Şehre dönüş başladığına göre bu ay, yaz boyu tuz, klor, sıcak ve terin etkisiyle yüzde biriken komedonlar, dolan gözenekler, ufak pıtırcıklardan nasıl kurtulabiliriz, biraz bahsetmek istedim. Şimdi Ceyda, bir de güneş lekeleri var diyeceksiniz haklı olarak ama güneş ve mevsim, henüz agresif içerikli ürün kullanımı gerektiren lekeler için uygun değil. Ona da önümüzdeki aylarda değiniriz...
Öncellikle zaten yaptığınızı varsayıyorum ama yapmıyorsanız da hemen sabah ve akşam düzenli olarak cildi, uygun bir temizleyici ile yıkayarak başlayabiliriz. Ayrıca güneşle temasımız gitgide azalacağından, ciltteki hassasiyette azalacaktır. Silikon yüz yıkama cihazları ya da pedlerinden destek almakta etkili olacaktır. Peki ne işe yarıyor bu silikon temizleme cihazları derseniz de, öncelikle cilt yüzeyinde gün içinde biriken kiri yağı, ellerle yıkamaya göre çok daha derin şekilde temizlerken, verdiği sonik titreşimler gözeneklerin içinde birikmiş olan yağ ve kirin yumuşayarak, yapacağınız bir sonraki işlemlerde daha kolay atılmasını sağlıyor. Özellikle, sonik titreşimleri patentli olan cihazlarda dermisi uyararak kırışıklık karşıtı etki yaması da cabası.
Devamında etkili bir kil maskesi kullanmak, gözeneklerin içindeki yağı yüzeye çekmek için etkili olacaktır. Ben özellikle yaz sonları, cildimdeki bu birikmeler çok arttığından, daha agresif bir kil maskesini haftada bir-iki kez kullanmayı tercih ediyorum. Kendi cilt toleransınız ve kullandığınız kil maskesinin içeriğine göre, hafta bir ya da daha sık kullanımını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Asit kullanımı da yine gözenekleri boşaltmakta belki de aralarında ki en etkili yöntem. AHA (Alfa Hidroksi Asit) ve BHA (Beta Hidroksi Asit) içeren ürünler diyebiliriz. AHA’lar ölü deriyi soyarken, ki yaz sonu tahmin edebileceğiniz gibi ölü derinin en fazla olduğu dönem, BHA’lar gözeneklerin içindeki yağları çözüyor. Fakat güneş şu dönemde etkisini kaybetmeye başlasa da hala etkili olduğundan ve bu içerikler güneşle iyi anlaşmadığından, bu dönemde ben sadece gece kullanıp, hafta da bir defayı geçmemeye çalışıyorum. Bununla birlikte düşük konsantrasyonlu ve maske şeklinde sürüp daha sonra yıkanan versiyonları seçerek, uzun süre cildimde bekletmemiş oluyorum. Ayrıca, Ceyda AHA, BHA biz nasıl anlayacağız derseniz de AHA ve BHA olarak kullanılan içerikleri aşağıda listeliyorum. Eğer denemek isterseniz bu aktifleri içeren ürünlere bakabilirsiniz.
AHA: Laktik Asit, Sitrik Asit, Mandelik Asit, Glikolik Asit, Tartarik Aist, Askorbik Asit, Malik Asit, Fitik Asit.
BHA: Salisilik Asit, Linoleik Asit, Oleik Asit.
Bu işlemlerden sonra, cildin mutlaka uygun bir nemlendirici ile nemlendirmesi ve dışarı çıkılacaksa mutlaka gündüzleri güneş kreminin kullanılmasının unutulmaması önemli.
Peki neler yapmamalıyız?
İçerisinde topçuklar bulunan bir dönem çok popüler olan peelingleri kullanmamalıyız. Bu peelinglerin içerisindeki topçuklar, gözenekler için çok büyük olduğundan sadece yüzeysel, bir temizlik yaparak, yetersiz kalırken, cilt yüzeyinde neden oldukları kılcal çizikler cildi enfeksiyonlara, sivilcelere daha açık hale getirmekte.
Yine alkol içerikli ürün kullanımı da cildin çok yağlandığı dönemlerde yapılan hatalardan biri. Özellikle yüksek alkol içeren ürünler, cildi hızlıca kurutup yağdan arındırdığı için bizi anlık rahatsa da aslında cildin belli bir miktar neme ihtiyacı vardır. Nemi tamamen alınan cilt daha hızlı yağlanmaya meyillidir üstelik yüksek oranda alkol içeren ürünlerin, cilt bariyerini bozduğu da bilinmekte.
Bakteri tutmayan özel silikonlu ürünler yerine, kalitesiz plastikten yapılan silikon temizleme cihazları ya da fırçaların kullanılması da yine kendimize iyi bir şey yapmaya çalışırken yaptığımız hatalardan. Bu ürünler hem bakteri biriktirip hem de cildi çizdiklerinden, enfeksiyona sebep olmakta.
Yukarıdaki önerilerden yararlanarak, kendi cildinize en uygun yaz sonu bakım rutininizi belirleyerek, kışa hep birlikte yenilenmiş ve temizlenmiş bir ciltle girebiliriz.