II. Dünya Savaşı'nın batık gemileri Avrupa balıkçılığını tehdit ediyor

II. Dünya Savaşı sırasında Tuna Nehrinde batan onlarca Nazi savaş gemisi, nehir suyunun yüzyılın en düşük seviyesine düşmesi nedeniyle yeniden su yüzüne çıktı.

Dünya
24 Ağustos 2022 Çarşamba

Avrupa’da uzun yıllardır yaşanan en kötü kuraklık nedeniyle, birçok ülkeden geçen Tuna Nehri’nin su seviyesinde gözle görülür bir azalma yaşandı. Bu durum, özellikle Sırbistan’ın doğusunda, II. Dünya Savaşı sırasında batmış birçok Alman gemisinin yeniden su yüzüne çıkmasına neden oldu.

Reuters Haber Ajansı, Tuna’nın son bir asırdaki en düşük seviyede olduğunu açıkladı.

1944 yılında, Sovyet yenilgisinin ardından Nazi donanması, Karadeniz’den çekilirken, yüzlerce gemisini kaybetmişti. Tuna’nın sularına gömülen onlarca gemi, su seviyesinin düşük olduğu dönemlerde nehirdeki trafiğin akışına ve balıkçılığa engel oluyordu. Ancak son dönemlerde, 20 kadar gemi tamamen su yüzüne çıktı. Hala cephane ve patlayıcı taşıdığına inanılan gemilerin bir kısmı, Sırbistan’ın liman kenti Prahovo’nun hemen açıklarında. Bu gemiler özellikle Sırbistan ve Romanya’nın balıkçılık sektörüne büyük zarar veriyor.

Gemiler hakkında bir kitap yazmış olan 74 yaşındaki Velimir Trajilovic, “Geride kalan Alman filosu, büyük bir çevre felaketine neden oluyor ve Prahovo halkına çok zarar veriyor” diyor.

Sırbistan hükümeti, gemilerdeki patlayıcı ve cephanenin çıkartılması ve gemilerin kurtarılması işlemi için bir ihale açmayı planlıyor. Söz konusu operasyonunun 30 milyon dolara mal olacağı hesaplanıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün