Evren ile ilgili perspektifimiz tamamen değişmek üzere. Aralık ayında uzaya fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, evrenin en uzak noktası dahil olmak üzere yüksek çözünürlüklü ve renkli fotoğrafları 12 Temmuz´da yayınlayacak.
James Webb Uzay Teleskobu 12 Temmuz’da insanlığa evrenin en derin noktasının fotoğrafını yollayacak. İleri teknoloji teleskop daha önce evrenle ilgili bilmediklerimize ışık tutacak.
Teleskop gönderildiği tarihten itibaren geçen atı ayda görüntü almaya başlaması için inmesi gereken soğukluğa erişti, teleskobun aynaları tek tek açılarak diğer enstrümanlarla kalibre edildi. Teleskop birkaç hafta önce görüntü almaya başladı. 12 Temmuz’dan önce teleskop toplam 120 saat gözlem yapmış olacak. Evrenin bebeklik halinin izlerini görebileceğimiz fotoğraflarda evrenin ilk galaksilerinin görüntüleri aktarılacak. NASA bunu evrenin ışıklarını ilk açtığındaki görüntüsü olarak nitelendiriyor.
Daha önemlisi gelecekte teleskop, diğer yıldızlar çevresinde dönen gezegenlerin atmosferlerini inceleyerek Dünya’ya benzer koşulların olup olmadığını araştırarak uzayda yaşam arayacak. Teleskopta bulunan kızılötesi görüntüleme enstrümanının kullanacağı özel bir prizma sayesinde yaşam olduğu düşünülen bölgelerden toplanacak ışık üç ayrı gökkuşağı yaratacak. Bunlar toplamda 2.000 değişik rengi barındıracak. Atmosferdeki her atom ya da molekül ışığı farklı dalgalarda yansıttığı için bu prizmadan elde edilecek dataya bakılarak atmosferin hangi gazlardan oluştuğu ve yaşama uygun olup olmadığı bilinecek.
On yıl çalışması için tasarlanmış teleskobun yakıt kapasitesi ise 20 yıllık. Mayıs ayında mikro boyda bir meteorun çarpması sebebiyle teleskop zarar görmüştü. Mühendisler bu darbelerin azaltılması için çeşitli stratejiler geliştirmeye devam ediyor.
12 Temmuz’da yayınlanacak fotoğraf sayısı belirtilmedi ancak her bir fotoğraf evrenin daha önce hiç görmediğimiz ayrıntılarına sahip olacak. Galaksilerin nasıl birbiriyle etkileşime girdiği, galaksi çarpışmalarının nasıl yeni yıldızların doğumuna olanak verdiği ve yıldızların kendi içinde yaşam döngülerini anlayabileceğimiz fotoğraflar sunulacak.
Webb projesinin en önemli unsuru toplanan görüntü ve verilerin tüm dünya ile aynı anda paylaşılması. Her ülkeden bilim insanları dilerse bireysel dilerse ortak şekilde keşiflerine hemen başlayacak. Bilim insanları gezegen, yıldız ve galaksilerle çalışırken daha önce hiç bu kadar doğru ölçülere sahip olmamıştı. Astronomi camiasında daha önce elde edilmemiş çığır açıcı başarılara imza atılacak. 12 Temmuz günü Webb görüntüleri saat 17.30’da NASA’nın web sitesi, YouTube ve sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.