İsrailli bilim insanları, bağırsak rahatsızlıklarına karşı bakterilerle savaşmak için iyi huylu virüsler kullanarak yeni bir tedavi geliştirmeye çalışıyor.
20. yüzyılın başlarında yoğun bir şekilde araştırılan bakterilerle savaşmak için ilaçlarda virüs kullanma fikri bakteriyofajlar veya faj tedavisi olarak adlandırılıyor. Antibiyotik icat edildikten sonra bu tedavi yöntemi zamanla azalmaya başlamıştı. Bugünlerde ise, antibiyotiğe dirençli bakterilerle ilgili endişeler arttığı için faj tedavilerine olan ilgi yeniden canlanmaya başladı.
Araştırma ekibinin bir üyesi olan Dr. Sara Federici, The Times of Israel'e verdiği demeçte, ‘‘Dört farklı insan grubunu taradık ve ülseratif kolitin (kalın bağırsağın iltihaplanması) olan kişilerde bulunan bir Klebsiella pneumoniae bakterisine rastladık. Hücrelere veya diğer bakterilere zarar vermeyen faj tedavisiyle bu bakteriyi hedef almaya karar verdik’’ dedi.
Fajların bakterilerle savaşıp savaşmadıklarını ve sağlığa fayda sağlayıp sağlamadıklarını görmek için daha fazla klinik test yapılacak.