Sınır güvenliği, ülkelerin ulusal güvenlik kurumları içinde her geçen gün önemi artan en acil sorunlardan biri hâline geldi. Tartışmaya yol açan bir konu olmasına rağmen sınırların insanca güvenlik altına alınması gerektiği konusunda tüm dünya fikir birliğinde. Akıllı duvarların yapımı bu alana uygun insani bir çözüm olarak artık gündemde. Akıllı duvar; yasadışı giriş, kaçakçılık ve sınır boyunca tehditleri önlemek için kullanılan kameralar, tarayıcılar, sensörler ve radarlar gibi teknolojilerin kullanılması olarak açıklanabilir..
ABD Temsilciler Meclisi üyeleri bu konuda bir komite oluşturdu ve bu iş için 309 milyon dolarlık bir bütçeyi onayladı.
Uluslar sınırlarının güvenliğini sağlamanın yollarını ararken genellikle İsrail ile iş birliği yapmayı tercih ediyor. 2019 yılında, İsrailli bir savunma şirketinin ABD’deki bağlı kuruluşu olan Elbit Systems of America, radarlar ve monitörlerle donatılmış entegre sabit kuleler inşa ederek ABD’nin güneybatı sınırının yaklaşık 321 kilometrelik kısmının güvenliğini sağlamak için ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) birimiyle birlikte çalıştı. Ayrıca İsrail yapımı akıllı duvarlar, Frontex olarak da bilinen Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı yönetimi altında Avrupa Birliği (AB) içinde de konuşlandırıldı.
İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) ve Fransız Airbus şirketi, deniz hava gözetleme hizmetleri için geçtiğimiz yıl 50 milyon Euro’luk ortak bir Frontex sözleşmesine imza attı. Elbit, aynı miktar ve benzer çözümler için başka bir Frontex sözleşmesi daha imzaladı.
İsrail’in en büyük savunma şirketlerinin yanı sıra akıllı duvar çözümlerinde uzmanlaşmış ve ulusal güvenlik alanında umut vadeden çok sayıda İsrailli genç-yenilikçi şirket de mevcut. Bunlardan iki tanesine dikkat çekiyor: