair ve şarkı yazarı Ehud Manor’un “Başka yurdum yok-Ein Li Eretz Aheret” adlı şiirinden şu satırları okudu:

“Yurdum yanıyor olsa da başka vatanım yok

Yalnızca İbranice bir sözcük damarlarıma ve ruhuma nüfuz ediyor, ağrıyan bedenim ve aç yüreğimle

Burası benim evim

Sessiz kalmayacağım çünkü vatanım suretini değiştirdi

Vatanım suretini değiştirdi

Ondan vaz geçmeyeceğim

Ona hatırlatacağım ve kulaklarına şarkı söyleyeceğim ülkem gözlerini açana kadar.”

Hayli duygusal olduğu belirgin olan Pelosi sözlerini “Umut ediyoruz ki Yüksek Mahkeme gözlerini açacak” şeklinde bitirdi.

Pelosi aynı şiiri 6 Ocak Kongre baskını olayı arkasından Kongre’de Cumhuriyetçilere Trump’ı azil çağrısı sırasında okumuştu. Pelosi sonraki ay İsrail’i ziyareti sırasında İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog’un yanı sıra merhum şairin eşi Ofra Fuchs ile de görüşmüştü.

Sağcı Likud hükümetinin Lübnan’da 1982’de yürüttüğü ve tartışmalara neden olan savaşa karşı yazılan söz konusu şiir, Manor’un ülkesine ve diline sevgisini anlatıyor. Fuchs, 2015’te bu şiirin sol kanadın protesto şarkısı olarak yazıldığını söylemişti. Herzog, Pelosi ile 2016 yılında görüştüklerinde ona bu şiiri okumuş, Pelosi bir mendile dizeleri yazmıştı.

Pelosi Yüksek Mahkemenin iptal kararını üreme özgürlüğü konusunda kendi kararlarını vermeye hakları olan kadınların yüzüne tokat olarak nitelendirdi. Pelosi, “Bu zalim karar rezilliktir ve yürekleri burkuyor fakat aldanmayın, kasım seçimlerinde bunu oylayacağız” dedi. Pelosi Cumhuriyetçilerin Kongre’de kapalı kapılar arkasında kürtajı tüm eyaletlerde yasaklamayı planladıklarını söyledi. Pelosi açıklamalarına şöyle devam etti: “Eyaletlerde kürtaj hizmeti veren doktorları ve hamileliklerini sonlandıran kadınları tutuklamak istiyorlar. Dahası Cumhuriyetçiler bizi doğum kontrol yöntemlerini kullanmayı suç kapsamına almakla hatta tüp bebek uygulamasını ve düşük sonrası bakımı da buna dahil etmekle tehdit ediyorlar.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün