Türkiye´de polisiye roman denince ilk akla gelen ve bu türün benimsenip ilerlemesinde öncü olan Türk polisiye romanının ödüllü yazarı Ahmet Ümit, Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu Kültür Sohbetlerinin konuğu oldu.
1960 yılında Gaziantep’te doğan ve kitapları 34'ten fazla dile çevrilen Ahmet Ümit’in masalları ve bazı romanları okullarda yardımcı ders kitabı olarak okutuluyor. Aynı zamanda yabancı dile çevrilen ilk Türk polisiye romanını yazarı olan Ümit'in eserlerinin özgünlüğü ve farklı kültürlere hitap etme özelliği, içinde birçok değişik yönü barındırmasından geliyor. Ümit, öncelikle polisiye romanlarının içinde hayatın anlamı ile ilgili mesajlar aktarıyor. Yazarın internette en çok paylaşılan ilham verici kitap alıntıları arasında: “Şu dünyada iki tür insan vardır. Gördüğüne inananlarla, gördükleriyle yetinmeyip gerçeği arayanlar.”
“Dünya değişiyor. Biz de değişiyoruz tabii. Siz değişmediniz mi?” “Oysa ruhun bir kez darbe aldı mı, o yara dikiş tutmuyor” bulunuyor.
Hayat mesajlarına ek olarak Ahmet Ümit’in romanları derin sosyolojik ve psikolojik çözümlemeler içeriyor. Bir de ülkenin tarihsel mirası olan, Hitit İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’na dair ilginç bilgileri metinlerinin içine ustaca yerleştirmesi Ahmet Ümit'in romanlarının bir başka özgün yanını oluşturuyor. Özellikle bu çarpıcı tarih notlarının okurun ilgisini çekmekten çok insan ruhunu tartışmak için kullanması, yazarın "Edebiyatın bir amacı varsa eğer, bunun insan ruhunu açıklamak olduğu" inancını başarılı bir şekilde yansıtıyor. Ahmet Ümit'in yazdıkları güçlü bir dile ve sağlam bir edebiyat estetiğine sahip olmasının yanında aynı zamanda hızlı ve rahat okunabiliyor.
Hesed Le Avraam Sinagogunda yazarlık serüvenini detaylı bir şekilde anlatan Ümit'in son romanı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ 15 milyon satarak büyük bir başarıya imza attı. Yazar, konuşma sırasında her romanı için araştırma sürecinde yaşadığı ilginç olayları ve yazmaktan ne kadar büyük bir keyif aldığını samimiyetle konuklarla paylaştı. Dinleyicilerden gelen soruları da içtenlikle yanıtlayan Ahmet Ümit, gecenin sonunda alkışlar eşliğinde sinagog yöneticileri tarafından hazırlanan teşekkür plaketini kabul etti.