İsrail´in 5 Ağustos´ta Gazze´de konuşlanmış İslami Cihad Örgütü´nün tehditlerine karşı başlattığı Şafak Operasyonu, pazar akşamı varılan ateşkesle sona erdi.
İsrail Ordusu, Şafak Operasyonunu Gazze Şeridinde İslami Cihad Hareketi kaynaklı tehditler karşısında başladığını açıkladı. 5 Ağustos'ta saldırı hazırlığında olduğu gerekçesiyle İslami Cihad'a ait hedeflere saldıran İsrail, karşılığında Gazze’den atılan yüzlerce roketin hedefi oldu.
İsrail kuvvetleri Cenin’e bir baskın düzenleyerek Filistin İslami Cihad lideri Bessam el-Sadi’yi tutukladı. Tutuklamanın ardından düzenlenen hava saldırılarıyla da örgütün Gazze’de önde gelen militanları ve altyapısı hedef alındı. İsrail yönetimi, hava saldırılarını İslami Cihad’ın el-Sadi’nin tutuklanmasına karşı intikam tehdidine karşı ‘önleyici tedbir’ olarak nitelendirdi.
Hava saldırılarında, grubun askeri lideri Tayseer Jabari hedef alınarak öldürüldü. Saldırıların ikinci gününde ise Gazze’nin güney bölgesi komutanı Halit Mansur hedef alınarak infaz edildi.
6 Ağustos’ta İsrail, Batı Şeria’da, 19’u İslami Cihad üyesi toplam 20 kişiyi tutukladı. Ertesi gün de 20 tutuklama daha gerçekleşti.
Gazze Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, operasyon sırasında 16’sı çocuk olmak üzere 45 Filistinli hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 250’nin üzerinde olarak açıklandı. İsrail Ordusu ise, aralarında çocuklar da dahil olmak üzere onlarca kişinin Cebaliye mülteci kampında, başarısız olan bir roket fırlatışı sırasında hayatını kaybettiğini duyurdu.
İslami Cihad bu saldırıları ‘savaş ilanı’ olarak nitelendirdi ve yüzlerce roketle karşılık verdi.
400’ün üzerinde roket
Gazze’den İsrail topraklarına atılan roket sayısının yaklaşık 450 civarında olduğu belirtildi. İsrail Ordusu IDF, atılan roketlerin yaklaşık üçte birinin İsrail sınırını geçemediğini ve Gazze topraklarına düştüğünü açıkladı.
IDF, Demir Kubbe Savunma Sisteminin, roketleri karşılamada yüzde 97 oranında başarı sağladığını açıkladı.
2021 yılının mayıs ayında İsrail'le 11 gün süren bir çatışmaya giren Hamas ise olaylara karışmadı. Bunun nedeninin konusunda birçok sebep gösterildi. İsrail'in misilleme yapması ve binlerce Gazzeli'ye verdiği çalışma iznini geri alması olasılığından korkulması sebeplerin başında gösterildi.
Arabulucu Mısır
Operasyonun üçüncü gününde İsrail yönetimi ile İslami Cihad arasında Kahire yönetiminin arabuluculuğuyla varılan ateşkes, pazar akşamı yürürlüğe girdi.
Mısırlı bir güvenlik yetkilisi uluslararası basına yaptığı açıklamada "İsrail tarafı ateşkesi kabul etti" dedi. İslami Cihad’ın yaptığı yazılı açıklamada, "Mısır'ın, İsrail hapishanelerinde açlık grevindeki Halil Avavde ve pazartesi gözaltına alınan İslami Cihat yöneticisi Bessam Saadi'nin serbest bırakılması için çalışma taahhüdü ışığında ve yapılan istişarelerden sonra ateşkesin bu gece 23.30'da başlayacağını ilan eder" ifadesine yer verildi.
İsrail ordu sözcülüğü ise resmi olarak ateşkesin 23.30'da uygulamaya girdiğini, önceden planlanmış "savaş uçakları, helikopterleri ve silahlı insansız hava araçlarının katıldığı son saldırının tamamlandığını" duyurdu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşıladığı bildirildi. Genel Sekreter sözcülüğünden yapılan açıklamada, Guterres’in, Gazze’deki hava saldırıları ve İsrail’e atılan roketler nedeniyle aralarında çocukların da bulunduğu can kaybı ve yaralanmalardan derin üzüntü duyduğu kaydedildi.
Gazze'ye geçişlerin kapatıldığı ve elektrik kesintilerinin temel tesisleri etkilediğine işaret edilen açıklamada, yüzlerce bina ve evin yıkıldığı veya hasar gördüğü, binlerce Filistinlinin evsiz kaldığı vurgulandı.
Açıklamada, ateşkesteki çabalarından dolayı Mısır takdir edilirken, Guterres'in tüm tarafları ateşkese uymaya çağırarak, “Yalnızca müzakere edilmiş, sürdürülebilir bir siyasi çözüm, bu yıkıcı şiddet döngülerini kesin olarak sona erdirecek ve hem Filistinliler hem de İsrailliler için barışçıl bir geleceğe yol açacaktır” değerlendirmesinde bulunduğuna yer verildi.
Türkiye’den tepki
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarını şiddetle kınadı. Açıklamada, “Saldırılarda çocuklar dahil, sivillerin yaşamlarını kaybetmelerini kabul edilemez buluyoruz.
Bölgede yükselen gerginliği derin endişeyle karşılıyoruz. Olayların yeni bir çatışma sarmalına dönüşmeden derhal sonlandırılması gereğini vurguluyor, itidal ve sağduyu çağrısı yapıyoruz" denilirken Gazze’den İsrail’e atılan roketlere değinilmediği dikkat çekti.